Bu haklar, acil yardım, barınma, gıda, su ve temel sağlık hizmetlerini içermektedir. Devletler, depremlere hazırlıklı olmalı ve afet sonrası hızlı bir şekilde müdahale etmelidir. Ayrıca, depremzedelere uygun barınma alanları sağlanmalı, temel ihtiyaçları karşılanmalı ve psikolojik destek hizmetleri sunulmalıdır.
Bakanlığımızın denetiminde yerinde dönüştürülecek konutlara 500 bin lira, iş yerlerine 250 bin lira hibe veriyoruz. Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, işyerleri de 250 bin liradan 500 bin liraya kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vade ile faizsiz kredi desteği sunuyoruz.” dedi.
Yerinde Dönüşüm Projesi kapsamında, kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere, konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verilecek. Ayrıca, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için de 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir. Tek yapmanız gereken e devleti açıp Afetzade Barınma Desteği'ni açıp başvurunuzu yapmaktır.
Depremzedeler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerdeki konaklama ve yemek hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.
İlgili 33 soru bulundu
Afet bölgesinden dönüş yapmak isteyen depremzede vatandaşlar da tekrar müracaat merkezlerine giderek yol masraf belgesi alabilecek, dönüş yaptıkları ildeki müracaat noktalarına giderek yol masraflarını alabilecek.
İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıkılacak ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5 bin lira, kiracılara ise aylık 2 bin lira barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Depremzedelere verilecek konutlar ücretsiz mi olacak sorusunun yanıtı 'hayır. '
Yaklaşık 1 milyar TL toplam bütçeli projenin ilk fazında, detaylı bir inceleme ile belirlenen 151.000 depremzede haneye, hane başına 3000 TL aylık nakdi destek sağlanacak.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV)
Depremzede olan herkes ilçe SYDV bireysel başvuru yaparak barınma desteği alabilir.
Hasar gören illerde hane başına 10 bin TL olarak yapılan yardım ödemeleri 17 Şubat Cuma günü itibarıyla hesaplara yatırılmaya başlandı. Yardımdan faydalanmak isteyen depremzedeler e-Devlet 10 bin TL deprem yardımı başvuru ekranı üzerinden başvuru işlemlerini tamamlayabilecek.
Depremzede vatandaşlarımız ise depremzede.icisleri.gov.tr internet sitesi üzerinden veya yine www.evimyuvanolsun.org adresinden ve deprem bölgesinde yer alan Valiliklerin internet sitelerinden başvurularını yapabilmektedirler. Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüzde tek bir havuzda bütün başvurular toplanmaktadır.
AFAD'ın Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre; kendi araçlarıyla şehrine dönmek isteyen depremzede vatandaşlar, valilik ve kaymakamlıklarca oluşturulan müracaat noktalarına giderek yol masraf belgesi alacak, gittikleri ildeki müracaat noktasına geldiklerini bildirerek yol masraflarını temin edebilecekler.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesine yönelik "Yerinde Dönüşüm" projesi kapsamında, vatandaşların kendi evlerini dönüştürebilmeleri için 500 bin lira hibe ve 500 bin lira faizsiz kredi desteği sağladıklarını söyledi.
BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK
Yerinde Dönüşüm projesindeki hibe ve kredi desteğine başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Vatandaşlar, Çağrı Merkezi ALO 181'den Yerinde Dönüşüm projesiyle ilgili detaylı bilgi alabilecek.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Düzce'de depremzedelerin yaralarını sarmak için ilk etapta 27 milyon liralık ödeneğin aktarıldığını açıkladı. Bakan Soylu, evleri ağır hasar gören depremzedelere 90 bin liraya kadar eşya, 30 bin lira da kira ve taşınma yardımı yapılacağını söyledi.
Deprem gibi olağanüstü bir olayın varlığı halinde Kiracı, kiracısı olduğu taşınmaz az hasarlı veya hiç hasar görmemiş olsa bile, depremden sonra mümkün olan en kısa sürede, kiralayana göndereceği bir ihtarname ile 3 ay sonra kira sözleşmesini feshedeceğini yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Bayramda depremzede çocukları unutmayın, Bayram Harçlıklarını siz verin. Yapacağınız 350 TL bağış ile afetzede çocukların yüzleri gülsün, bayramı "Bayram" gibi yaşasınlar. SMS ile yardım için ”HARÇLIK” yazıp 5560'a SMS göndererek 25 TL bağışta bulanabilirsiniz.
Afetzede hak sahipliği, Maraş depreminde depremzedelerin, yıkılan ya da ağır hasar alan binalarda tapusu kendisine ait evi ve yeniden yapılacak binalarda verilecek inşaat kredisinden yararlanma imkanı sağlıyor.
Ağır hasarlı evin olması konut projesinden faydalanmak için yeterli midir? Afetzedenin konut hakkı veya krediden faydalanması için bir önemli şart daha var; DASK sigortasına sahip olmak. Kanunda 2012'de yapılan güncellemeye göre DASK Poliçesi olmayanlar, konutları ağır hasarlı olsa dahi konut hakkından faydalanamaz.
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor. Depremde evi yıkılan ev sahipleri hak sahibi olabiliyor.
Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
Yaklaşık 1 milyar TL toplam bütçeli projenin ilk fazında, detaylı bir inceleme ile belirlenen 151 bin depremzede aileye hane başına 3 bin TL aylık nakdi destek sağlanacak.
Deprem Yardım Parası Kimlere Verilir? Türkiye'de meydana gelen son depremde, depremden etkilenen bölgede ikamet eden ve evi zarar gören vatandaşlar, deprem yardımından yararlanabileceklerdir.
Depremzedelerin konutlarında tespit edilen yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı yapılar için 15 bin TL taşınma yardımı yapılıyor. Başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. e-Devlet üzerinden "afetzede barınma desteği" sayfasına girerek başvuru gerçekleştiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri