YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur. Bu nedenle yumurta sarısı 7. ayla birlikte bebeklerin kahvaltısında 1/8 oranında başlanır, 7-10 gün içinde bir bütün yumurta sarısına ulaşılır. Beyaz kısmı 10. aydan önce bebeklere verilmemelidir.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Bebeklere yumurta beyazı ne zaman verilir? Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur. Proteinlerin vücut fonksiyonların düzenlen- mesinde önemli görevleri vardır.
Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
İlgili 37 soru bulundu
Her iki renk yumurtanın da kabuk kalınlığı aynı, renkler bunda etkili değil. Bir yumurtanın kabuğunu ince ya da sert yapan tavuğun yaşı aslında. Daha genç tavuklardan çıkan yumurtaların kabukları daha sert olurken yaşlı tavuklar da kabuklar daha ince bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Yumurtanın en yararlı hali pişmiş halidir. Çiğ şekilde pişirmeyi önermem. Ancak şu şekilde yağda kızartırsakta protein kayıplarına neden olabilir. Yani daha az yararlı bir protein tüketmiş oluruz.
Yumurta akı, düşük kalorisi ve yüksek protein içeriği ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler için iyi bir besindir. Yumurtadaki proteinin %66'sı beyazındadır. Yumurta proteini, gıdalar yoluyla alınması gereken tüm aminoasitleri içerir ve biyoyararlılığı en yüksek proteindir.
Ancak yine de yüksek kolesterolü, tansiyon ve kalp hastalığı olan kişilerin yumurta sarısı tüketimine sınır getirmesinde fayda bulunuyor. Yumurta sarısı içerdiği vitamin, mineral ve protein açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Yumurtanın en faydalı kısmı sarısıdır ve bilinen bir zarar ya da yan etkisi yoktur.
Kas Gelişimi İçin İdeal Bir Besin
Bir yumurtanın ortalama olarak 6.25 gram protein ve 0.6 gram karbonhidrat içermesi, protein ağırlıklı beslenmeyi hedefleyen tüketiciler için ideal bir seçenektir.
Çocukların günde bir taneden fazla yumurta yemesini istemeyiz. Nedeni, aşırı protein yüklemesinin önüne geçmektir. Yoksa çocuğunuz kırk yılda bir iki yumurtadan bir omlet yerse, bunun da bir zararı olmaz. Sadece ertesi gün yumurta vermemenizi öneririz.
Dr. Mustafa Karakaya, çocukların ve gençlerin, zihinsel gelişimleri için büyümelerini tamamlayıncaya kadar günde 1-2 adet yumurta tüketmesi gerektiğini söyledi.
Yumurtanın beyazının, yalnızca protein ihtiyacınızı karşıladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Protein açısından oldukça zengin olduğu gibi, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Yumurtanın beyazı; A, B, B2, B5, B9, B12, D, E vitaminlerini barındırır.
Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Halk arasında kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu görüş tam olarak doğru değil. Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurtaların arasında fark yoktur ve sağlık açısından ikisi de eşit durumdadır.
- Çok faydalı bir besin olan yumurtanın sarısı, demir potasyum, fosfor, magnezyum, folik asit gibi mineraller içerir. - A, B, D ve E vitaminleri içermektedir. - Alzheimer hastalığında yani unutkanlığa çok iyi gelmektedir. - Kaslara faydası vardır.
Yumurtanın sarısı, daha fazla yağ içerdiği için beyazından daha fazla kalori içerir. Bu nedenle düşük kalorili yüksek protein ihtiyacı olan bireyler, yumurtanın beyazını tüketerek kilo kontrolü sağlayabilirler.
Tam bir kalsiyum ve protein deposu olan beyazı ne kadar sağlıklıysa yumurtanın sarısı da fazla tüketildiğinde o kadar sakıncalı olabiliyor. Yumurta sarısı doğada en fazla kolesterol içeren besin. Diyetisyenler hiçbir zaman yumurtayı herkese yasaklamıyor ya da sınırsızca her gün yumurta yiyebilirsiniz demiyor.
Kemiklerin dostu: D vitamini
Gıdalar arasında en çok yumurta sarısı, karaciğer ve balıkta bulunan D vitamininin temel kaynağı güneş ışınlarıdır. Çok fazla olmamak kaydıyla ve güneş ışınlarının dik geldiği saatler dışında güneşe çıkarılan çocukların kemik gelişimi ve boy uzaması hızlanır.
Yumurtanın sarı rengine bakarak bir tavuğun neyle beslenmiş olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar.
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Boyunuzun uzaması için tavuk ve balık yemeye özen gösterin. Yumurta akı %100 proteinden oluşur ve B12 vitamini içerir. Bu besin maddelerinin kaynaklarından olan yumurta boy uzatan besinler arasında yer alır. Muz en güçlü potasyum minerali kaynaklarındandır.
KOKU TESTİ
Yumurtayı bir kaba kırarak koklayın. Yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Organik yumurtalarda ise kümes kokusunu andıran bir koku duyabilirsiniz.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Bunun yanı sıra, yumurta kızartma sürecinde oldukça fazla vitamin kaybedilir. Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri