Çerkes peyniri tüm Kuzey Kafkasya'da yapılır ve aynı zamanda diğer ülkelerde yaşayan Çerkesler tarafından da bilinir. Özellikle Türkiye, Suriye, Irak, Mısır, Ürdün ve Avrupa'da yaygın olarak tüketilir.. Çerkes peynirinin yapımı kolay, hızlı ve taze tüketime uygundur.
İsli Çerkez Peyniri elastiki bir yapıya sahip krem rengi görüntüsüne sahip, Adapazarı yöresinde bilinirliği yüksek bir peynir çeşididir. Çerkes ailelerin geleneklerini yaşatması sonucunda sofralarımıza kadar uzanan İsli Çerkes Peyniri'nin yolculuğu için uzun bir zaman ve emek gerekir.
Abaza peyniri, temiz hava ve bitki çeşitliliği bol olan yaylalarda yetiştirilen inek, koyun ve keçilerden elde edilen sütler ile imal edilmektedir.
İçerisinde kalsiyum ve birçok vitamin içeren Çerkez peyniri, yemeklerin içerisine konulmaktan ziyade aperatif bir ürün olarak kullanılır. Eşsiz kokusu ve aroması ile şarabın yanında yenilen peynir çeşitlerinden biridir. İsli peynir ise kahvaltıdan ziyade, daha çok şarap yanında tercih edilen bir üründür.
Koyun veya keçi sütünden üretilen çerkes peyniri, Türkiye, Suriye, Irak, Mısır gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilen bir yöresel peynir çeşididir. Çerkez peyniri, ağızda eriyen tadı ile böreklere ve kahvaltı sofralarına lezzet katan az tuzlu bir peynir çeşididir.
İlgili 36 soru bulundu
İçeriğinde yüksek miktarda çinko, potasyum, fosfor ve selenyum gibi mineraller barındırır. Bu minerallerin sayesinde hafızanın kuvvetlenmesini sağlar. Diğer peynirlere oranla daha az kalori barındırır. Diyete dahil edilmesiyle sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.
Çerkez Peyniri % 3,20 karbonhidrat, % 50,75 protein, % 43,23 yağdan oluşur.
tazeyken çok kolay ufalanır. hemen tuketilmez ve bekletilirse bu özelliğinei kaybeder. uzun süre beklediğinde ise eski kaşara * benzer. cok lezzetli tuzsuz peynir cinsi, agizda erir, misir ekmegi ile ozellikle yenmesi onerilir. piyasada cerkez peyniri diye satilan ürünler aslinda dil peynirinin modifikasyonudur.
Şayet ilk kez tadacaksanız tadı yoğun gelebilir. Ayrıca içi gibi dışı da tüketilmektedir.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Çerkez'lerin üretim teknikleri, hikayesi ile Fındık kabukları ya da odun ateşinde fırınlanarak islendirilen Çerkez Peyniri, az tuzlu yapısını korumaktadır.
Ege yöresinin, özellikle Balıkesir'de yoğunlukla yapılan Sepet Peyniri özel bir tada sahiptir. İsmini, hazırlandığı örme sepetlerden alır. Büyük oranda inek sütü içerirken keçi, koyun sütleriyle harmanlanır. Bu harmanlama sayesinde farklı bir lezzet taşıyan sepet peyniri %100 doğal şirden mayası ile mayalanır.
Çerkez Kaşar Peyniri, rakımı oldukça yüksek olan Kars ve Ardahan meralarında otlayan ineklerin sütünden üretilmiştir. En Keskin en güçlü lezzete sahip kaşar peyniri arasında yer almaktadır. Az Tuzlu olması ve doğal yollardan üretilip fabrikasyon olmaması nedeniyle taze ve çabuk tüketilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Çerkez peyniri evlerde rahatlıkla yapılabilen bir peynirdir. Bu lezzetli özgün peynir, kaynayan sütün peynir altı suyu, sirke veya limon ile mayalanması ve sepette süzülmesi ile elde edilir. Çerkez tuzsuz peyniri taze ve kurutulmuş olarak iki türü bulunur.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Peynir tüketiminin önde gelen ülkesi Fransa'yı birinci sıraya alalım. Ülkedeki bir “fromagerie”ye yani peynir dükkânına girdiğinizde Fransız mutfağı adına adeta bir gurur tablosu göreceksiniz. Brie, comte, camembert, rokfor, turuncu rengiyle mimolette mutlaka Fransa'da denenmesi gereken peynirlerden.
Dünyaca ünlü Hollanda peynirleri; Gouda, Edam, Maasdam, Leerdammer ve Leyden peynir türleridir. Gouda, en ünlü Hollanda peyniri olup 0 inek sütünden üretilir. Hollanda'nın Gouda şehrinden ismini alan bu özgün lezzet, ısıtıldığı zaman uzaması ile pizza ve tostlarda sıklıkla kullanılır.
İtalya kökenli bir peynir olan ricotta, peynir altı suyundan elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynirdir. Yağ ve tuz oranı düşük olduğu için tatlımsı bir tada sahiptir. Yapı ve tat olarak lor peynir veya tatlı lor denilen peynire benzer.
Koçulu "hayır" diyor; "Füme ve isli peynir kanserojen olarak biliniyor oysa önemli olan neyle islediğin. Meşe ile islediğinde, meşenin içinde yağ yok, peynire zararlı maddeler bulaşmıyor, vücut onun dumanında fümelenmiş peyniri tolare edebiliyor."
Peynir iskelelerinde mandıralarla sıkı sıkıya pazarlıkların yapıldığı günlerden bugünlere; güven ve sevgi ile başlayan Öngel ve Başaran ailesi iş ortaklığı, sağlam adımlarla büyüdü.
Çedar peyniri, bir peynir çeşididir. Adı İngiltere'deki Cheddar kasabasından gelmektedir. Bu peynir sarıdır ve tadı biraz ekşidir. İnek sütünden üretilmektedir.
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
Aynı sütle yapılan bu iki peyniri birbirinden ayıran en önemli özelliği yapım aşamasındaki sıcaklığıdır. Beyaz peynir üretimi sırasında süt sıcaklığı 85-90 dereceye çıkar. Bu sıcaklık oranı kaşar peynirinde ise 60-65 derece arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri