Türkiye İstatistik Kurumu'nun bitkisel üretim istatistiklerine göre, Denizli; Türkiye'deki kekiğin neredeyse tamamını tek başına üretiyor. Tütün ve şaraplık üzümde de lider olan Denizli, sofralık üzüm, kavun, anason, haşhaş ve adaçayı üretiminde de ikinci sırada…
Denizli'de tahıl, pamuk, şeker pancarı, tütün, mısır, baklagiller gibi her türlü tarla ürünleri ile sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. 2006 yılında 303.250 ha alanda sebze ekimi yapılmış ve 342.591 ton sebze üretilmiştir. 5.648.773 adet meyve ağacından 527.125 ton meyve üretimi yapılmıştır.
Pamukkale Belediyesi, dünyanın kekik merkezi unvanı durumunda olan kentimizde yetişen kekiğin dünyaya pazarlanmasına önemli unsurlardan olan 'Denizli Kekiği” adını tescil ettirerek sektöre büyük destek sağladı.
Ekonomisi tarıma dayalı Çivril ilçesinde en önemli tarım ürünleri tahıllar, şeker pancarı, ayçiçeği, üzüm, baklagil, sebze ve meyvelerdir. Nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır. Tarımın en önemli özelliği sulanabilen alanların genişliği ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ürün çeşitliliğidir.
İncir Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm. 375 bin 794 ton üzüm üretiminin gerçekleştirildiği kentte, sofralık ve şaraplık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ile kuru çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ticareti yapılıyor.
Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
Denizli'nin en meşhur doğa harikası yeri olan Pamukkale Travertenleri, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. Bundan dolayı, ünü ülkemiz sınırlarını aşmıştır. Denizli, tam bir kaplıca şehridir ve sağlık turizmi bölgeyi ayakta tutan ekonomik faktörlerdendir.
Araştırma sahalarında yetiştirilen tarım ürünlerinin başında; Buğday, Arpa, Pamuk, Ayçiçeği, Elma, Nar, Üzüm, Zeytin, Domates ve Biber gelmektedir.
Ülkemizin Ege, Güney Doğu Anadolu, Çukurova ve Batı Akdeniz Bölgelerinin ekolojik koşulları pamuk tarımı için elverişli olup, özellikle Denizli'nin de içerisinde bulunduğu Ege pamukları ise kalite özellikleri bakımından standart olarak kabul edilmekte, tekstil sektörü tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir.
Ülkemizde ise en çok Antalya ve Mersin illerinden üretilmektedir. Bu iki il çok sıcak olduğu için tropikal meyvelerin üretimi için uygundur. Hatta muz ve kivi gibi meyvelerde bu bölgede üretiliyor. Avokado yetiştiriciliğine Türkiye yeni başlamıştır.
Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, Ceviz, mısır, nohut, tütün,kekik,haşhaş, ay çekirdeği, üzüm, İncir ve pancardır. Sebze üretimi ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, badem, erik ve nar bol miktarda yetişir.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
Acıpayam eski ismi Garbikarağaç veya Karaağaç, Ege Bölgesinin güneydoğusunda bulunan, Denizli iline bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusu, TÜİK verilerine göre 31 Aralık 2021 tarihi itibari ile 55.141 kişidir. 1628 km² yüzölçümü ile Denizli'nin en büyük ilçesidir.
Bulamaç Tatlısı (Denizli Yöresi)
Eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olması, birçok aktivitenin bulunması ve iklimi gibi birçok pozitif özelliği bulunan şehir, Denizli'de Memur Olmak isteyenlere daha da cazip gelir. Hayatın büyük metropoller kadar pahalı olmadığı bu ilde geçinmek daha kolaydır.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, nohut, tütün, haşhaş, üzüm ve pancardır. Sebze istihsali ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, bâdem ve nar bol miktarda yetişir.
YABAN MERSİNİ (TANE) 1KG - 147.50 TL + KDV.
Yaban mersini, ülkemizde yöreden yöreye şu isimlerle de anılabiliyor: Mosi, ligarba, çalıçileği, likapa, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, çalı çiçeği, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri