Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir. Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar.
Gübreleme ;çiçekten sonra bir ay aralıklarla dekara 20 kg amonyum sülfat olmak üzere her ay yapılmalıdır. Toplam olarak dekara 100-120 kg amonyum sülfat verilir. Çilek yetiştiriciliğinde kol temizliği verim yönünden önemlidir. Çıkan kollar vakit geçirilmeden temizlenmelidir.
Özellikle meyve teşekkülünden hasada kadar geçen dönemde çilek suya karşı fazla duyarlıdır. Kısa süreli de olsa havanın kurak gitmesi zarar meydana getirir. Normal sulamanın yapıldığı bahçelerde meyveler iri, renkli, düzgün şekilli ve verimli olurlar, ayrıca bir yıl sonraki ürün içinde sulama önemlidir.
Toprak Hazırlığı: Çilek bahçesi tesis edilecek yerin toprağı önce bol hayvan gübresi ile gübrelenmeli ve derince sürülmelidir. Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir.
Çileğin yetişebilmesi için kireç oranının düşük olduğu toprakları tercih etmeniz gerekir. Torflu toprak buna örnek olarak gösterilebilir. Fideler meyve vermeye başlayınca toprağı gübreyle zenginleştirmeniz, alacağınız verimi artırır. Ekim işleminden sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamalısınız.
İlgili 26 soru bulundu
SULAMA : Çilek aşırı sulanmamalıdır. Özellikle meyve oluşumundan olgunlaşma dönemine kadar daha dikkatli olunmalıdır. Damla sulama ile 3 – 4 günde bir sulama yapılır.
Çilek, organik madde bakımından zengin olan toprağı sever. Bu yüzden torfun içerisine bir miktar yavaş yarayışlı organik gübre eklenmesi gerekir. Aynı toprakla 2-3 yıl büyüyebilir. Meyve verebilmesi için her kış sonunda toprağa besin takviyesi yapılması lazımdır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Dikim öncesi fosforlu gübre, potasyumlu gübre ve magnezyumlu gübre uygulanır. Dikim sonrası azotlu gübre uygulamaları yapılmalıdır. Pek çok bitkide olduğu gibi çilekte de azot ihtiyacı ortaya çıkar. Dikimden yaklaşık olarak bir ay sonra azotlu gübre verilir ve hasadın sonuna kadar da verilmeye devam edilir.
Amonyum Sülfat gübresi nedir? %21 Azot (N) %24 Kükürt (S) Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir.
Dikim 25x30 cm aralık ve mesafelerde üçgen şekilde yapılır. Dekara 7.000-8.000 fide dikilir. Verim oldukça düşüktür. Birinci yıl 1-1.5 ton ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
Yediveren Çilek Tohumu (50 Tohum)
Gayet dayanıklı ve her türlü hava koşuluna dayanıklı olup sizleri yetiştirilme konusunda üzmeyecektir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Çilek bitkisi azotu çok sever. O yüzden dikildiği yerin azot bakımından zengin gübre ile çapalanması gerekir.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Çilek Bitkisi Ne Zaman Meyve Verir? Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Kışları ılık geçen bölgeler için uygundur, sonbaharda (Eylül-Ekim-Kasım-Aralık) dikim yapılır. Ertesi ilkbaharda verim azdır, sonraki yıl çok verim alınır, 3-4 yıl ürün alınır.
Meyvenin iriliğini, sertliğini ve lezzetini sağlamaktadır. Bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini desteklemektedir. İçeriği sayesinde toprakta hızlıca çözünen şeker gübresi, kurak bölgelerde kullanıma uygundur. Çünkü şeker gübresi toprağın nemi ile eriyebilme özelliğine sahiptir.
Yaygın olarak bilinen azotlu gübre türleri amonyum sülfat, amonyum nitrat, kalsiyum nitrat, kalsiyum amonyum nitrat (can, kan), amonyum karbonat ve üre olarak sıralanabilir.
Çilek Gübreleme:
Gübreleme yapraktan ve topraktan uygulanabilir. İlk dikimde fide çukuruna 25-30 gr. EkosolFarm Katı Solucan Gübresi uygulanır.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Dişi organ oluşumundan – Temmuz başına kadar gerekli azot miktarının yarısı üre ve amonyum olarak; Temmuz başı – Ağustos sonuna kadar hesaplanmış azot miktarını kalan yarısı nitrat olarak haftalara bölünerek verilebilir.
Türkiye'de En Çok Çilek Yetiştirilen Bölgeler
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
Kireç miktarı fazla olan topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte kloroz(sararma) görülmektedir.
Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri