Doğrulanmış Cevap. Cevabımız sıfattır. Çünkü gece ve gün kavramları isimdir. Sıfatlar isimlerin önüne geldiklerinden dolayı cevabımız sıfattır.
dün gece sıfat tamlamasidir. Sıfat tamlaması; bir ismin önüne o isim ile ilgili bilgi veren sıfatların eklenmesi ile oluşturulmuş kelime grubudur.
— Herhangi bir akşam vakti — belgisiz sıfat.
İsimlerin önüne gelmekte ve isimlerin nitelikleri hakkında bilgi veren sözcükler sıfat (ön ad ) olarak değerlendirilmektedir. Sıfatlar isimleri şekil, durum, renk, sayı ve ölçü/boyut olarak nitelendirmektedir. kalın kitap, eski defter, kirik bardak, çocuk odası, okul çantası, 7 adam, bu masa, birkaç kişi, her akşam vs.
Sıfat ya da ön ad; isimlerin ya da diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, konum, renk, biçim, bıraktığı izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan, tarif eden kelime türüdür. Sıfat ile nitelediği veya belirttiği ismin oluşturduğu kelime grubuna "sıfat tamlaması" denir.
İlgili 18 soru bulundu
İsimleri renk, şekil, durum gibi farklı yönleriyle niteleyen ve onları sayı, işaret, belgisizlik, soru gibi çeşitli açılardan belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar varlıkları çeşitli özelliklerini niteleyip belirterek onları daha belirgin hale getirir. Örneğin araba sözcüğünü ele alalım.
"Bazıları, kimisi, biri, başkaları, birçoğu, birkaçı, çoğu, hepsi, herkes, birazı, şey, hiçbiri, kimse" sözcükleri belgisiz zamir olarak kullanılmaktadır. Belgisiz zamir ve belgisiz sıfat karıştırılmamalıdır.
Cevabımız sıfattır. Çünkü gece ve gün kavramları isimdir. Sıfatlar isimlerin önüne geldiklerinden dolayı cevabımız sıfattır.
Onu bir akşam vakti gördüm. — Herhangi bir akşam vakti — belgisiz sıfat.
Her sabah sözcüğü sıfat tamlaması mıdır? hayır değildir bu sözcük ismi zaman yönünden yani "ne zaman" sorusuna cevap verdiği için zarf tamlamasıdır.
Birçok, günlük hayatta en çok kullanılan belgisiz sıfatlardan biridir. Örnek Cümleler: 1- Geçen hafta birçok kitap aldım ama henüz hiç birine başlayamadım. 2- Bu filmi birçok film arasından seçtim.
Sıfat Nasıl Bulunur Sorusunun Cevabı: İsme sorulan "nasıl" sorusuna cevap verir. Sıfatların bir isimle bir araya gelerek oluşturduğu tamlamaya sıfat tamlaması denir. Örnek: Hızlı tren, yumuşak huy, beş kişi, hangi adam...
İsim veya nesne için sorulacak soru, belirtme sıfatının türüne göre değişir. Buna göre, belgisiz sıfatları bulmak için 'kaç tane' ve 'ne kadar' soruları sorulmalıdır. İşaret sıfatları için 'hangi', sayı sıfatları için de, tıpkı belgisiz sıfatlar gibi 'kaç tane' sorusuna cevap aranmalıdır.
Sıfat isimlerin başına gelir ve isme bir nitelik kazandırır. İsim tamlamaları birden fazla isim ile oluşur iken sıfat tamlamaları ise sıfat ve isimin birleşmesi ile oluşmaktadır. - Gençliğinde kötü bir hastalık geçirdi. Burada nasıl bir hastalık sorusuna aldığımız cevap ismi niteleyen sıfattır.
Öncelikle sıfat tamlamasının nasıl anlaşılabileceğini kolayca anlatmak mümkündür. Burada eğer kalıba 'Nasıl, kaçıncı, kaç, hangi ve kaçar' gibi sorular sorulduğunda cevap alınıyorsa o zaman sıfat tamlamasına oluştuğunu söylemek mümkün. - Yaşlılığında kötü bir hastalık geçirdi. (Nasıl bir hastalık?)
Cümle içerisinde herhangi bir isme "Nasıl, hangi, kaç, kaçıncı ve kaçar?" sorularını isme sorup bu soruların yanıtlarını alabilirsek sıfattan bu bağlamda da sıfat tamlamasından bahsedebiliriz.
Cevap: "Gün" sözcüğünü belirttiği için belgisiz sıfattır.
Belgisiz Sıfat: İsimleri belirsiz bir şekilde bildiren sözcüklerdir. İsme sorulan “hangi?” sorusuna cevap verir.
Cevap. O gün sıfattır. Çünkü ismin önüne gelip onu nitelemiştir.
En az iki sözcükten oluşan ve nesne ya da isimlerin çeşitli özelliklerini niteleyen kelimelere kurallı birleşik sıfat denir. Anlamca kaynaşmış sıfatlardan farkı ayrı yazılmalarıdır. Bu sıfatlar iyelik eki (-lı -li) alarak oluşturulur.
Miktar veya nicelik zarfları; fiilleri,zarfları, fiilimsileri ve sıfatları miktar, derece, ölçü bakımından etkileyen ve sınırlayan zarflardır. Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
şu: işaret zamiri > Şunu görmüştüm. işaret sıfatı > Şu eşyaları taşıyalım.
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
4- Kendi kelimesi cümle içerisinde sadece zamir olarak değil sıfat ve zarf olarak da kullanılabilir. Örnekler: ''Hakan yine kendi alemine dalmış.'' Bu cümlede kendi, alem kelimesini nitelediği için zamir değil sıfattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri