Peynir Altı Suyunun Tadı Nasıldır? Tatlandırılmamış taze peynir altı suyunun tadı yoğurt gibi hafif ekşidir. Toz ilave tatlar ile vanilya, çikolata, kahve, muz ve orman meyveleri gibi birçok aroma elde edebilirsiniz.
Peynir altı suyu, süt mayalandıktan sonra ortaya çıkan sarımsı ve yeşilimsi ekşi tadı olan bir sudur.
Ya da sütü tam bir halde mayalayıp peynir elde ediyoruz. Elde ettiğimiz peynirlerden geriye sarımsı, yeşilimsi hafif ekşi kokan bir su kalıyor. İşte bu suya ''peynir altı suyu'' deniliyor.
Gıda alanında katkı maddesi olarak kullanılır. Meyve aromaları ile beraber tüketilen peynir altı suyu tozu, doğal bir protein içeceği olarak tüketilmektedir.
Peynir altı suyu bozulduğu nasıl anlaşılır? Rengi değişen, kıvamı farklılaşan ve ağır kokuya sahip olan peynir altı suyunu tüketmeden çöpe atmanızı öneririz.
İlgili 20 soru bulundu
Peynir altı suyundan yapılan tereyağı
Günümüzde, normal süt seperatörleri kullanılarak peyniraltı suyundan krema ayrılmaktadır. Bu şekilde elde edilen krema, ısıtılıp eşitlendirildikten sonra, normal krema gibi tereyâğına dönüştürülür.
Peyniraltı suyu tozları, melas ve soya unu ile karıştırılarak çoğunlukla hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Gıda sektöründe, bebek mamaları, yoğurtlar, dondurmalar, kekler, tatlandırıcılar, şekerlemeler, et ürünleri, çorbalar, soslar ve içeceklerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bunlardan en sık kullanılanı bizim kısaca "protein tozu" diyeceğimiz peynir altı suyu tozudur; çünkü bu toz su içerisinde çözünebilen bir süt proteinidir. Sütten üretilen peynirin altında biriken suda bol miktarda bulunduğu için "peynir altı suyu tozu" olarak geçerler. İngilizcede bunun karşılığı ise "whey"dir.
Hammadde sütten elde edilen peynirdir ancak üretim esnasında şirden mayası ve kültür kullanılır. Peynir üretiminde mayanın helalliği, üretim sonucunda oluşan ürünlerin helalliği açısından önem taşımaktadır. Peynir altı suyu tozu için de aynı durum söz konusudur. Bundan dolayı Helal şartlarda üretimi gerekmektedir.
Asitlik durumundan dolayı, üründeki nem kontrolünü sağlar. Köpüklenmeyi sağladığından emülsifiye olma özelliğini arttırır. Bu nedenle kullanım alanı oldukça geniştir.
Peynir altı suyunun zenginliğini kekte de kullanmak istedim ve yumuşacık bir kek oldu. Yumurta ve şeker iyice çırpılır, yağ, peynir altı suyu eklenip karıştırılır, diğer malzemelerde eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına hazırladığımız karışım dökülür. Önceden ısıttığımız fırında 180° pişirilir.
Peynir Altı Suyu Proteini (Peynir Altı Suyu Tozu) suda çözünür.
Peyniraltı suyu, peynir ya da kazein üretiminde kazeinin çöktürülmesi sonucu elde edilen yarı saydam, yeşilimsi-sarı renkte bir sıvı protein kaynağıdır.
Peynir altı suyu birçok şekilde kullanılabilmektedir. Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır.
PEYNİR ALTI SUYU TOZU PROSES İŞLEMLERİ
Bu amaçla peynir altı suyu işlenerek peynir altı suyu tozu üretilir. Üretilen peynir altı suyu süt ürünleri, dondurma, bisküvi, çikolata gibi birçok sektörde hammadde veya yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır.
İçerisinde barındırdığı yüksek protein sayesinde, sporcuların doğal tercihi olan peynir altı suyu, aşırı tüketilmediği halde herhangi bir yan etki veya zarara sahip değildir.
Peynir altı suyundan peynir yapılır mı sorusu size ilginç gelebilir ama cevabı evettir.
Çünkü domuz geviş getiren bir hayvan değildir ve bu yüzden bu kimozin ve pepsin enzimi bilinen adıyla peynir mayası domuzlardan elde edilememez!
İnülin, bağırsak florasında yaşayan probiyotik mikroorganizmaların çoğalmasını ve yaşamasını destekleyen, sindirilemeyen besin bileşenidir. Kimyasal tatlandırıcı ve renklendirici içermez. 30 adet bitkisel kapsül içermektedir. Helal, GMP, Haccp, Iso 9001 ve Iso 22000 sertifikaları mevcuttur.
Kullanım Alanları: Gıdaların besin değerini (özellikle protein) zenginleştirmek amacı ile içecek ve yiyecek sanayisinde PAST katkı maddesi olarak kullanılır. Şekercilik, fırıncılık, bisküvi, çikolata, süt ürünleri sektörleri peynir altı suyu tozu kullanan sektörlerdir.
Sakatlayan süt proteini kazein (kazein alerjisi) veya peyniraltı suyu (peynir altı suyu proteini alerjisi) olabilir. Süt alerjisi olan bazı insanlar hem kazein hem de peyniraltı suyuna alerjiktir.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
1 su bardağı peynir altı suyu 60 kalori içerir. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve demir mineralleri bakımından da zengindir. İçeriğinde bulunan protein ve aminoasitler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Peynir altı suyu kısa sürede tüketilecekse, cam bir kavanoza konulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Bu suyu saklarken ağzını kapalı tutmak oldukça önemlidir. Eğer 5 günden daha fazla saklamak istiyorsanız, dondurucuya atmanız gerekir.
Özellikle çorba, makarna, pancake, muffin gibi süt kullanılan tariflerde kullanılıyor. Ayrıca et marinesinde (sütle marine yerine) turşu kurarken ya da bakliyatları ıslatırken (kolay hazmı için) ıslama suyuna da ekleniyor. Sütü limon ya da sirke ile kestirirseniz ekşi peynir altı suyu oluyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri