Tavaya tereyağ sıvı yağ ve sarımsağı alıp eriyince domatesleri ekleyelim. Üzerinlerine tuz serpelim. 1 dakika kadar sonra diğer baharatları ekleyerek altını kısıp kapağını kapatalım. Bu arada isterseniz üzerlerine kaşar peyniri serpebilirsiniz.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
Bu koşullarda 1 hafta kadar dayanır. Yarı olgun domatesler, 12 °C ile 15 °C arasında, %85-90 bağıl nemde depolanırlar. Kızarmasını tam olarak tamamlamamış bu domatesler ancak bu koşullarda olgunlaşıp kızarmaya devam edebilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Domates: Fesleğen, defne yaprağı, frenk soğanı, frenk maydanozu, kişniş otu, dereotu, sarımsak, yaban kerevizi, adaçayı, mercan köşk, kekik, maydanoz, biberiye, tarhun ve yabani kekik.
Üzerine ay şeklinde doğradığınız soğanı, küp küp kestiğiniz domatesi, çok ince olmayacak şekilde biberleri kesip tepsiye alalım. Ardından tuz, karabiber, acı pul biber ve sıvı yağı ekleyip bir güzel karıştıralım. Üzerini ıslak yağlı kağıt ile kapatıp, önceden ısınmış alt üst 200 derece ayarda pişirelim.
Soyup küp küp doğradığımız domatesler tavaya alınır, tuz eklenir. Harlı ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. ( istenirse 2 diş sarımsak küçük doğranıp ilave edilebilir, sarımsaklar önce tavada çevrilip üzerine domates ilave edilirse daha lezzetli oluyor ) . Servis tabağına almadan biberlerle karıştırılır.
Domatesleri enine 1 cm kalınlığında dilimleyin. Tek tek önce ilk kasede una bulayın, sonra 2. kaseye ve 3. kase karışımına bulayıp kızartın. İki taraflı çıtır çıtır kızarınca kağıt havlu üzerine çıkartın, ilk sıcağı hafif gidince servis yapın. Yanında mayonez, ketchup veya istenilen sos ile sunum yapabilirsiniz.
Domates, kısa sürede tüketilmesi gereken bir besindir. Buzdolabında maksimum 1-3 gün arasında saklanabilir. Saklamak için güzelce yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir.
Domatesleri olgunlaştırmanın en klasik yolu, onları mutfaktaki en fazla güneş alan pencere önüne koymaktır. Domatesleri güneş alan bir yere sap kısmı aşağı bakacak şekilde yerleştirin. Bu domatesin hızlı ve bozulmadan olgunlaşmasını sağlar.
Domatesler suyunu saldıktan sonra ocağın altını açın ve ağır ateşte domateslerin kendi sularında güzelce ezilene kadar pişmesini bekleyin. Sık sık karıştırın. Pişirme aşamasında dilerseniz içerisine karabiber, kekik ve sarımsak da ilave edebilirsiniz. Domatesler piştikten sonra el blenderı yardımıyla güzelce ezin.
Alternaria solani yaşamını topraktaki bitki artıkları üzerinde misel olarak sürdürür ve enfeksiyon genellikle topraktan bulaşır. Belirtiler bitkinin her evresinde gözlenebilir. Fide döneminde kök çürüklüğü ve kök boğazı yanıklığı yapar.
Domates ılıman iklim sebzesidir. İdeal sıcaklık ortalaması 18°C ve 27°C arasındadır. Bu nedenle kuzey ve güney yarım kürenin 30. ve 40. paralelleri arasında kalan ılıman bölgelerde dış koşullarda yetiştiriciliği kolaylıkla yapılabilmektedir.
Domatesleri ortadan ikiye kesip, yan yana diziyoruz. Üzerlerine birer çay kaşığı sarımsaklı karışımdan gezdiriyoruz. 180 derece ısıtılmış fırında, 25 dakika pişiriyoruz.
Domates Tavası Nasıl Hazırlanır? Domateslerin kabukları soyularak hazırlanır. Biberler ile birlikte küp şeklinde doğranır. Bir tencereye zeytinyağı ve halka şeklinde doğranan soğan ilave edilir.
Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz.
Bir kızartma tavasına bolca kızartma yağını alıp kızdıralım ve biberleri çok iyi kızaracak şekilde kızartalım. Biberler kızarırken ufak bir tavaya da kabukları soyulup minik minik doğradığımız domatesleri ve sarımsakları alalım. Tuzunu ekleyip kapağı kapatarak 5 dk kadar pişirelim.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri