Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrat Ormanı… - Yer, yön, yöre, bölge bildiren sözcükler birlikte kullanıldıkları özel addan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) eğer sadece yönü belirtiyorsa küçük harfle yazılır. Ancak yer yön ismi belirli bir bölgeyi belirtiyorsa (Kuzey Anadolu) ya da belirli bir zihniyeti çevreleyen bölgeyi anlatmak amacıyla kullanılıyorsa (Batılı insanlar, Doğu'nun düşünce yapısı) büyük harfle yazılır.
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, ...
İlgili 43 soru bulundu
Orta Doğu yazımı bitişik yazılamaz çünkü bitişik olması bir yazım hatası olarak kabul edilir ve Türkçe yazım kurallarının dışındadır. Yön bildiren kelimelerden biri olan doğu kelimesi bu birleşik kelimede yer bildirdiği için ayrı olarak yazılması doğrudur.
Sözcüklerin manasında bozulma yaşanmaması için doğru yazılış biçimlerinin öğrenilmesi son derece önemlidir. Buna göre kuzeydoğu doğru yazılışı şu şekildedir: Kuzeydoğu (doğru kullanım) Kuzey doğu (yanlış kullanım)
Doğu Akdeniz, genellikle Levanten Denizi çevresindeki ülkeler olarak tanımlanan Akdeniz'in yaklaşık doğu yarısı veya üçte biri için kullanılan gevşek bir tanımdır.
- Yer, yön, yöre, bölge bildiren sözcükler birlikte kullanıldıkları özel addan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
27. İki yönün birleşmesiyle oluşan ara yönler bitişik yazılır ve bir coğrafi ismin önüne geldiğinde büyük yazılır: Kuzeydoğu Avrupa, Güneydoğu Anadolu vb. 28. Ancak bu ara yönler sıfat gibi kullanılmadıklarında küçük yazılırlar: Anadolu'nun güneydoğusu, kuzeybatıdan esen rüzgârlar vb.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
büyük, sonundaysa küçük yazılır. Ara yönler bitişik yazılır.
Doğu Karadeniz, coğrafi konum itibariyle güneyde Doğu Anadolu, kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Kafkasya ve güneybatıda Orta Anadolu bozkırları arasında kalan bir orta bölge durumundadır.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 13 Mayıs 2020 tarihli ve 2538 sayılı kararnameye göre Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ görev alanına bundan sonra Amasya ve Çorum illeri ilave edilerek il sayısı onbire ulaştı.
Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır.
Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.
Bu yörenin Karadeniz kıyısındaki sınırı, doğuda Sarp sınır kapısından başlayıp, batıda Rize- Trabzon il sınırında denize dökülen İyidere ağzı arasında sona ermektedir.
Karadeniz bir bölgeyi temsil etmesinden dolayı "Karadeniz" şeklinde ilk harfi büyük olarak yazılmalıdır. Pek çok kişi "karadeniz" olarak küçük yazdığında yazım hatası yapmış oluyor. Özel olan kelime türlerinin ilk harfleri her zaman büyük olarak yazılıyor.
Batıda Akdeniz, doğuda ise Mezopotamya ile sınırlandırılan Levant bölgesi, günümüz ülkelerinden Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün, Filistin ve Mısır'ı kapsamaktadır.
Ege Denizi (Yunanca: Αιγαίο Πέλαγος: "Egéo Pélagos") veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir.
Kuru fasulye kelimesinin bitişik mi yoksa ayrı mı yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Dil bilgisi kurallarına göre sadece birleşik isimler bitişik yazılır. Kuru fasulye ise birleşik isim değil tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri