Elma dünyanın hemen hemen her ülkesinde yetiştirilir. Dünyadaki elma üretiminin en fazla olduğu ülke Çin, ikinci ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'dir. Üçüncü sırayı ise Türkiye alır. İtalya, Polonya, Fransa ve Hindistan gibi ülkeler elma yetiştiriciliğinde listenin devamında bulunurlar.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Dünya elma üretiminin yaklaşık %95'i Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında yapılmaktadır. Türkiye elma üretiminde Çin, ABD ve İran'dan sonra dördüncü sırada, ihracatında ise oldukça gerilerde yer almaktadır.
Rusların sınır kalesi olarak kurduğu kent, 1998'de Çin'in etkisinden uzaklaşmak için başkent olma unvanını, ülkenin ortasındaki daha korunaklı Astana'ya kaptırmış. Başkent Astana olsa da kültürel ve ticari başkent halen Almatı. Elma'nın Orta Asya'daki anavatanı olan Almatı ismi, Alma Ata'dan geliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
Özet: Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'si gerçekleşmiştir. Elma üretimin 2/3'ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Türkiye 2020 yılında elma ithalatı yaklaşık 473 tondur. Elma ithalatının 170 tonunu KKTC'den (%36), 119 tonunu ikinci sıradaki Şili'den (%25,2) ve 59 tonunu Hindistan'dan (%12,4) gerçekleştirmiştir.2021 yılı beş aylık ithalat miktarı 86 ton olarak gerçekleşmiştir.
Elma ağaçları, yerel koşullara uyum sağlaması ile popülerdirler ve elma çeşidinin seçimi rasyonel bir şekilde yapılması şartıyla, zorluklara rağmen meyve verir. Dünya elma üretiminin yaklaşık olarak yarısı Çin'e aittir, ancak elma ağaçları Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Japonya'da üretilmektedir.
Ekşi ve Sağlıklı. Avustralya'nın dünyaya kazandırdığı en kayda değer şey nedir diye sorsak kimi kanguru, kimi Hugh Jackman diyecektir. Bize sorarsanız cevap Granny Smith elma! 1800'lerde tesadüfen bulunan bu cins, bize sorarsanız ekşi elmaların en lezzetli, en sulu olanı.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum.
Ardahan'ın Posof ilçesinde endemik bir tür olarak yetiştirilen 'içi dışı kırmızı elma', Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
✓ İştahsızlığın ve tembel bağırsakların en iyi dostudur. ✓ Sindirim sistemini düzenler ✓ Böbrek taşlarını düşürmede yardımcı olur. ✓ Tansiyonu düşürmede yardımcı olur. ✓ Nefes darlığına iyi gelir. ✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Elma genellikle sonbahar meyvesi olarak bilinir. Her mevsim pazar tezgahlarında kolaylıkla görebileceğiniz meyveler arasında bulunur. Hem yazın hem de kışın çok lezzetli elmalar tüketebilirsiniz. Ancak en lezzetli elmalar kış aylarında yetişir.
Elma Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35 derece ile –40 dereceye, açmış çiçekler –2 derece, küçük meyveler ise –1 derece ile –2 dereceye kadar dayanırlar.
Bölgede yaklaşık 150 bin ton elma, 60 bin ton armut, 10 bin ton ayva, 3.6 bin ton trabzonhurması, 1.9 bin ton muşmula ve 184 ton yenidünya üretilmektedir. Ayrıca Karadeniz Bölgesi sahip olduğu engebeli arazi yapısı, kimyasal girdi (gübre, ilaç vb.)
Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Oxford Üniversitesi biyologları, son teknolojiyle elma DNA'sı üzerinde yaptıkları araştırmalara dayanarak, gezegende yenilebilir ilk tatlı elmanın Kazakistan'ın Çin sınırına yakın dağlarında iki bin metre yükseklikte yetiştiği görüşünü ortaya attı.
Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilen elma Rosaceae familyasına aittir ve bir sonbahar meyvesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri