Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası. İspanya'daki fırın, ekmeği dünyanın en pahalısı olarak niteliyor. Ağırlığı 400 gram olan ekmeğin alıcısı oldukça fazla.
Türkiye'nin en pahalı ekmeğini Rizeliler yiyecek. Rize Fırıncılar Odası, 250 gram ekmeğin 7,5 TL olmasını istedi. Fırıncılarıncı ustalarının memleketi olarak bilinen Rize'de ekmeğin 7.5 TL'ye çıkarılması farklı yorumlara neden oldu.
Bitkisel ve hayvansal yağların en pahalı olduğu ülke 168 endeks değeriyle İsviçre olurken, en ucuz ülke 62 endeks değeriyle yine Makedonya oldu.
Dünyada en fazla ekmeğin tüketildiği ülke Türkiye oldu. Türkiye'de kişi başına yılda 120 kg ekmek yeniyor. Türkiye'yi Cezayir ve Sırbistan takip ediyor.
Mısır'lılardan ve Yahudi'lerden fırıncılık sanatını öğrenen Yunanlılar, Doğuluları'nkine benzer ekmekler yapmağa başlamışlardır. Romalılar “pişmiş buğday” sistemini uzun süre koruduktan sonra M.Ö. 600 yılında Yunanlılardan ekmek yapmayı öğrenmişlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların Türkiye'de Çatalhöyük'de 9 bin yıl öncesine dayandığı sanılıyordu. Ancak Ürdün'de, Siyah Çöl'deki arkeolojik kazılardan elde edilen kalıntılar, ekmek tarifinin, bu tarihten 5 bin yıl daha eski olduğunu ortaya koydu.
4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Eski Mısırılılar, buğday unu ve su karışımından yapılan ekmeğe maya katıldığında ekmeğin daha yumuşak ve kabarık olduğunu fark ettiler.
Türkiye'de her gün 4.9 milyon adet ekmek israf ediliyor. Üretilen sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Her yıl toplam 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
Bunlar 200 gram ekmeği 2 lira yapmışlar. Bu şekilde Türkiye'nin en pahalı ekmeği Edirne'de. Türkiye'de en pahalı ekmek kilosu 8 liradan satılıyor.
Ekmek tüketimi: Günde 23 bin 800 ton (23.809.128 kg), yılda 8,7 milyon ton (8.690.332 ton) ekmek tüketilmektedir. Günde 95 milyon (95.236.515) adet, yılda 35 milyar (34.761.327.975) adet ekmek tüketilmektedir.
Almanya'da ekmek 2 Euro, bizde ekmeği 30 liraya almıyoruz. Ama bu ne anlama gelir? Almanya'da ortalama ev kirası 1000 Euro bizde ise aynı ev 3000 TL.
Yetkililer, artan maliyetlerin tüketiciye ne ölçüde yansıtılacağını kesin olarak söyleyemeyeceklerini belirtirken, Almanya Fırıncılar Birliği ortalama 3,50 euro olan 1 kilogram ekmeğin fiyatının 3,80 euroya çıkabileceğini açıkladı.
EKMEĞİN GÜNCEL FİYATI NE KADAR? Türkiye Fırıncılar Odası'nın verilerine göre, 10 Eylül 2022 itibarıyla Türkiye genelinde 210 gram ekmek 5 TL'den satılıyor. Ham maddeye erişim kolaylığı, nakliyat, dükkan kirası gibi nedenlerle ilden ile, ilçeden ilçeye 200-210 gram ekmeğin fiyatı 4-6 TL arasında değişebiliyor.
Almanya, 3,000 ile 3,200 arasında ekmek çeşidi olduğu tahmin edilen ve ekmek çeşitliliği en fazla olan ülke olarak kabul ediliyor.
SAGP hesabına göre 2020 yılında 500 gram ekmek Berlin'de 1,5 uluslararası dolara satılırken, Ankara'da 0,94 uluslararası dolara satıldı.
Yüzyıllardır insanlığın temel besini olma özelliğini koruyan ekmeğin Türkiye'de tam 1000 çeşidi üretiliyor.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
“Altın ekmek” Malaga kentinde bir fırında üretilmeye başlandı. Kinoa, çiya ve kuru domates gibi malzemelerin kullanıldığı ekmek hamuruna birer gram altın ve gümüş eklendi. Ortaya altın ekmek çıktı. Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası.
Türkiye'nin en pahalı ekmeği, buğday ambarı Şanlıurfa'da satılıyor. Ülke genelinde ekmeklere maliyetlerin artışından dolayı zam geldi.
Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleridir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri tarafından israf edilen gıda miktarı dünya nüfusunun 3 katını besleyebilecek miktardadır. Zengin ülkelerde sadece tüketiciler tarafından israf edilen gıda miktarı 230 milyon tondur.
İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye'de bir diğer en çok israf edilen gıda ise ekmek.
Ayrıca Türkiye'de en çok kayıp ve israfın yüzde 53 ile sebze ve meyvede olduğuna bunun da maliyetinin 25 milyar lira olduğu tahminine yer veriliyor.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Yaptığımız bu dünya ekmek turunu gerçekleştirebilmek için ekmeği altı ana gruba ayıracağız: Kıtır ekmekler, yassı ekmekler, esmer ekmekler, beyaz somun ekmekler, buharda pişen ekmekler, kızarmış ekmekler ve tatlı ekmekler.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri