Doğanın kirlenmesine ve tahrip edilmesine karşı çıkan (kimse) anlamına gelir. Bu kelime genellikle doğa sever şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı doğasever şeklinde olmalıdır.
Doğa, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan doğa kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan doğa kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Türkçede ''sever'' sözcüğüyle biten tüm kelimeler birleşik isimdir. Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır.
Edward'ın tanımına göre biyofili, "Yaşayan organizmalar ile çevrili olmanın getirdiği zengin ve doğal hazdır." Bu bilim insanlarından önce Antik Yunan filozofu Aristoteles, "doğa sevgisi" terimini "iş birliği" anlamında kullandığı için benzer tanım yaptığı dile getirilir.
Hayvansever kelimesinin TDK'ye göre doğru yazılışı hayvansever şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Kimi yerlerde bu kelime ayrı yazılarak yazım hatası yapılmaktadır. Doğrusu hayvansever şeklinde yazılmasıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Vatansever kelimesi birleşik isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler bitişik yazılır. Dolayısıyla vatansever sözcüğünün de ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Buna göre çiçeksever doğru yazılışı şu şekildedir: Çiçeksever (doğru kullanım) Çiçek sever (yanlış kullanım)
DOĞASEVER KELİMESİNİN ANLAMI
Doğanın kirlenmesine ve tahrip edilmesine karşı çıkan (kimse) anlamına gelir. Bu kelime genellikle doğa sever şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı doğasever şeklinde olmalıdır.
Doğayı korumak, ortak kullanım alanlarımıza saygı duymak, çevreye duyarlılık kazandırmak, canlıların yaşam alanlarına zarar vermemek çocuklarda çevre bilinci kazandırmanın temel amaçlarını oluşturmaktadır.
Doğaüstü TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Doğa yasalarına uymayan, doğa yasalarıyla açıklanamayan, tabiatüstü
Misafirperver Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Misafirperver kelimesinde ''perver'', misafir sözcüğüne ek olarak getirilmiştir. Türkçede olduğu gibi Arapça ve Farsçada da ekler, kelimelere bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Türkçe üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'Yardımsever' şeklinde bitişik halidir.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Doğa sözcüğünün kökü eski Türkçe “tog – tug” yükselmek, çıkmak anlamına gelmektedir. Doğmak fiilinden gelir. Güneşin doğuşunu, yükselmesini anlatır. Ayrıca bir yavrunun doğmasını da anlatmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir. Doğa, fiziksel dünyanın olgusunu ve genel olarak yaşamı belirtmek için de kullanılır. Doğayı inceleyen bilim alt kümesine doğa bilimleri denir.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Derin ekoloji akımının getirdiği farkındalık aynı zamanda ekoeleştiriyi doğurmuştur. Ekoeleştiri çevreye yönelik hem bireysel hem de toplumsal bilinçlenmeyi edebiyat aracılığıyla sağlamayı amaçlar. Edebiyatın bu durumu amaç edinmesiyle birlikte “çevreci eleştiri” kavramı belirmiştir.
Çocuğunuza doğa sevgisini doğanın içinde zaman geçirerek kazandırabilirsiniz. Çocuğunuzun doğrudan deneyim kazanmasını, toprağa ve çiçeklere dokunmasına sağlamalısınız. Büyük bir şehirde yaşamayı bir engel olarak görmemeli ve çocuğunuzu düzenli olarak parklara veya doğal alanlara götürmelisiniz.
Derelerden okyanuslara, hayvanlardan insanlara, dağlardan ormanlara kadar her şey doğanın bir parçasıdır. Kendine özgü varoluş kuralları olan doğa, bir anlamda da insanın etkin olmadığı, kendiliğinden süregelen yapıların tümüne denir.
“İkinci doğa” kültür ürünlerinden, yani insanın ilk ürettiği yapıttan bugün üretilen her şeye kadar bu doğanın ürünü olduğunu savunan bir kavram. Hegel de buna bir katkıda bulunuyor ve bizlerin ürettiği ürün ve kültürlerle şekle girdiğimizi söylüyor.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Sever sözcüğü eklendiği tüm sözcüklere bitişik yazılır.
Daha kapsayıcı olan “sporsever”, “edebiyatsever” bitişik yazılacak, ancak bunların alt kolları olan “güreş sever”, “şiir sever” ayrı yazılacak.
Vatansever ve vatanperver sözcükleri ile aynı anlamı ifade eden yurtsever, TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'ndaki bilgilere göre bitişik şekilde yazılan bir kelimedir. Doğru yazılışı incelenen bu kelimenin milletini ve yurdunu büyük bir tutkuyla seven, vatanı için her türlü özveriye katlanan kişileri nitelediği görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri