En meşhur Yalova yemekleri arasında ıspanaklı Yalova böreği, Termal çorbası, Termal tatlısı, milföylü Yalova kebabı, kaçamak, cennet künkü, Yalova köftesi, böğür, yumurta dolması, yaprak pidesi ve tavuklu mantı yer almaktadır.
Farklı bir ismi olan Pavli tam anlamıyla yöresel bir üründür. Asma yaprağı veya lahana yaprağı kullanılarak yapılan bir yemektir. Boş kıyma eşliğinde pişirilen bu yemek dilimlendikten sonra servis edilmektedir. Yalova'nın meşhur yemeklerinden biriside Yalova köftesidir.
Ülke genelinde yaygınlaşan Aronya meyvesinin "Yalova Aronyası" adı ile Coğrafi İşaret alması Aronya'nın tanıtım ve bilinirliğine katkı sağlayacak.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
İlgili 44 soru bulundu
Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Özellikle el yapımı sabun çiçekleri, dokuma halı, iğne oyaları, çini işlemeleri hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Hem şehir merkezinde hem de ilçelerinde yer alan hediyelik eşya dükkânlarından alışveriş yapabilir, semt pazarlarını gezebilir ve sevdiklerinize farklı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
1- Çınarcık
Yalova'nın en turistik ve en çok ziyaret edilen ilçesi olan Çınarcık, yerli ve yabancı turistlerin sıcak yaz aylarında Marmara Denizi'nin tadını çıkarmak için mutlaka uğradığı yerler arasında.
Bizans İmparatorluğu'ndan sonra Selçuklular'ın yönetimine giren Yalova bölgesi, Haçlı Seferleri sırasında yakılıp yıkılmıştır. Yalova, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Kara Yalovaç, Katip Çelebi'de ise Yalakabad ve Yalıova adlarını almaktadır. O dönemlerde Yalova isminin verildiğini de görmekteyiz.
Yalova Sütlüsü 2005 yılından günümüze kadar devam eden tatlı bir hikayenin başlangıcı olmuştur. Yalova'nın ilk baklavacısının özel tarifi olan bu tatlı, gizemli olması ile ünlüdür. Yalova'nın ilk patentli tatlısı olan bu lezzet turizm açısından da önem arz etmektedir.
Yalova ekonomisinde son yıllarda öne çıkan sektörler; kimyasal ürünler imalâtı, (karbon elyaf) gemi inşa sanayi, sağlık turizmi, (medikal, termal, yaşlı ve engelli turizmi) süs bitkileri üretimi ve kivi üretimi olarak sayılabilir.
Yalova deyince akla ilk kaplıcaları gelir. Bu, boşuna değildir. Yalova'daki kaplıcaların suları o kadar şifalıdır ki, burada kısa süre içinde baştan aşağı yenilenmek mümkün. Şehir merkezine yalnızca 12 km mesafede bulunan kaplıcalara, baştan sona kadar size eşlik edecek olan çınar ağaçlarının gölgesinde gideceksiniz.
Yalova, Marmara Denizi'ne kıyısı olan turistik bir şehirdir. Sahil kesimi girintili çıkıntılı olmadığından dolayı doğal bir plaj görevini üstlenmektedir. Plajlar, daha çok Çınarcık ve Armutlu ilçelerinde toplanmıştır. Yaz mevsiminde deniz suyu çoğunlukla 19-22 derece arasında değişmektedir.
Yalova, Türkiye Cumhuriyeti'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur. Yalova ili nüfusu: 276.050'dir. Bu nüfusun %89,9'u şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 799 km2'dir.
Nüfus yoğunluğu açısından Yalova, km2'ye düşen 328 kişi ile Türkiye genelinde İstanbul, Kocaeli ve İzmir'in ardından 4. sırada yer almıştır.
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
Türkiye'nin en küçük ili Yalova kuzeyinden güneybatısına kadar Marmara Denizi ile çevrilmiş ve bu haliyle ülkemizin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip… Doğası ile yaz ayları kadar sonbahar ve kış aylarında da turist çeken bölge 1995 yılında il olmuştu.
Sudüşen Şelalesi, Delmece Yaylası, Karaca Arboretumu, Termal Kaplıcalar, Karlık Yaylası, Dipsiz Göl, Çınarlı Yol, Çaldere Şelalesi, Beşpınarlar Yaylası ve Kent Ormanı, şehrin en güzel doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.
Yüzölçümü 847 km²'dir. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en küçük ili olan Yalova İli'nin kıyıları girintili ve çıkıntılı bir özellik göstermez. Sahil şeridi dar olmakla birlikte, doğal plaj özellikleri göstermektedir. Yalova, doğu kıyılarındaki düzlükler dışında dağlık bir araziye sahiptir.
Yalova hem yaz hem de kış aylarında aktivitelerle dolu bir şehirdir. Yazın denizin ve doğanın tadını çıkaran Yalova sakinleri, kışın da termal ve doğal kaynak suları ile zaman geçirmektedir. Yaz aylarında deniz ve eğlence merkezlerinin bulunduğu Çınarcık'a şehir merkezinden sürekli ulaşım bulunmaktadır.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri