Ilık su ile döküm ızgaramızı yıkıyoruz. Yıkarken kimyasal kullanmıyoruz ama tel fırça kullanabilirsiniz. Herhangi bir kaplama olmadığından dolayı sorun olmayacaktır. Zeytinyağı, susam yağı ya da başka çeşit bir bitkisel yağ ile döküm ızgaramızı yağlayıp yağın fazlasını kuru bir bez ya da peçete yardımıyla alıyoruz.
Buna göre de döküm ocak demirleri nasıl temizlenir gibi sorular sorulabilir. Döküm ocak demirlerinin temizliği bulaşık deterjanı ve yağ çözücüyle kısa süre içinde yapılabilir. İhtiyaçlara göre deterjanlı su içinde bekletilebilir.
Tel fırçanız bulunmuyorsa bir miktar alüminyum folyoyu top hâline getirip dikkatlice temizlik yapabilirsiniz. Ardından bitkisel yağa batırılmış kâğıt havlularla telleri tek tek temizlemelisiniz. Bundan sonra da sıra hem mangalın içini hem de ızgara telini bulaşık teli yardımıyla deterjanla yıkamaya geliyor.
Bu yöntemlerden en etkili olanı döküm tava içerisinde bir miktar karbonat ve suyun kaynatılmasıdır. Karbonat doğal bir temizleyici olduğu için tava içerisinde oluşan lekelerin temizlenmesi için de rahatlıkla kullanılabilir. Döküm tava temizliğinde uygulanabilecek diğer bir yöntem ise sirkeli sudur.
Mangal ızgarasını temizlemek için hiçbir ürün kullanmak istemeyenler ya da o an evde imkânı olmayanlar, büyük bir tencereyi su ile doldurup ızgarayı da suyun içine koyup 5 dakika kadar kaynatabilirler. Bu şekilde tüm kirler yumuşar ve yumuşak bir sünger yardımıyla kolayca arınırlar.
İlgili 21 soru bulundu
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Paslanmış ve Yanmış Döküm Tavalar
Yanmış döküm tava nasıl temizlenir sorusunu hemen cevaplayalım. İlk olarak bir miktar karbonatı yanık olan döküm tavanın yüzeyine dökmelisin. Ardında sıcak su ilave etmeli ve temiz bir mutfak fırçası yardımı ile çok bastırmadan, nazikçe temizlemeye başlamalısın.
Bulaşık makinesinde yıkanmaz algısından ötürü de bu lekeleri elde yıkamak uğraştırıcı bir hal alır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, Pot Art marka döküm tencere ve tavalar temizlik için bulaşık makinesinde rahatlıkla yıkanabilir ve bulaşık makinesinde yıkanmaya karşı garantilidir.
Cam Temizleyici Kullanın
yumuşadığını ve basit bir sünger yardımıyla kolayca çıktığını görebilirsiniz.
Bir su bardağı sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Daha sonra ızgarayı bu suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde yarım saat beklettiğinizde ızgaraya yapışan kalıntılar ve yağlar yumuşayacaktır. Yumuşayan kalıntıları bir sünger yardımı ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Sirke ve Tuz
Paslı ızgaralarınızı büyük bir çöp torbasına yerleştirin. Torbaya sirke ve tuzu dökün ve kapatın. Torbayı yere düz bir şekilde koyun ve ızgaranın gece boyunca ıslanmasına izin verin. Ertesi gün teli eski bir bezle pası silin.
İlk adım olarak lekenin üzerine bol miktarda soda dökün ve bir süre lekeyi bu şekilde bekletin. İkinci adım olarak temiz bir beze de biraz soda döküp lekeli bölgeyi iyice ovalayın. Son olarak makine de yıkayın, lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Patates ve bulaşık deterjanı
Sonra patatesle paslı alanı ovun. İşlemi ihtiyacınız olduğu kadar tekrar edebilirsiniz. Kullandığınız kısmını ince bir katman halinde kestikten sonra aynı patatesi tekrar kullanabilirsiniz.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın. Elinizi tavanın biraz üzerinde tuttuğunuzda birkaç saniye ancak dayanabiliyorsanız tavanız ısınmış demektir. Tavaya yağ koymanıza gerek yoktur.
Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor. Ancak bu pas hiç sıkıntı değil,tavayı çok kolay bir temizlikle ilk günkü haline çevirebilirsiniz.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Burada önemli nokta döküm tavaları asla soğuk suyun içinde, deterjan, çamaşır suyu gibi malzemelerle bekletmemek. Aklınızda olsun.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri