Atasözleri genellikle mecaz anlamlıdır. Damlaya damlaya göl olur. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. Ateş düştüğü yeri yakar.
Cevap: azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir.
Bu atasözü, küçük çabaların veya katkıların zamanla büyük sonuçlara yol açabileceğini ifade eder. Yani, sürekli ve istikrarlı bir şekilde yapılan küçük katkılar sonunda büyük birikimlere dönüşebilir.
Temel anlamdan uzaklaşmış mecaz anlamlar; ilgi, yakıştırma ya da benzetme anlamı bildirir. Yani sözcükler asıl anlamından çıkar, yeni roller üstlenir. Mesela “derin” sözcüğü “Evin ilerisinde derin çukur vardı.” cümlesinde temel anlamlıdır. Acı kaybımızdan dolayı derin üzüntü içindeyiz.” cümlesinde ise mecaz anlamlıdır.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz.
İlgili 35 soru bulundu
Sakla samanı, gelir zamanı Atasözünün Anlamı: Bir şeyi ihtiyaç olmadığında dahi saklamak, ihtiyaç anında kullanmak için faydalıdır. Önceden tedbir almanın, zor zamanlarda avantaj sağlayacağını vurgular.
Arkadaşını Söyle, Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi kendisine uygun kimselerle arkadaşlık kuracağı için arkadaşını tanıdığımızda o kişinin de kimliğini öğrenmiş oluruz.
MECAZ (DEĞİŞMECE) ANLAM(LAR):
Bir sözcüğün gerçek anlamından büsbütün uzaklaşarak benzerlik ya da başka ilgilerle kazandığı anlam ya da anlamlardır. Sözcük tek başına kullanıldığında mecaz anlam taşımaz. Cümle içerisinde ya da başka sözcüklerle öbekleşerek mecaz anlam kazanır.
Gerçek anlamları dışında yeni anlamı ile kullanılan kelimelere mecaz denilir. Mecaz anlamlı kelimeler çoğunlukla atasözleri ve deyimlerde de kullanılmaktadır. Mecaz genellikle şiirlere estetik anlam kazandırması ile bilinir.
Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda kullanılan sözlere veya kavramlara Türkçe eğretileme; Arapça mecaz, istiare; Fransızca trope denir. "Mecaz" Arapça, "trope" Eski Yunanca ve Metafor Yunancadır. Ad değişimi olarak da bilinir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
- Damlaya damlaya göl olur: Bir şeylerden tasarruf ederek küçük miktarlarda birikim yapmak ve ya başka bir şeyin birikmesini sağlamak, sonunda büyük bir kazanç sağlar.
Tasarruf: Damlaya damlaya göl olur. Küçük tasarrufların, birike birike büyük sermayeleri oluşturacağı; küçüktür diye ihmal edilen her şeyin de büyük kayıplara yol açacağına işaret eden bir atasözüdür (Pala, 2010, s. 79-80).
Ateş düştüğü yeri yakar: “Bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez. Atasözünde mecaz anlam söz konusudur.
Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Birinin kendi yeteneklerini, bilgisini veya kaynaklarını yakın çevresindekiler için kullanmaması durumunu ifade eder. Ayrıca, insanların kendi değerlerini ve yeteneklerini çoğu zaman dışarıya, yakın çevrelerine göre daha fazla gösterme eğiliminde olduklarını vurgular.
Kadavra, anestezi, cerrahi, nota, üçgen, çarpma, zarf, yüklem, mahkeme, kafiye, mesnevi, divan, ortaç, gövde, gol, şut, hakem, penaltı gibi kelimeler ve daha çok fazlası terim anlamlı kelimelerdir. Kadavra, anestezi, cerrahi tıp alanında kullanılan terim anlamlı kelimelerdir.
Bir kelime gerçek anlamından tam manasıyla kopamamışsa yan anlamlı olarak değerlendirilirken; gerçek anlamında tamamen kopmuş olan sözcükler ise mecaz anlamlı olarak değerlendirilmektedir. Örneğin; “Dün akşam ateşim yükseldi.” cümlesindeki ateş kelimesi gerçek anlamından çok fazla uzaklaşmadığı için yan anlamlıdır.
> Bir sözcüğün temel anlamıyla mecaz anlamı arasında sesteşlik özelliği aranmaz. Söylenişte tekil olmasına rağmen anlamca geniş kapsamlı olan sözcüklere genel anlamlı sözcükler; anlamca daha dar kapsamlı olan sözcüklere ise özel anlamlı sözcükler denir. » varlık – canlı – bitki – çiçek – papatya GENEL . . . . . .
Gerçek anlam, bir kelimenin aklımıza ilk gelen anlamıdır. Kelimelerin, sözlükte yer alan ilk anlamları da gerçek anlamlarıdır. Bu yüzden gerçek anlama, sözlük anlamı da denir. Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir.
Gerçek anlam, bir kelimenin aklımıza gelen ilk anlamıdır. Örneğin “yanmak” kelimesi aklımıza bir cismin alev alması anlamını çağrıştırdığı için bu anlamdaki cümleler gerçek anlama örnektir. Örnek: Sobaya atılan odunlar hemen yandı.
Gerçek anlam, temel anlam ile yan anlamların bileşkesidir. Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede "şekerli" anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri