Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Çiğ köfte cıvık olursa ne yapılır? Eğer çiğ köfte harcınız cıvık olduysa öncelikle yoğurma sürecini uzatmanızı tavsiye ederim. Sonra biraz bekletip tekrar kontrol et, eğer hala cıvıksa biraz bulgur ekleyebilirsin ama bunu yaparken çok dikkatli olmak lazım. Çünkü bulgur şişeceğinden fazla eklemek riskli olabilir.
Etsiz çiğ köfte neden kuru oluyor? Eğer bulgurlarımız toparlanıp dağılmadan duruyorsa yeterli şekilde ıslanmış demektir. Ancak elinizle sıktığınızda dağılıyorsa biraz daha sıcak su ilavesi yaparak ayarlayabilirsiniz.
Eklediğiniz bulgur fazla suyunu ve yağını çekecek, kıvamını güzelleştirecektir. Diğer bir önerimiz ise içerisine haşlanmış patates koymanız. Haşlanmış patates de fazla yağını ve suyunu çekerek mercimek köftesine şahane bir kıvam verecektir.
Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir. Son olarak da köfte harcınızın ıslak olmamasına özen göstermelisiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Yapım aşamasında içerisine koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. İçine mutlaka yumurta, un, ekmek kırıntısı gibi bağlayıcı bir malzeme ilave etmeyi ihmal etmeyin. İçerisine soğanları rendelemeden ve suları da sıkılmış bir halde ilave edin. Köfte harcını sulandırmasınlar.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un, ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam olarak ve şekilde olarak belirgin farklar sağlar.
Çiğ köfte lavaşı ince olmalıdır. 2. Evde lavaş yapımı için 1 yemek kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 2,5 su bardağı un ve 1-1,5 su bardağı ılık suya ihtiyacımız var.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Evde Çiğ Köftenin Kıvamı Nasıl Tutturulur? Çiğköftenizi ister bulgurla ister etle yapın kıvamını tutturmanın en önemli noktası köftenin güzelce yoğurulmasından gelir. Zaten etle yapılan çiğköfteler uzun süre baharatlara birlikte yoğurulmazsa et pişmez.
Buz, çiğ köfte yoğururken hem elinizin acısını alır hem de bulgurun hamur olmamasını sağlar. Çiğ köftenin elinize yapışmasını da önleyerek kolay kıvam almasına yardımcı olur.
Karbonat köftenin, pişerken kabarmasını ve piştikten sonra daha yumuşak olmasını sağlar. Köfte harcına karbonat atmak iyi köfte yapmanın çok kişi tarafından küçük ama önemli püf noktalarından bir tanesidir.
Köfte hamurunun iyi bir kıvamda olması için harcına ekmek içi ya da galeta unu katmanız gerekir. Böylece daha iyi bir köfte hamuru hazırlayabilirsiniz. Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
"Köftecilerdeki köfteler neden daha yumuşak ve lezzetli oluyor?" diye soruyorsanız, cevabı maden suyunda! Çünkü maden suyu ile yapılan köfteler soda sadesinde çok daha az yağ çekiyor, köfteler puf puf oluyor. Soda, sadece köfte değil, pek çok kızartma yemeğinde de bu amaçla kullanılıyor.
Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır. çiğ köfte yapımında hakiki çiğ köfte isotu kullananlar ve gerçek isotlu çiğ köfte sevenler iyi bilirler.
Bulgur ve domates salçasını tepsiye alıp iyice yoğurun. Yumuşadıktan sonra damla damla su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurların rengi salça gibi kırmızıya döndüğü noktada karışıma tuz, pul biber, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ekleyip karıştırarak yeniden yoğurmaya başlayın.
Domates salçası, biber salçası, yoğurt, nar ekşisi, sıvı yağ ve limon suyunu ekleyerek çiğ köftemizi yarım saat kadar yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada her malzemeyi ekledikten sonra güzelce yoğurarak yedirirseniz daha güzel sonuç elde ederseniz.
Yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Yüksek ateşte pişen köftelerin dışının daha çabuk pişeceğini, içleri çiğ kalacağını unutmamak gerekiyor. Zira dışı hafif mühürlenen sonrasında kısık ateşte belirli aralıklarla çevrilen köfteleriniz daha iyi pişecektir.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
İrmiğinde birleştirici özelliği var ve köfte yaparken yine galeta unu yerine ne kullanılır diye düşünüyorsanız irmik kullanabilirsiniz. Yarım kiloluk kıymaya 3-4 yemek kaşığı irmik koyarsanız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri