Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
İçindeki pirinçle oldukça besleyici olan yumurtasız yoğurt çorbası, üstünde ve içindeki nane ile de öğünler için harika bir başlangıç oluyor. Yumurta alerjisi olana ya da yumurta kokuyor diyenlere muhteşem bir alternatif. En güzel sofralarınızın, içinizi ferahlatan çorbası olmak için sizi bekliyor.
Ancak terbiye yaparken terbiyesi kesilebiliyor ya da içerisinde yumurta olmadan da terbiye yapılabiliyor. Süt ya da yoğurtla enfes terbiyeler hazırlayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar. Yayla çorbası gibi yumurta ile kıvam verilen çorbalar için iki kaşık yoğurt ile bir kaşık unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan karışıma ekledikten sonra yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
Kavurduğunuz mercimek ve sebzelerin üzerine 6 su bardağı sıcak su döküp, mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Diğer tarafta çorbanın terbiyesi için; derin bir kap içine 1 tane yumurtanın sarısı, yarım limon suyu ve 3 yemek kaşığı yoğurt ekleyin. Terbiyeli karışımı tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın.
Terbiyeli arpa şehriye çorbası nasıl yapılır? püf noktaları Terbiyeli çorbalarda en önemli püf noktası yoğurdun kesilmemesidir. Yumurta sarısı, yoğurt ve un ekleyerek karıştırdığımız terbiyeyi iyice pürüzsüz hale getiriyoruz ki terbiye kesilmesin.
Yayla çorbanızı içine hiç yumurta koymadan, uzun uzadıya terbiye hazırlamadan yapabilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Nice kesilmeyen, kıvamı hayranlık uyandıran çorbalarınıza. Her içişinizde bizi hatırlamanız dileklerimizle.
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Yoğurt ısınıp biraz kaynayacak gibi olacağı zaman üzerine kettılda kaynattığımız suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Pirinçleri güzelce yıkayıp tencereye alıyor ve karıştırıyoruz. Artık karıştırmaya gerek yok. Orta ateşte pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar çorba pişsin.
Yumurta sarısı; yağ, kalsiyum, demir, A ve B vitaminleri bakımından zengindir. Yumurta, organizma için gerekli olan demir, fosfor, bakır, kalsiyum ve çinko gibi mineral maddeleri de içerir. Yumurta yüksek besin içeriği, düşük kalori değeri (75 kcal) ve kolay sindirilebilmesi açısından önemlidir.
Çünkü yumurtalar, tariflerin ve yemeklerin en önemli bağlayıcılarından biri. Bunların yanında da lezzet vermek amacıyla da kullanılıyor. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi çılbır, omlet, menemen gibi tariflerin de olmazsa olmazı yumurtalar. Yani onu mutfaklarımızda kullanmak için birçok nedenimiz var.
Tutmaç çorbası yapımı için; öncelikle derin bir tencere içine 1 litre sıcak su koyup, kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine 1 çay bardağı erişte ekleyin. Ardından tencereye 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek ve 1 çay bardağı haşlanmış nohut koyup, karıştırın. Erişteler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Lokanta usulü mercimek çorbalarına o nefis kıvamı veren ise un! Unu çırpma teliyle iyice tereyağında kavuruyorlar. Çırpma teli de burada önemli bir detay, zira unda hiç topak kalmamasını ancak bu şekilde başarabilirsiniz.
Önce tavukları haşlıyoruz. Terbiyesini hazırlıyoruz un,yoğurt,yumurtayı bir kapta çırpıyoruz. İçine yarım su bardağı su ilave edip iyice pütürsüz olacak şekilde çırpıyoruz. Haşlanmış tavuğun suyundan sıcak olarak içine üç kepçe kadar alıp terbiyeyisine ilave edip iyice çırpıyoruz.
1/4 bardak muz veya avokado püresi de bir yumurta yerine tariflerde kullanılabilir. Muzun tadı tarife geçebileceği için avokado daha iyi bir tercih olabilir. Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi birçok tarifte bir yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Hem temizlik hem de mutfak alanında vazgeçilmez malzemelerden biri olan sirke ve karbonattan yumurtanın etkilerini elde edebilmek için kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırdıktan sonra birçok tarifte yumurta yerine kullanmak mümkün hale gelir.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Çorba içinde suyla beraber besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun süre tutulur ve bizi daha uzun süre tok tutar. Çorbanız posa yönünden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir. Sebze veya mercimek içeren çorbalar bu duruma uyan en iyi örneklerdir.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri