Çekirdek; her işlemcide bulunan, ayrı bir merkezi işlem birimi olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; çift çekirdekli işlemciler, tek çipli bir işlemci gibi görünse de içerisinde iki işlem birimi bulunur. Ek merkezi işlem birimleri ise, birden fazla işi eş zamanlı olarak yapabilmektedir.
2. Sistem Bilgisi
"Windows + R" kısayolunu kullanarak Çalıştır'ı açın. Kutucuğa "msinfo32" yazın ve ardından "Enter" tuşuna basın. "Sistem Özeti" sekmesine tıklayın. "İşlemci" kısmından çekirdek sayısını görebilirsiniz.
Çift çekirdekli işlemci, tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme biriminden oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi ve aynı chipset/bellek arayüzlerini kullanır.
Çift çekirdekli bir işlemciye sahip olmanız, MS Office'i iki kat hızlı çalıştıracağınız anlamına gelmez. Ancak birçok yazılımı aynı anda kullanıyorsanız veya sanal makinelerden faydalanıyorsanız, çoklu çekirdeğin farkını hissedeceksiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Ortalama olarak 1 ya da 1,5 GHz işlemci hızı genellikle iş amaçlı kullanımda yeterli oluyor. Eğer tasarım işiyle uğraşıyorsanız ya da kullandığınız yüksek performanslı uygulamalar varsa bu durumda daha yüksek işlemci hızı ihtiyacınızı karşılıyor.
İşlemcilerin ayrıca kaç çekirdekli olduğuna göre yaptığı işlemlerin hızı, dolayısıyla bilgisayarın performansı da etkilenmektedir. Üst düzey bir bilgisayar arayanlar için 16 çekirdeğe varan işlemciler ön plana çıkarken, 2 ya da 4 çekirdekli işlemciler ise gündelik kullanımda fazlasıyla yeterli olmaktadır.
IBM, 2000 yılında POWER4 işlemcileri ile ilk çift çekirdekli işlemciyi üreten firmadır. Aynı yıl içerisinde IBM'in, Sony ve Toshiba ile kurduğu STI, Cell adlı çok çekirdekli işlemci geliştirmeye başladı.
İşlemci Seçiminde Ghz Ne Kadar Önemli? İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
Bir işlemcinin GHz hızının ve çekirdeğinin yüksek olması o sistemin daha fazla hızlı işlem yapmasına yardımcı olmaktadır. Kısacası iki işlemci arasında 2.3 GHz ve 2.5 Ghz karşılaştırıldığında, 2.5 GHz her zaman daha hızlı işlem yapacaktır.
Günümüzde, işlemciler genellikle çok çekirdekli olarak tasarlanır ve 4, 6, 8 veya daha fazla çekirdek içerebilirler. Bu, işlemcilerin daha hızlı ve etkili bir şekilde işlem yapmasına ve daha çok işlemi aynı anda yapmasına olanak tanır. Çok çekirdekli işlemciler, bilgisayarlarda performansı arttırmak için kullanılır.
Notebooklarda günümüzde ideal olan performansı 1.6 ghz frekansında bir işlemci ve en az 4 gb ram ile bulmak mümkün. Bu değerler ofice programlarını rahatlıkla çalıştırmaya ve internette gezinmeye yetiyor. Daha aşağısındaki bir sistem uzun vadede sizlere zorluk çıkaracaktır.
Klavye Windows+ R kısayolundan “çalıştır” penceresine tıklanmalıdır, “Çalıştır” kutusu üzerine “dxdiag” yazılıp, “Enter” butonuna basılmalıdır, Dxdiang kutusunun açılmasıyla birlikte bilgisayarın gerçek işlemci hızı öğrenilebilir.
Çekirdek sayısı ise bir işlemci içerisinde yer alan toplam merkezi işlem birimi sayısını ifade eder. İşlemcide bulunan çekirdek sayısı ne kadar fazlaysa bilgisayarın işlem yapma kapasitesi ve performansı aynı oranda artar.
Intel i7-1165G7 Dört Çekirdek 2.80 Ghz İşlemci.
çift işlemci aynı anakart üzerinde birbirinden bağımsız 2 adet işlemcinin olması durumudur. genelde serverlerda ve yüksek hesaplama gücü istenilen bilgisayarlarda kullanılırlar. çift çekirdek ise bir paket içerisinde birbirinin aynı özelliğe sahip 2 adet işlemci çekirdeğe sahip olması demektir.
Örneğin dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Sunway TaihuLight'da 260 adet çekirdek barındıran SW26010 işlemcisi kullanılıyor ancak bu sistemin enerji sarfiyatı 16MW civarında. Kaliforniya Üniversitesi bilim adamları ise, tam 1000 adet çekirdek barındıran bir işlemci geliştirdiler.
Sonuç olarak, işlemci hızı, tek çekirdekli performans ve çok çekirdekli performans arasında önemli bir denge sağlar. Ancak, çekirdek sayısıyla birlikte dikkate alınmalıdır, çünkü her iki faktör de genel bilgisayar performansını etkiler.
Yazılımsal ya da donanımsal olarak iki farklı şekilde bilgisayarlarda GHz hızı yükseltilebilir. Bilgisayarın ana kartı ve bilgisayarın tüm bileşenleriyle uyumlu olan GHz değeri çok daha yüksek olan bir işlemcinin satın alınarak, bilgisayardaki mevcut işlemcinin değiştirilmesiyle yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri