SÜLÜNLER Japonların yaptığı bir araştırmada sülünlerin depremin ilk küçük sarsıntı dalgalarına karşı olağanüstü hassas olduklarını belirlendi. Sülünler, yeryüzündeki en küçük sismik sarsıntıları, trafik nedeniyle meydana gelen sarsıntılardan ayırt edebiliyorlar.
Böylelikle deprem esnasında hayatta kalmayı başarabilirler. Özellikle kedi, köpek, kuş, at, inek gibi hayvanlar depremi önceden fark edebilirler. Genellikle huzursuzluk, agresiflik, korku gibi birtakım davranışsal değişiklikler gösterirler.
İnsanlardan daha hassas duyulara sahip olan kediler, çevrede meydana gelen farklı durumları çok daha hızlı ve iyi algılar. Deprem de sismik titreşimler aracılığı ile ortaya çıkan bir doğal afet olduğu için kedilerin depremi insanlardan daha önce hissedebileceğini söylemek mümkün.
Hayvanlar depremi yalnızca saniyeler öncesinde hissedebilir
Depremin merkezindeki sarsıntılar etrafa şok dalgaları olarak yayılırken insanlar genelde ilk dalgaları hissetmezken hayvanların bunları hissetmesi daha mümkün görünüyor.
Bazı deney ve çalışmalarla kedilerin depremi önceden sezdikleri fikri araştırılmıştır. Çalışmalar kedilerin deprem öncesinde garip davranışlarda bulunduklarını göstermiştir. Deprem beklentisiyle kedilerin endişeli oldukları, korktuklarını, yönünü şaşırdıkları ve uzak yerlere kaçmaya çalıştıkları görülmüştür.
İlgili 35 soru bulundu
Kendinizi ve Evcil Hayvanınızı Korumak
Deprem esnasında eğer evcil hayvanınız küçükse ve kaçmaya çalışmıyorsa cenin pozisyonunda üzerine kapanabilirsiniz. Bu esnada başınızı ve boynunuzu korumaya aldığınızdan emin olmalısınız. Sarsıntı durduğunda hayvanınız kaçmak isteyebilir. Bu sırada ona mümkünse tasma takmalısınız.
Modern bilim ve teknolojimiz çerçevesinde depremleri önceden tahmin etmenin hiçbir yolu bulunmamaktadır. Deprem tahmini yaptığı iddia edilen kişi ve kurumlar tamamen istatistiki yalanlara ve hilelere başvurmaktadırlar. "Tahmin" ettikleri herhangi bir şey bulunmamaktadır ve sözde tahminleri tamamen işlevsizdir.
Köpeklerin davranışlarında sürekli olarak saklanma eğilimi, endişeli olma, uzun süren havlama ve uluma, yeri kazma, havayı koklama gibi davranışlar da depremi hissettikleri yönünde yorumlanmaktadır.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
Duyu organları insanlara göre daha farklı işleyen hayvanlar, bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabilmekte ve buna yönelik tepkiler verebilmektedir. Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır.
7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Öncü Deprem Nasıl Anlaşılır? Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Ayrıca nedensiz baş dönmesi, kâbus, baş ağrısı, esneme, kalp rahatsızlığı, aşırı duygusallık, aniden uyanma, aşırı uyku isteği, diz ağrısı, mide problemleri, iştahsızlık, parmaklarda elektriklenme, ishal, göz seğirmesi, rahatsızlanma, düşük tansiyon ve titreme gibi belirtileri yaşayanların oranı da yüzde 34.2 oldu.
HAYVANLAR P DALGALARINI HİSSEDEBİLİYOR
P dalgalarını, zemini yuvarlanma hareketiyle sarsan daha güçlü ikincil veya S dalgaları takip ediyor. Konuya ilişkin USGS kılavuzunda "Çok az insan deprem kaynağından en hızlı ilerleyen ve daha büyük S dalgasından önce gelen daha küçük P dalgasını fark eder.
En İyi Cevap
Giriş katı. Deprem olduğu andan ibarettir kendini dışarı atabilmek en önemli şeydir orta ve üst katlardan bunu yapabilmek o esnada bir hayli zor. Bina çöktüğü zaman en dezavantajlı katta giriş katı oluyor oda var ama mesele dışarı çıkabilmek.
Evcil Hayvanınızın Kontrolünü Kaybetmeyin
Mümkünse, evcil hayvanlarınızı deprem sırasında, bir taşıyıcıda veya sandıkta tutmanız en doğru ilk adım olacaktır. Bu konum, evcil hayvanınızı, deprem anında düşen molozlardan korur. Elinizde bir taşıma sepeti yoksa köpekleri yakınınızda tutmak için bir tasma kullanın.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Depremin yaklaştığını hissettiklerinde, endişeli davranışlar sergileyebilirler; titreme, havlama veya kaçma gibi tepkiler verebilirler. Bu, köpeklerin doğal içgüdülerine dayanır ve bazen depremin ani başlamasından önce bir uyarı sinyali olarak kabul edilebilir.
Araştırmalara göre hayvanlar hassas duyu organları sayesinde deprem gibi yüksek gerilimli frekansları insanlara göre daha önceden hissedebiliyorlar. Hayvanlar insanlardan daha farklı duyu 'eşiklerine' sahipler. Bizlerin duyamadığı aralıktaki sesleri duyabilir, titreşimleri hissedebilirler.
Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir.
Binaların Yıkılma Şiddeti
Konuya dair açıklamalarda bulunan uzmanlar, Türkiye'de bina yıkılmalarına ilişkin 7.6 şiddeti üzerinde duruyorlar. Uzmanların yapmış oldukları deprem dayanıklılığı açıklamalarında; 7.6 sınırının belirlenmesinde bu şiddetin üzerinde daha yüksek şiddette bir deprem olmadığını belirtiyor.
Yer altındaki çatlamalar ve kırılmalar nedeniyle oluşan hareketlerin yer yüzeyini sarsmasına deprem denir. Deprem çok kısa süre devam eden yerden gelen uğultu ve gürültüyle birlikte azdan çoğa doğru yükselen bir sarsıntı ile kendisini hissettirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri