En İyi Kalsiyum Takviyesi Markaları Adından sıkça söz ettiren markalar arasında; Nature's Supreme, Eurho Vital, Solgar, Voonka, Youplus, Assos ve Atahun gibi markalar bulunmaktadır. Dilediğiniz formdaki kalsiyum takviyesini vitaminler.com güvencesi ile satın alabilirsiniz.
Bir yetişkinin kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleridir. Süt ürünleri tüketmeyenler ise kalsiyumu gıda takviyesi olarak almalıdır. Kalsiyum nasıl kullanmalı? 3 ay kullanıp ara verildiği görülüyor.
Kalsiyum tüketimi, sadece kemik sağlığı için değil, aynı zamanda büyüme, gelişme ve hamilelik gibi birçok hayati süreçte de önemlidir. Bu nedenle, günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketmeye çalışmalısınız.
En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Kalsiyum ve magnezyum birlikte sinerjik olarak çalışmalıdır ve organizmada dengeli olarak bulunmalıdırlar. Magnezyum suda eriyen bir tuzdur. Bu nedenle kalsiyumun da daha fazla oranda suda erimesini sağlar. Eğer kan dolaşımınızda yeterli düzeyde magnezyum bulunmaz ise kanınızda bulunan kalsiyum eriyemez.
İlgili 35 soru bulundu
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Kalsiyum takviyeleri yemek yerken ya da yemekten sonra tok karnına kullanılabilir. Sindirim enzimleri kalsiyumun sindirilmesine destek olacaktır. Kalsiyum takviyeleri genellikle kapsül ve tablet formda olduğu için su ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Günlük kalsiyum ihtiyacımızı karşılamamız için 3-4 porsiyon süt ürünü tüketmemiz öneriliyor. Eğer 1000mg'ın tamamı, günlük emilmesi gereken kalsiyum olsaydı, 1 porsiyon süt ürününden 96mg emilebilen kalsiyum alacağımız için 10 porsiyon süt ürünü tüketmemiz önerilirdi.
Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır. 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile günlük kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir.
Dozu ikiye bölüp sabah ve akşam alın. Tek dozda alacaksanız akşamı tercih edin. 3- Günde 1000 mg ve üzerinde kalsiyum desteği almak çok ciddi bir karardır, sadece çok özel hallerde gerekir. Dolayısıyla işin uzmanı bir hekim önermişse kullanılabilir.
Kanda kalsiyum düzeyinin yüksek seyretmesi böbrek taşına ve pankreas bezi üzerine etki ederek pankreatit oluşmasına yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum düzeyi yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir ayrıca kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilir.
D vitamini takviyeleri güne başlarken kahvaltıdan sonra ya da kahvaltı ile birlikte alınmalıdır. B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir. C vitamini gibi enerjiyi arttıran, bağışıklık sistemi üzerinde aktif etkili olan takviyeler de günün ilk saatlerinde alınmalıdır.
Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk. Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler. Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi. Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri.
Serum Kalsiyum testi için; damardan (ven) küçük bir miktar kan numunesi alınır. İdrar ile yapılan kalsiyum testi ile böbreklerin yeterli veya uygun miktarda kalsiyumu süzme eylemini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini test ederken böbrek taşı şüphesi olan hastalarda da idrar kalsiyum düzeyi ölçümlenir.
Kemiklerin zayıflaması ve osteoporoz: Özellikle uzun süreli kalsiyum eksikliği, kemik sağlığını olumsuz etkileyerek osteoporoz riskini arttırabilir. Kas ağrıları ve kramplar: Sırt ve bacaklarda kas ağrıları ve kramplar hipokalsemi belirtilerindendir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Yüksek dozda kalsiyum (günde 1.500 mg'dan fazla) almak mide ağrısına ve ishale neden olabilir. Kalsiyum ayrıca osteoporoz ilaçları, tiroid ilaçları ve bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçların emilimini azaltabilir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kalsiyum karbonat ve kalsiyum sitrat gibi kalsiyum destekleri alınabilir. Ayrıca, yeterli miktarda D vitamini alınması kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
D vitamini yağda eriyen bir vitamindir ve yağ oranı yüksek gıdalarla birlikte tüketildiğinde vücut tarafından daha iyi emilerek kan dolaşımına verilir. Bu nedenle avokado, fındık, tam yağlı süt ürünleri ve yumurta gibi sağlıklı yağlar içeren besinlerle birlikte alınması önerilir.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
En önemli D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini bir miktar da hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri