Dolaylı maliyetler, genellikle iş kazası sonucunda hemen ve önceden hesaplanamayan, uzun zaman içerisinde oluşan maliyetlerdir. İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu meydana gelen dolaylı ve dolaysız maliyetler Fotoğraf 3.2'de gösterildiği gibidir.
İş kazalarının direkt maliyetler:
İlk müdahale, ambulans ve tedavi masrafları, • Geçici veya sürekli iş göremezlik ve ölüm ödemeleri, • İşçiye veya yakınlarına ödenen maddi ve manevi tazminatlar, • Sigortaya ödenen tazminatlardır.
Dolaylı maliyetler ise; kazada yaralanan işçinin o işyerinde neden olduğu diğer işçilere ait iş kaybı, (ilk yardım için revirde veya hastanede harcadıkları süreler, yetkili personellerin ve yanında çalışan iş arkadaşlarının zaman kaybı) malzeme hasar bedelleri, yasal ödemeler, gecikme cezaları, idari para cezalan, ...
İndirekt (Görünmez) Maliyetler;
İşletmenin, makinaların, prosesin yada fabrikanın bir bölümünün yada tamamının kaybedilmesi, İşçinin üretimde çalışmaması nedeniyle iş gücü ve maliyet kaybı, Adli masraflar (Mahkeme)
Görünmeyen zararlar; Kaza anı ve sonrasında işçinin zaman kaybı, iş arkadaşlarının zaman kaybı, iş yerindeki bütün personelin moral bozukluğu ve iş veriminin düşmesi, makinelerin çalışmaması, arızalanmaları, yenilenmesi için masraflar, SSK müfettiş ve personelinin zaman kayıpları, hastane personelinin zaman kayıpları ...
İlgili 23 soru bulundu
Özer, görünmez maliyet kalemlerini de “İş günü ve iş gücü kaybı, mahkeme masrafları, şirketlerin itibar kaybı ve fazla mesai harcaması” olarak sıralıyor.
İş kazaları açısından Türkiye, dünyada üçüncü ve Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Bu kazalarının dört temel nedeni vardır ve “4M” kuralı olarak bilinir. Bunlar; insan, makine, ortam/çevre ve yönetim olarak sıralanmaktadır.
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir. maliyetleri gibi maliyetlerdir.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur. Dolaylı maaliyetler ise, projenin ürün veya hizmetleri ile ile doğrudan ilişkili olmayan ama projenin tamamlanmasıyla dolaylı olarak ilişkili olan maaliyetlerdir.
Örneğin, işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe gidiş geliş sırasında yaptığı trafik kazası iş kazası sayılıyor. Ancak sigortalı kendi arabasıyla işe gelip gidiyorsa bu gidiş geliş esnasında yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilmez.
İşveren yönünden de iş kazaları ve meslek hastalıklarının doğrudan ve dolaylı maliyetlerinden söz edilebilir. Doğrudan maliyetler, kaza sonucu doğan zararların ödenmesiyle ortaya çıkan maliyetlerdir. Sigortalıya ödenen tazminatlar, mahkeme masrafları, sürekli iş göremezlik ödenekleri gibi.
İşçilerin ruh halleri, davranışları ve çalışma süreçleri iş kazalarına sebep olan en büyük etkenler arasındadır ancak işletmede gerçekleştirilmiş yanlış düzen, alan yetersizliği v.b. durumlar da iş kazalarını yakından ilgilendiren faktörler arasındadır.
İş kazaları nedenlerini sınıflandırmak gerekirse, büyük ölçüde psikolojik, fiziksel, sosyolojik ve teknik olarak dört ana başlığa ayırabiliriz. İş kazalarında en yaygın fizyolojik faktörler arasında aşırı yorgunluk, uyku bozuklukları, kas gerilimi, hareket koordinasyonu eksikliği ve işyeri düzeni bulunmaktadır.
Değişken Giderler: Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.
oluşturan mamul veya hizmeti meydana getirmek için harcanan ve imalata doğrudan yüklenebilen işçilik dolaysız işçiliktir. malzemeye şekil vermek tarzında ortaya çıkabileceği gibi, otomatik veya karmaşık bir makinayı idare etmek biçiminde de olabilir.
Örtük Maliyetleri: Firma sahiplerinin firmanın üretimi için kullandıkları kendi kaynaklarının fırsat maliyetidir. Örnek: Sandalye üreten bir firmada hem firmanın sahibi ve hem de ayrıca 2 işçi çalışmaktadır. İşçilerin her birine 900 TL ödenmektedir.
Endirekt (dolaylı) giderler
Mamule göre belirlenemeyen, ancak belirli anahtarlar kullanılarak mamul maliyetine yüklenebilen giderlerdir. Bir giderin direkt veya endirekt olarak ayrıma tabi tutulmasında, söz konusu giderin, gider yerine değil, mamule göre takip edilebilirliği dikkate alınır.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Stok maliyet türleri; Girişlerin Ortalaması, Eldekilerin Ortalaması (yürüyen ağırlıklı ortalama), Dönemsel Ortalama, FIFO, LIFO ve Fiziksel Maliyet seçeneklerini içerir. Bu maliyet türleri üzerinden maliyetler hesaplanır, özet ve ayrıntılı maliyet analizi raporları alınır.
Ramak kala olay, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden yayınlanan " İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği" nde; İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olay olarak tanımlanmıştır.
Domino teorisi kazaların nedenini bulmada yararlanılan bir yöntemdir. Teori, kazalara neden olan olaylar dizisinin, yan yana duran domino taşları gibi birbirlerini düşürerek kayıplara neden olabileceği gerçeğine dayanır.
Tek Faktör Teorisi: Kazanın tek bir neden sonucu ortaya çıktığını ileri sürer. Bu tek neden tanınabilir ve ortadan kaldırılırsa kaza tekrar etmeyecektir. Bu teori iş güvenliği uzmanlarınca genellikle kabul edilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri