Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür. Dünyanın yaklaşık olarak %38'ine kadar sahip yerçekimi bulunmaktadır. Aynı zamanda Güneş sisteminde en hızlı dönen gezegen olarak da öne çıkar.
Güneş sisteminde kendi ekseni etrafında en hızlı dönen gezegen Jüpiter'dir. Bir başka ifadeyle gün süreleri en kısa olan gezegen Jüpiter'dir. Jüpiter'in kendi ekseni etrafındaki bir turunu tamamlaması Dünya saatiyle 9,9 saat sürmektedir. Yani Jüpiter'in bir günü yaklaşık 9,9 saat sürmektedir.
Güneşin etrafında dönen en yavaş gezegen Neptün'dür.
Güneş etrafında en hızlı dönen gezegen Merkürdür.
Bunun sebebi, genel olarak çok sıkıştırılmış sıvı Helyum ve Hidrojenden oluşmasından kaynaklanır. Bu devasa gezegen evrendeki en dayanıksız maddelerden meydana gelmiştir. Yumuşak kütlesi sayesinde çok iyi hareket eder. Jüpiter, kendi etrafında çok hızlı bir şekilde döner ve bu durum ekvatorda şişkinliğe neden olur.
İlgili 23 soru bulundu
Merkür, yörüngesinde saatte 173.000 kilometre hızla ilerler. Bu, Dünya'nın yörünge hızından 1.6 kat fazladır. Bu durum, Merkür'ün Dünya'dan bakıldığında gökyüzünde hızla hareket etmesine neden olmaktadır - ki MUL.APIN tabletlerinde bu gök cismine "sıçrayan gezegen" denmesinin nedeni muhtemelen budur.
Katı yüzeyi kraterler ile kaplıdır, atmosferi ve uydusu yoktur. Bu küçük gezegen, Dünya'ya göre kendi etrafında daha yavaş döner. Bu yüzden bir gün Merkür'de daha uzun sürer. Merkür'ün bir günü Dünya'nın yaklaşık 59 gününe eşittir.
Yörünge ve Dönüş
Bunun yanında Uranüs Güneş etrafında bir tam turunu 24.607 km/sa hızla yaklaşık 84 Dünya yılında tamamlar. Bu demek oluyor ki, Dünya'da geçirdiğimiz her 84 yıl Uranüs'te yaşayan hayali biri için 1 yıla denk gelir. Uranüs'te bir yıl 31.000 gün içerir.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
Uranüs gezegenler arasında en soğuk gezegendir. Uranüs, Güneş'e Neptün'den bir milyar milden daha yakın olduğu için bu beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uzun yıllar boyunca "9. gezegen" olarak bildiğimiz Plüton, 2006 senesinde gezegen olma statüsünü kaybetti.
Yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile yörüngesinde Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerden daha hızlı devinir. Kendi ekseni çevresindeki dönüşünü yaklaşık 59 günde tamamlar. Bilinen hiç doğal uydusu yoktur. Adını tanrıların habercisi Roma tanrısı Merkür'den alır.
Kendi ekseni etrafında bir turu ise kabaca 16.11 saat sürer. Neptün katı bir yapıya sahip olmadığı için, atmosferi enleme göre farklı hızlarda döner.
Yörünge ve Dönüş Hareketleri
Neptün'ün kendi etrafındaki 1 turu (1 Neptün Günü) yaklaşık olarak 16 Dünya saati sürmektedir. 1 Neptün yılı ise yaklaşık 165 Dünya yılına (60.190 Dünya gününe) tekabül etmektedir.
Ancak Mars, yaklaşık her iki yılda bir, sanki yolda bir şey unutmuşçasına iki-üç ay boyunca geriye, yani doğudan batıya doğru hareket eder. Buna tersinir hareket ya da geri devinim denir. Gerçekte Mars'ın yörüngesi üzerinde ters yönde hareket etmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Satürn gezegeni Güneş'ten ortalama 1.4 milyar kilometre uzaktadır (9.6 AB). Satürn gezegeni kendi ekseni etrafında 10 saat 33 dakikada döner. Yörüngesini 10,759 günde tamamlar.
Satürn, Dünya'dan 1.2 milyar kilometre uzaktadır bu da 8 yıllık bir yolculuk demektir.
Her iki gezegenin orta katmanında metan buzu, kara dönüşüyor. Ancak Uranüs'ün atmosferi yavaş ve durgunken, Neptün'ün atmosferi daha aktif. Bu nedenle metan parçacıkları ve kar, Neptün'ün üzerinde sis tabakası oluşmasını engelliyor. Böylece Uranüs'ün rengi soluklaşırken, Neptün daha parlak bir tonda görünüyor.
Bu tabakada sıcaklık -153 derece Celsius ile –218 derece Celsius arasında değişir ve üst kısımlarına doğru sıcaklık azalır. Uranüs'ün atmosferi, -224,2 derece Celsius'a kadar düşen kısımlara sahiptir ve durum Uranüs'ü Güneş sisteminin en soğuk gezegeni yapar.
Aslına bakılırsa önceden güneş sistemindeki en küçük gezegen olarak Plüton öne çıkıyordu. Ancak yapılan araştırmalar ile Plüton'un gezegen olmaktan çıkarılması ile beraber onun yerine en küçük gezegen olarak Merkür öne çıktı. Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür.
Merak edilen bir soru olan Merkür'ün diğer adı 6 harflidir. 6 harfli olan bu yanıt "Utarit" kelimesidir.
IAU beş cismi cüce gezegen olarak tanımlıyor: Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake. Ceres ve Plüton direkt gözlemlerle cüce gezegen olarak biliniyor. Eris, genellikle Plüton'dan daha kütleli olduğu için cüce gezegen olarak kabul ediliyor.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri