İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Pastalarınız veya tatlılarınız için hazır çikolata sosu almak yerine kendi çikolata sosunuzu evde yapabilirsiniz. Sosunuzu yaptıktan sonra hemen kullanmayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz. Artan sosunuzu da daha sonra kullanmak üzere yine buzdolabında ya da serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
oda sıcaklığında direkt olarak uygulayabilirsiniz. Serin, kuru, kokusuz yerde saklamanızı öneririz. 750 gr.
Çikolata sosu donar mı? Çikolata sosunun içerisindeki nişasta gibi maddeler donmasını engeller. Dolaba koyduğunuzda yalnızca katılaşma olur.
İlgili 39 soru bulundu
Soğuyan kekin üzerine ılınmış çikolata sosunu azar azar dökün. Sos iyice donduktan sonra kekinizi keserek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Sos için un, süt ve eritilmiş çikolata küçük bir tencereye alınır, kısık ateşte karıştırarak pişirilir. 2-3 dakika kaynaması yeterli, ocaktan alınır. Üzeri kaymak tutmaması için soğuyana kadar arada karıştırılır. Kek soğuyunca üzerine sos gezdirilir. Dinlendirip servis yapılır.
İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Çikolatanın raf ömrü 1-2 yıl kadardır. Peki çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Çikolata normalde buzdolabında saklanmaz ancak buzdolabında saklamak istiyorsanız, kapalı kutu içinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Çikolata için uygun ortam 16-20 derecedir.
Bir çikolatanın bozulduğunu kokusu değişmiş ise acımtrak bir tat bırakıyor ise, çikolatanın üzeri beyaz bir tabaka ile kaplanmış ise bu çikolatanın bozulduğunun işareti olmaktadır ve tüketilmemelidir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Akut çikolata zehirlenmesinin klinik belirtileri köpeklerde kusma, ishal, aritmiler, idrar miktarında artma, huzursuzluk, heyecan, ataksi, kas titremeleri, kriz ve komadır. Ölüm sindirimden sonraki ilk 6 ile 24 saat arasında gerçekleşir.
Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır. Çikolatanın yapısında bulunan kakao yağı düşük sıcaklıklarda donma, yüksek sıcaklıklarda erime özelliğine sahiptir. Aldığımız çikolatanın saklama koşullarından dolayı ya da üretim sorunundan kaynaklanmaktadır.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.
Kalan soslarınızı buz kalıplarına döküp dondurarak saklayabilirsiniz. Böylelikle vaktiniz kısıtlı olduğunda buz küpünü tavaya attığınızda sosunuz hazır olur.
Artık sosumuz dipten tutmaya yakın, su kalmayacak noktaya ulaştığında; ocağı kapatıp içerisine incecik kıydığımız dereotlarını ekleyelim. ‼️2-3 kez karıştırdıktan sonra, henüz daha sıcakken kavanozlara doldurup, ters çevirelim. Bu şekilde 1 gece bekletildikten sonra; serin bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
- Un, kabartma tozu gibi toz malzemelerin hamura eklenirken elenerek eklenmesi kekin kabarmasını kolaylaştırır. - Islak kek yaparken hamurun sıvı olanından normalde 1 su bardağı ayrılıp üzerine dökülerek yapılır. Bu tarifim hazır çikolatalı sosla olduğundan daha oğun bir kıvamda ve nemli.
Çikolata Sos Tarifinin Püf Noktası
En basit ve az maliyetli hali için çikolata ve kremayı kullanmayabilirsiniz. Süt yerine de su tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri