Domates ketojenik diyette yenebilir, ancak yine de karbonhidrat oranı biraz yüksek olduğundan ve diğer yiyeceklerle birleştiğinde, çok fazla tüketirseniz günde 20 gramdan fazla net karbonhidrat miktarını aşabilirsiniz.
Mantar, ıspanak, domates, salatalık ve kereviz, ketojenik diyet için daha uygundur. Doğal yoğurt ve süt ürünlerinin karbonhidrat içerikleri farklılık gösterebilir. Tam yağlı süt, fincan başına 11 gram karbonhidrat içerir. Sade tam yağlı yoğurt ve süzme peynir, ketojenik diyete daha uygundur.
Patates, tatlı patates, havuç, bezelye, pırasa gibi nişastalı sebzelerden kaçının. Meyve gibi, bu yiyeceklerin de sağlık yararları vardır, ancak aynı zamanda karbonhidrat bakımından da çok yüksektirler.
Ketojenik diyette yasak olan besinler;
- Meyveler: Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için serbest olarak belirtilen dışındaki tüm meyveler ve meyve suları. - Kök sebzeler: Patates, tatlı patates. - Baklagiller: Nohut, kuru fasulye, mercimek vs.
İlgili 43 soru bulundu
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır. Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli pastırma ruloları ve diğer birçok yağlı lezzet ve proteini tercih edebilirsiniz.
İşte keto sürecinde tüketebileceğimiz sebzeler: yeşil yapraklı sebzeler(roka, ıspanak, kara lahana, ıspanak, marul, su teresi), karnabahar, kabak, turp, salatalık, brokoli, beyaz lahana, yeşil lahana, brüksel lahanası, pazı, kuşkonmaz, enginar, kereviz, patlıcan, yeşil fasulye, sarımsak, beyaz mantar, dolmalık biber.
Ketozise giriş dönemi ortalama olarak 3 gün sürer.
KETOJENİK DİYETTE KAÇINMANIZ GEREKEN GIDALAR
Bunun yanında rafine şekeri hayatınızdan çıkarmakla yetinmeyip şeker oranı yüksek olan muz, hurma, şeftali gibi meyvelerin tüketimini de kesmelisiniz. Meyve olarak yalnızca çilek, böğürtlen, karadut gibi orman meyvelerinden az miktarda tüketebilirsiniz.
Ketojenik diyette neler tüketilmemeli? Meyve; elma, muz, portakal, karpuz, şeftali, mango, greyfurt, ananas vb. Tahıl ve nişasta; buğday, pirinç, bulgur, kinoa, mısır, arpa, karabuğday vb. Bakliyat; barbunya, soya fasulyesi, nohut, mercimek vb.
Bir orta boy biber, 4-7 gram karbonhidrat içermektedir. Domates ketojenik diyette yenebilir, ancak yine de karbonhidrat oranı biraz yüksek olduğundan ve diğer yiyeceklerle birleştiğinde, çok fazla tüketirseniz günde 20 gramdan fazla net karbonhidrat miktarını aşabilirsiniz.
KETOJENİK DİYETTE YAĞLAR
Kaymak, krema, mayonez, zeytinyağı, tereyağı, fındık, ceviz, badem sık kullanılır. Tercih edilebilecek yağ kaynakları: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Avokado, Tereyağı, Ceviz, fındık, badem.
Zeytin, ketojenik diyette kesinlikle yemeniz önerilen besinler arasındadır. Hem yağ alımınızı hem de sodyum alımınızı artırır.
1 adet küçük boy (85 gr) domates 14 kcal. 1 adet orta boy (110 gr) domates 19 kcal. 1 yarım (55 gr) domates 9 kcal. 1 orta dilim (25 gr) domates 4 kcal.
Domatesin Protein ve Karbonhidrat Değerleri Nasıldır? 100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
Evet, çoğu alkollü içecek aslında sıvı halde karbonhidrattır! Ve evet, karbonhidratlarınız keto diyetinde çok sınırlı olduğu için, sizin için daha iyi olan karbonhidrat kaynaklarını tecih etmemiz gerekir.
Diyette bütün yiyecekler, gram bazında tartılıp dikkatle hazırlanıyor. İlk defa 1920'lerde kullanılan ancak anti epileptik ilaçların gelişimiyle yıllarca kullanım dışı kalan ketojenik diyete "zeytinyağının eklenmesiyle" menemen, sarma, dolma, şakşuka gibi yiyecekler de dahil olabiliyor.
Bitter çikolata tatlı bir ikram olmasına rağmen, diğer çikolata ve şekerleme türlerine kıyasla karbonhidrat oranı nispeten düşüktür. Porsiyon büyüklüğünüzü dikkatle izlediğiniz sürece, bitter çikolatayı keto diyetine sığdırabilirsiniz.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Ketozise girdiğinizi gösteren belirtiler arasında susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma ve iştahta azalma yer alır. Ketojenik diyet aslında epilepsi gibi nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde başvurulan bir yöntemdir.
Balık olarak özellikle omega-3 yağını bol miktarda içeren alabalık, hamsi, kefal, orkinoz, ringa, sazan, somon, ton balığı, uskumru ve yayın balığı gibi yağlı balık türleri tercih edilmelidir. Kuruyemiş ve tohumlar: Ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, vb ketojenik diyette rahatlıkla kullanılabilir.
Sadece brokoli, karnabahar, lahana, mantar, domates, bamya gibi düşük karbonhidratlı sebzeler diyet süresince serbest tutulmaktadır.
Yeşil yapraklı sebzeler, pırasa, karnabahar, brokoli kereviz, kapuska gibi birçok yemeği gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Healthfit özel tariflerinden avokado ezmeli enginar, badem unlu sebze graten gibi birçok farklı lezzetle de sıkılmadan ketojenik diyet yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri