Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır. Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır.
Kısa sürede tüketilemeyecek ekmeğin derin dondurucuda saklanması; bayatlamaması, küflenmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için en doğru yöntemdir. Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu işlem bayatlama hızını arttırır fakat ekmeğin küflenmesini önler.
Bayatlamayan Ekmek Tarifinin Püf Noktası:
Ekmeklerin bozulmasına yol açan şey içerisine konulan tereyağı, süt gibi ekstra ürünlerdir. Ayrıca ekmeğinizin tuz oranı yükseldikçe bayatlaması gecikecektir. Alternatif olarak yulaf ekmeği ve tam buğday unlu ekmek tarifini de deneyebilirsiniz.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
İlgili 41 soru bulundu
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
Ekmek kutularının kapaklı olması gerekmektedir. Aksi takdirde ekmeklerin kurumasının ve bayatlamasının önüne geçebilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra kapaklı bir yapıda olması kullanıcılar içinde çok pratiktir. Çünkü kapaksız bir ekmeklik seçiminde ekmeğin üzerinin mutlaka bir örtü ile örtülmesi gerekir.
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bayat ekmek kaç günde bozulur? 3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
Ekmek hamurunun içerisine tereyağı, yoğurt, süt ya da yumurta gibi malzemeler girdiğinde hamur çok kısa sürede tazeliğini yitirebilen bir ekmeğe dönüşebiliyor. Bu nedenle ekmeklerinizi hazırlarken mümkün olduğunca en klasik malzemelere bağlı kalarak hazırlayın.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Özellikle çok sayıda ekmeğin birlikte saklandığı ve hava almayan ortamlarda aşırı nem ve su damlacıkları oluşabilir. Bu nedenle ekmeklerin muhafaza edildikleri yerlerde nem birikmesinin engellenmesi gerekir. Bunun için ekmeklerin ağzı kapalı poşet gibi hava almayan yerlerde saklanmaması gerekir.
Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Aslında ekmek buzdolabında oda sıcaklığında olduğundan daha hızlı bayatlar. Ekmeği en iyi şekilde muhafaza etmenin yolu, onu bir veya iki gün oda sıcaklığında tutmak sonra da paketleyip daha uzun süreli saklamak için dondurucuya koymaktır. Ekmeği çözdürüp ardından ısıttığında yeniden taze pişmiş tadında olacaktır.
Bayat ekmekler, fabrikada hayvan yemi ve mamaya dönüştürülerek, özellikle kış günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları ile besi hayvanlarının beslenmesi için kullanılıyor.
BİCE ve GEDDES (1949) 'e göre ekmeğin bekletilmesi sırasında oluşan ve uçucu bile- şiklerin kaybı nedeniyle tad ve aromada mey- dana gelen değişmeler, ekmek içi sertliğinde- ki ve ufalanmasındaki artış, matlaşma ve su tutma kapasitesi ile çözünür nişasta miktarın- daki azalma ekmeğin bayatlaması anlamına ge! mektedir.
Her 3 gıdadan 1'i çöpe gidiyor. Türkiye'de günlük 4,9 milyon somun ekmek israf ediliyor. En çok kayıp meyve sebzede yaşanıyor.
Ekmeği çöpe atmak ve israf hakkında değerlendirme: Ekmeği çöpe atmak günah değil mi?.. Bir diğer âyette; “... Ürün verdiği zaman ürününden yiyin, devşirildiği ve biçildiği gün de hakkını verin; israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez.”(En'am, 6/141) buyrulmaktadır.
Ekmek Sepeti, Ekmek Kutusu Sıkça Sorulan Sorular
%39 indirimle Nilşah Sürgülü Ekmek Kutusu 199 TL'ye, %5 indirimle Karaca Dustin Ekmek Kutusu 499 TL'ye, %12 indirimle Karaca Dustin Ekmek Kutusu Cream 1.299 TL'ye sahip olabilirsiniz.
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
Ekmek buzlukta tadını kaybetmeden 3 ay kadar saklanabilir.
Ekmeğin tamamen bayat olması kesinlikle sağlıklı değildir. İçindeki zararlı maddeler kansere bile yol açar. Bu nedenle sadece üzerinde 1 gün geçmiş ekmekleri bayat ekmek olarak tüketin.
1) Ekmek. Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir. Özellikle buzdolabında veya derin dondurucuda saklanan ekmekler, son tüketim tarihi geçse dahi, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Küflenen ekmek ise kesinlikle yenmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri