Pişirme süresi demişken, ciğeri çok uzun süre pişirmek sertleşmesine neden olur? Kavuracaksanız 10-15 dakika, soteleyecekseniz 20-25 dakika ciğeri pişirmek için yeterlidir. Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın.
Küçük küçük doğranmış ciğerlerimizi iyice yıkayalım ve suyunu süzdürelim, kanı ve suyu iyice süzülmüş olmalı buna dikkat edelim. Yağımızı geniş bir tavaya alıp, ince ince doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra ciğerimizi ekleyip karıştıralım ve kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirelim.
Yağı tavaya alıp kızdırın. Ardından ciğeri yağa atın. 3-5 dakika arasında pişirin. Daha fazla pişirmemeye özen gösterin.
Soğanlar diriliğini yitirinceye kadar kavurmaya devam edelim. Daha sonra salça ve baharatları ekleyerek ciğer sotemizi karıştıralım. Bir su bardağı kadar da sıcak su ekleyelim kısık ateşte 8-10 dk daha pişirelim. Yumuşacık ciğer sotemiz hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Una bulayıp harlı ateşte kısa sürede kızarttığınız ciğer çok fazla yağ çekmez, çektiğini de süzebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta yağa saçılan unun ara bir süzgeçle alınmasıdır, yoksa yanar. Beri yandan sote yapmak gibi bir seçenek de iyidir.
İlgili 37 soru bulundu
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Ciğeri küçük küçük doğruyoruz ve soğuk suyla yıkıyoruz. Geniş bi tavada sıvı yağıyla iyice suyunu çekene kadar karıştırarak kavuruyoruz. Biraz kavrulunca tuz ilave ediyoruz 10 dakika daha kavuruyoruz. Bu arada soğanları halka şeklinde rendeleyip yıkıyoruz, sumak ve tuz ile karıştırıyoruz.
Ciğeri gereğinden uzun süre pişirdiğinizde de sertleşecektir özellikle kızartma yapacaksanız 2 dk dan uzun pişirmemek önerilir. Ben ciğeri pişirmeden önce yıkamıyorum yalnızca süzgeçte bekletip kanının süzülmesini sağlıyorum bu şekilde de ciğerin yumuşak olmasını sağlıyorum.
Arnavut Ciğeri Püf Noktaları
Arnavut ciğerinin en önemli püf noktası; mutlaka kızgın yağda pişirin, ve mutlaka ama mutlaka 1,5 - 2 dakikadan fazla pişirmeyin. Elbette kestiğiniz ciğerin büyüklüğü önemli ama onu siz ayarlarsınız. Eğer çok pişirirseniz sert olur.
Ciğer için temeli süt olan bir marine sosu hazırlamak hem yemeğinizin lezzetini artırır hem de pişirme süresini kısaltır. Ciğeri bu sosun içinde en az 1 saat bekletmelisiniz.
Arnavut Ciğeri Tarifi İçin Malzemeler
2 kg dana ciğeri (3-4 kişi için yarım kilo yeterli olabilmektedir. )
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Dana Ciger Haşlanıp Arnavut Ciğeri: Kimileri de lokum gibi ciğer tarifi olması için ciğeri pişirmeden önce beş - on dakika kadar haşlayıp suyunu süzüp daha sonra yağ ile kavurup tarifi tatbik eder. Ciğer sote tariflerinde pişirme süresi yirmi beş dakikayı, ciğer kavurmada on beş dakikayı aşmamalıdır.
Uzun süre suda bekleyen ciğer hem lezzetini kaybeder hem de piştikten sonra sertleşebilir. Ciğer temizlerken suda bekletmek yerine sadece sudan geçirmeniz yeterli olacaktır. Diğer tüm et ürünleri gibi ciğeri de pişirmeden önce marine edebilirsiniz.
Ciğer, besin değeri yüksek olduğu için sıkça tercih edilen bir yemektir. Farklı şekillerde yapılabilen ciğerin yanına uygun olan yemekler de merak edilen bir konudur. Ciğer ile beraber tarhana çorbası, pirinç pilavı, patates cips, sumaklı soğan salatası ve patates püresi güzel gider.
kekik, tuz, pul biber, hangi baharatı dilerseniz onu koyabilirsiniz.
Zeytinyağını derince bir tavaya alın ve ince doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Kavrulmuş soğana doğranmış ciğerleri ekleyin ve kapağını kapatıp, kısık ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakın.
Tavaya yağ dökülür, soğanlar ve biberler kavrulur. Soğanlar kavrulmaya yakın salça ve domates eklenir. Sarımsak eklenir. Domatesin suyu çıkınca ciğerler eklenir. istenilen miktarda tuz ve acı baharatlar ilave edilir.
Tereyağı, salça, kıyılmış taze soğan, kıyılmış maydanoz, karabiber, kimyon ve yeteri kadar tuz ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp, sıcak servis yapın.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Ciğeri zarından ayırarak küp şeklinde doğrayın ve yıkayın. İyice suyu süzüldükten sonra içine kekik, karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. Bir tepsiye unu serperek yayın ve ardından ciğerleri dökerek karıştırın. İyice kızdırılmış sıvı yağda kızartın.
Derin bir kapa alıp, soda ve sütü dökelim. 30 dakika kadar, ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim. Dolaptan çıkardıktan sonra, suyunu iyice süzelim. Baharatlarını ekleyip, iyice karıştıralım. Una batırıp, bol yağda kızartalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri