Buz parçacıkları, dondurmanın bir kısmının hava olması nedeniyle oluşuyor. Dondurma eğer uygun olmayan koşullarda saklanırsa, içerdiği havayı kaybedecek ve aynı zamanda hacmi küçülecektir. Bu sırada ise dokusu pürüzlü hale gelecektir.
Dondurmanın raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Dondurmalarınızı derin dondurucuda -20 ºC de son kullanma tarihine kadar saklayabilirsiniz. Buzdolabınızda derin dondurucu bölümü yerine buzluk varsa ününüzü birkaç saat içerisinde tüketmeniz tavsiye edilir.
Dr. Kamil Bostan, sağlıklı olması için dondurmanın eksi 18 derece saklanması gerektiğini söyledi. Bostan, “Dondurma hijyenik koşullarda üretilmemişse içerisine birtakım bakteriler yerleşebiliyor.
Dondurmayı özel yapan içindeki hava. Bu hava ona hafif, kremamsı dokuyu veren şey aslında. Dondurma eridiğinde ise bu hava kayboluyor. Bu yüzden onu yeniden dondurucuya koyduğunuzda yoğun bir madde olarak donuyor ve katılaşıyor.
Şehirdeki dağlarda olan kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçilerin sütü, dondurmanın lezzetini etkilemektedir. Yapılışında kullanılan sütün soğuk kullanılması nedeniyle Maraş dondurması, hemen erimez. Bu özelliği de onu diğer dondurma çeşitlerinden ayıran en önemli farkını oluşturmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Ülkemizde “dondurma nerede meşhurdur” sorusunun cevabı çoğu kişi için Kahramanmaraş'tır. Evet, Kahramanmaraş, dondurmanın yaygın olduğu şehir olarak karşımıza çıkar. Maraş dondurmasının ana vatanıdır. Bununla birlikte ülkemizde çok lezzetli ve sıra dışı dondurmalar yapan mekanların sayısı hiç de az değildir.
Dondurmanın dokusu normal şartlarda pürüzsüzdür. Eğer dokuda bu pürüzsüzlüğü görmezseniz o dondurmadan şüphelenebilirsiniz. Yani, içerisinde kristalleşme ve küçük buz parçacıkları oluşan dondurmanın bozulmuş olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Dondurma karışımını makineye koyun ve 40 dk kadar dondurun.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
Bakteriler, Süt ve süt ürünleri içerisinde çoğalırken bazen gaz üretirler ve bu da pakette şişme gözlenmesine neden olur. Bu durum, ambalaj şiştiğinde ne olduğuna dair en uygun açıklamadır.
Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür..
Sütle hazırlanan dondurmanın temel bileşeni kaymaktır. Süt işleme tesislerinden alınan kaymak, şeker, karajenan (deniz yosunundan elde edilen kıvam artırıcı) ya da yumurta, salep ve yoğunlaştırılmış sütle sanayi tipi karıştırıcılarda karıştırılır.
Dondurma süt, şeker, glikoz şurubu, salep, süt yağı, vanilya, meyve püresi, çeşitli kuru yemişler, çikolata veya kakaodan yapılan, besleyici değeri yüksek olan bir tatlıdır. Dondurma; karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, A, B, C, D ve E grubu vitaminleri içerir.
Sütün rengi, kalitesi, günlük ve katkısız oluşu önemlidir. Mümkünse dinlenmiş olmalıdır. Kıvamlı bir dondurma için manda ya da keçi sütü kullanılması şükela olur.
Kaynayan süte önce şekeri ekleyelim. daha sonra karıştırarak salepli sütü ekleyelim ve altını kısıp 30 dk bir kepçe yardımıyla savurarak kaynatalım. Püf noktalarından biri sütü savurmak. 30 dk sonra soğumaya bırakalım ve 10 dk de bir savurmaya devam edelim. Soğuyan sütü çelik tencere ile buzluğa koyalım.
6 gr saf salep ile 1 kg dondurma yapabilirsiniz. Yani 100 gr saf sahlep ile ortalama 18-19 kg dondurma elde edebilirsiniz.
Dondurmaya kontamine olmuş mikroorganizmaların büyük bir kısmı hammadde ve katkı maddelerinden kaynaklanmaktadır. Dondurma üretimi sırasında uygulanan ısıl işlem ile sporlar hariç bakteri florasının büyük bir kısmının imhası sağlanmaktadır.
Sütten imal edilen dondurmada mikrop üremesi sonucu, hastalık yapıcı bakterilerin bulaşmasıyla insanlarda gıda zehirlenmesine neden olabilir. Her insanda olmasa da, aç karnına dondurma yemek bazı insanlarda mide ağrısına neden olabilir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir.
Geçmişten geleceğe, işte “gerçek dondurma”! MADO dondurmalarının dünyanın en sert ve yoğun dondurması olmasının sırrı, dövme ustalığıdır. Dövülerek yapılan dondurma, sakız gibi esnek ve yoğundur. Bıçakla kesilen, ısırılarak yenen dondurma, bu sertliğinin aksine ağızda hemen erir.
Dondurma karışımında yağ oranı en az yüzde 8 ve üzerinde olmalıdır. Ayrıca homojenizatör ile homojenize edilmelidir. Tüketiciler çeşni malzemelerini içinde görmeli ve tadını alabilmelidir” şeklinde konuştu.
Hazırlaması oldukça pratik olan salepsiz dondurma tarifi ile artık miniklerinize evde kendi dondurmanızı yapabilecekiniz. Üstelik içerisine salep koymayacak, bir iki kaşık yoğurt ile dondurma kıvamını verecek ve buzlukta donduracağız. Lezzetini ise içerisindeki kaymak tadında krem şanti verecek.
-DONDURMA GÜNDÜZ TÜKETİLMELİ
Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri