Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Dünyanın ikizi olarak bilinen gezegen Venüs'tür. Özellikle büyüklüğü ve yapısı ile beraber kütlesi açısından dünyayı oldukça yakındır.
DÜNYA'NIN İKİZİ OLARAK BİLİNEN GEZEGEN
Güneş sistemi içerisinde toplam sekiz gezegen bulunmaktadır. Dünya'nın ikizi olan gezegen Venüs'tür. Venüs, Güneş Sisteminde, Güneş'e uzaklık bakımından ikinci sıradaki, sıcaklık bakımından da birinci sıradaki gezegendir.
Bu yazı, 6 yazıdan oluşan “Güneş Sistemi” yazı dizisinin 3. yazısıdır. Güneş Sistemi yazı dizimizin bu kısmında, gezegenimizin ikizi olarak tanımladığımız Venüs'ü ve kızıl gezegen olarak bildiğimiz Mars'ı işleyeceğiz.
Sorunun cevabı D Venüs'tür.
İlgili 32 soru bulundu
Neptün ve Uranüs ikiz gezegenler olarak adlandırılır. Kütleleri, hacimleri ve atmosferlerinin bileşimleri birbirine çok yakındır.
Mars Gezegeni Hakkında Genel Bilgiler
1- Mars'ın diğer adı Kızıl Gezegen…
Kardeşler, komşular, akrabalar, yakın arkadaşlar daha fazla gündemimizde olacak. Merkür İkizler ve Başak burçlarının doğal yöneticisi olduğundan iletişim daha rahat akacak, diğer kişilere vermek istediğimiz mesaj kolaylıkla yerini bulacak.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Bu açıdan Venüs, Güneş sistemindeki en uzun gün süresine sahip gezegendir. Ancak eğer Venüs günü Güneş'in iki doğuşu arasında geçen süre olarak hesaplanırsa (Buna güneş günü denir.) Venüs'ün bir günü yaklaşık 117 Dünya gününe eşit olur. Yani Venüs'te yaklaşık 60 gün süren gece ve gündüzler yaşanır.
Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi'nde Afrodit)'ten almıştır. Venüs'ün astronomik sembolü ise kadınlık sembolü ile aynıdır.
Venüs'ü Yay, Balık, İkizler, Terazi ve Başak burcunda olan kişiler, adaptasyonu daha güçlü kişilerdir.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur. Gaz devleri olarak bilinen gezegenlerden olan Neptün katı bir dış yüzeye sahip değildir.
Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı veya Sabah Yıldızı olarak da isimlendirilir. Venüs, Eski Türkler'de "Gök Göbeği" , Kırgızlar'da "Demir Kazık", Araplar'da "Zühre", Roma mitolojisinde "Venüs" ve Yunan mitolojisinde "Afrodit" olarak bilinir.
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Çoban Yıldızı; yıldız olarak kabul edilirken; onun bir yıldız değil gezegen olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çoban Yıldızı'nın diğer adı da Venüs'tür. Güneş sisteminde yer alan Venüs gezegeni; bazı özellikleri sayesinde diğer gezegenlerden farklıdır.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
Jüpiter, Güneş sistemindeki en büyük gezegen olup, 318 Dünya kütlesine sahiptir. Merkür ise 0,055 Dünya kütlesindedir ve en güneş sistemindeki en küçük gezegendir.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur.
Jüpiter veya Erendiz (Müşteri), Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alır. Adını Roma mitolojisindeki tanrıların en büyüğü olan Jüpiter'den alır.
Yörünge ve kendi çevresinde dönüş
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir.
Cinsiyet simgeleri, Antik Roma'dan günümüze kadar gelen ve cinsiyetleri sembolize eden astrolojik simgelerdir. Ucunda ok bulunan Mars simgesi erkeği, ucunda artı bulunan Venüs simgesi de kadını temsil eder. İçiçe geçmiş bir kadın ve bir erkek figürü heteroseksüelliği sembolize eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri