Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun. Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir.
*Sarmalık şekilde bıçakla doğranır. İç harç konulur ve yapraklar tek tek sarılır. *Buzluk poşetine muntazam bir şekilde tek tek sarmalar yerleştirilir. Buzluğa kaldırılır.
Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir. Saklama yönteminde hava alma işleminin yapılması sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır.
Evet, lahanayı kesinlikle dondurabilirsiniz. Birkaç basit ipucu ve püf noktası ile, raf ömrünü uzatmak için lahanayı hem çiğ hem de şoklanmış biçimde dondurmak mümkündür.
İlgili 42 soru bulundu
Lahanaları önce 3 dakika kaynar su içinde bekletin, ardından 3 dakika boyunca ise buzlu soğuk su içerisinde bekletin. Lahanaların Kurumasını bekleyin. Kuruyan Lahanayı Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 süresince taze kalacaktır.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23°C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Lahananın göbek kısmı güzelce oyulur biraz derine inerekten ve lahana geniş bir tencereye oturtulur. Tencerenin boyu lahanayı geçmek zorunda değil. üzerine sıcak su dökülür tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde. İki üç dakika kaynatılır ve büyük bir çatal yardımıyla dikkatli bir şekilde lahana ters çevrilir.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Sarma yaprağı ve yaprak sarmasını buzlukta saklamanın en pratik ve doğru yöntemi yaprak sarmalarını bir güzel hazır edip ardından pişmiş şekilde saklamaktır. Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
Buzlukta dondurulur. Pişirmek istediğiniz zaman bir kaç saat önceden çıkarıp hafif yumuşayınca tencereye dizilerek üzerine kesilmiş limon, tuz ve zeytinyağı ile sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
İstenirse lahanayı sirkeli suda bekletin. Kullanılacak eski bir numara, lahanayı suyla yıkamaya devam etmeden önce birkaç dakika sirkeli suda hafifçe ıslatılmış lahanayı bırakmaktır. Genellikle iki ila dört dakika arasında.
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz.
Lahananın o sert birleşme noktasını çıkardıktan sonra yaprakları dikkatli bir şekilde ayırın. Ayırdığınız bu lahana yapraklarını sıcak suyun içerisine atın ve bir süre haşladıktan sonra çıkarıp soğuk suyun içerisine koyun. Böylelikle hem lezzetlerini korumuş olacaklar hem de çok pişip kıvamlarını da kaybetmeyecekler.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
Ben sarmalık lahanamdan artan lahanaları kullandığım için oldukça az oldu. Turşu yaparken en önemli noktaları sıralarsak kendi tarifim için; Turşuluk sebzeleriniz mutlaka özenle yıkanmalı ve de kavanozlar temiz olmalı bozulmaması açısından önemli. Sebzeler yerleştirilirken oldukça sıkı yerleştirilmeli.
Bu noktada daha yumuşak bir iç olmasını isterseniz içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz. Yaprağın içine harcı alıp sıkı sıkı sarın.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri