Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Ispanak, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile süt miktarını artırır. Ayrıca bu sebzeler kalsiyum, demir, folat ve A vitamini bakımından zengin olmasıyla da anne sütünün kalitesinin artmasına da katkı sağlar.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
İçerdiği yüksek protein ve vitaminler nedeniyle anne sütünün arttırılmasında süt, ayran ve kefir gibi içecekler önemli rol oynar. Özellikle yatmadan önce içilen sütlü içecekler süt salınımı sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle de incir ile hurma emzirme döneminde ciddi derecede süt miktarını artırmaktadır. Buna ek olarak demir eksikliğiniz var ise kırmızı çekirdekli olan kuru üzüm tüketerek hem demiri hem sütü artırabilirsiniz.
Emziren annelerin gün içinde tüketmesi önerilen çaylardan biri papatya çayıdır. Papatya çayı anne adayının yorgunluğunu alırken bir yandan da süt hormonlarının çalışmasını destekler. Gün içinde 2 fincan papatya çayını düzenli olarak içen annelerin süt veriminin yükseldiği gözlemlenmiştir.
Yoğurt: Günde en az 2-3 porsiyon yoğurt tüketin.
Bu yoğurtlar, anne sütünün probiyotik içeriğine katkıda bulunur. Probiyotik içeriği yüksek olan anne sütü bebeğinizi hastalıklardan korur, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar.
Bebeğinizi her iki göğsünüzden emzirin. Tek taraflı emzirme zamanla diğer tarafta sütün azalmasına neden olur. Göğüslerin emzirilerek boşaltılması süt üretimini artırır. Beslenme sonrası veya bebeğin emmediği göğsü özellikle pompa ile boşaltmak da süt artışını sağlar.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
1) Anne Sütünü Artırır
Anne adayları düzenli miktarda leblebi tükettiğinde, ihtiyacı olan folik asit karşılanır. Leblebinin emziren anneler için de faydası vardır. Gün içinde bir avuç tüketilen sarı leblebi, anne sütünün miktarını yükselteceği için emzirme döneminde kolaylık sağlar.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
6- Pekmez: Sütün kalitesini arttırıyor. Kilo yapıyor endişesine girmeyin hiç, o kilolar bir bir gidiyor hiç merak etmeyin. Pekmez, özellikle de ezcane de satılan keçi boynuzu özleri emziren anne için bir deva, vitamin deposu.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür.
Tahin kesinlikle anne sütünün artmasına destek vermektedir. Ayrıca tahin kalsiyum açısından da zengin bir besin olduğundan bebeğin gelişimine de olumlu katkıda bulunur.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Lif oranı yüksek olan berni hurması, emziren annelerin süt kalitesini çoğaltmaktadır. Berni hurma açık sarı renkli, ince kabuklu bir hurmadır.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Daha kaliteli bir süt için: Ceviz ve badem
Ceviz ve badem gibi kuru yemişler de anne sütüne destek olanlardan. Ancak bu kuru yemişler anne sütünü artırmaktan ziyade sütün daha kaliteli ve bebek için daha besleyici olmasına yardımcı oluyor.
Nohut, fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz gibi yemekler sakıncalıdır. Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri