(bkz: émile zola)'nın (bkz: claude bernard) tarafından yazılan (bkz: deneysel tıp çalışmaları) kitabının giriş bölümünü kendi söyleyişiyle intihale tabi tutarak yazdığı deneme. bilimsel yolla meydana getirilmiş bir edebiyat fikri.
Natüralizmde deneysel roman türü gelişmiştir. Natüralistler, “Sanat toplum içindir.” anlayışını benimsemiştir. İnsan davranışlarının temelinde soya çekim, içgüdü vardır, anlayışını savunmuşlardır. Yazar bir bilim adamı tarafsızlığıyla gerçekleri yansıtmıştır.
Emile Zola'nın 1880'de kaleme aldığı Deneysel Roman, deneysel tıbbın yöntemselliğinin edebiyata uygulandığı bir natüralist manifesto. İyi bir romanın niteliklerini bir bilim insanı titizliğiyle ele alıp açıklayan ve olguların dışında hiçbir otorite tanımayan Zola, geliştirdiği perspektifle çağdaşlarına fark atıyor.
Başka bir ifadeyle deneysel metinler, geleneksel edebiyatla bağlarını koparmış metinlerdir. Haldun Taner'in Ayışığında “Çalışkur” öyküsü, Türk edebiyatında kurgu ve anlatım olarak modern tekniklerle kurulmuş deneysel metin örnekleri arasında yer alır.
Émile Zola eserleri ve fikirleri ile Türk edebiyatçılarına natüralizm akımında rehberlik etmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Ütopik sosyalizmin savunulmasının yapıldığı Zola'nın Emek adlı yapıtı, işçi emeğinin özgürleşmesine bağlı olarak yaşamdaki tüm duygu ve hazların anlam kazanacağı ve insanlığın bu sayede mutluluğa ereceği tezi üzerine kuruludur.
Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir.
konusun, amacının, probleminin, değişkenlerinin, katılımcılarının belirlenmesi, grupların oluşturulması, uygulamanın yürütülmesi, verilerin toplanması, analizi ve sonuçların karşılaştırılarak değerlendirilmesi gibi aşamalarından oluşur.
Deneysel araştırmalar sistematik bir metodoloji kullanılarak, belli bir müdahalenin kontrol altına alınmış koşullarda belli bir sorunun çözümünde ne derece etkili olacağını görmek için yürütülen araştırmalardır.
Deneysel yaklaşım, kontrol ve yenilikler için katılımcılara deneysel koşullarda bilimsel testler uygular. Bu, bir grup katılımcının bir uyarana (veya uyaranlara) maruz kaldığı ve yanıt olarak davranışlarının kaydedildiği anlamına gelir.
Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır. Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
Realizme ve romantizme tepki olarak doğan Natüralizm, doğalcılık adıyla da bilinir. Natüralist yazarlar roman, öykü ve tiyatro türündeki eserlerini sade bir dille kaleme almıştır. Ağdalı ve süslü ifadelerden kaçınan yazarlar, gerçeğin okura olduğu gibi aktarılması gerektiğini savunmuştur.
Edebiyatta insanı ve toplumu, deneye dayanan bir gözlemcilik anlayışıyla tabiatın bir kopyası olarak ele alan ve uygulayan akımdır. Türkçede felsefe terimi olarak doğalcılık diye karşılanmıştır. Naturalizm, romantik edebiyata tepki olarak doğan realizmin bir ileri aşaması olarak görülür.
Deneysel edebiyat, teknik ve stil açısından çeşitli yeniliklere büyük ölçüde vurgu yapan ve bunlarla karakterize olan edebiyat türü, yazındır. Genelde bu kategoride sayılan ilk eser 1759 tarihli, Laurence Sterne'nin The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman isimli eseridir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
bağımlı değişken üzerindeki etkisini test etmeye yönelik çalışmalardır. Temel amaç neden-sonuç ilişkisini test etmektir. – Genelde iki grup (deney & kontrol / karşılaştırma) ya da üç veya daha fazla grup üzerindeki uygulamaları kapsar.
Deneysel araştırma süreci; araştırma konusunun, amacının, probleminin, değişkenlerinin, katılımcılarının belirlenmesi, grupların oluşturulması, uygulamanın yürütülmesi, verilerin toplanması, analizi ve sonuçların karşılaştırılarak değerlendirilmesi gibi aşamalarından oluşur.
Deneysel olmayan araştırmaların özellikleri
Bu yöntemde etik ya da ahlak gibi nedenlerle kontrollü deneyler yapılmaz. veya katılımcılar zaten çevrelerinde var olmakta ve gelişmektedir. Araştırmacı örneklemin çevresine doğrudan müdahale etmez. Bu yöntem, olayları tam olarak meydana geldikleri şekliyle inceler.
Deneysel tasarım, öğrencilerin bilimsel problemler hakkında sistematik ve mantıklı düşünmeye teşvik ederek eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Öğrencilerin verileri analiz etmesini, kalıpları belirlemesini ve kanıtlara dayalı sonuçlar çıkarmasını gerektirir.
Deneysel araştırmada ise veriler, gözlemler ve deneyler yardımı ile toplanır. Bu yöntemde de araştırmacı ilk olarak bir hipotez kurar ve olası sonuçlarını tahmin eder. Daha sonra bu olası sonuçları aracılığıyla hipotezi test etmek için veri toplamaya başlar. Verileri toplamak için de deney ve gözlem yapar.
Son zamanlarda ilişkisel araştırmalarda aracılık ve düzenleyicilik analizleri düzenlenerek değişkenler arasında ilişki biçimleri hakkında zengin bilgiler sunulmaktadır. Deneysel araştırma yöntemi, araştırmacının bir ve iki değişkenin bir sonuç değişken veya davranış üzerindeki etkisini incelediği bir yöntemdir.
Şiir, anı, hikâye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk natüralist, tezli ve psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır.
Bilim deney ve gözlem metodunu kullanır. Bilim durağan değildir, sürekli gelişme gösterir. kuşkuya yer verir, din ise eleştiriye ve kuşkuya yer vermez. Felsefe ile Sanat özneldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri