Granit ile Yapılan Mezar Taşlarının Dayanımı Granit mezar taşı modelleri için kullanılan granit taşlar ise dayanım ve sağlamlık açısından en üst sırada yer alıyor.
Mermer ise damarlı bir görünümdedir ve rengi genelde aynı tonlardadır. Eğer gösterişli bir tezgah istiyorsanız graniti, sade şıklıktan yanaysanız mermeri seçebilirsiniz. Dayanıklılık: Doğal taşların en güçlüsü olarak kabul edilen granit, aşınmaya, lekelenmeye ve renk bozulmasına karşı dayanıklıdır.
Mezar yapımında kullanılması gereken asıl taş çeşitleri granit, bazalt, diyabaz gibi volkanik kayaçlardır. Özellikle granit grubu taşlar, yüksek sertlik dereceleri, esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle en dayanıklı mezar ve anıt taşlarıdır.
Granit, mermerden daha sert ve daha dayanıklıdır. Bu nedenle, granit mezar taşları mermer mezar taşlarından daha uzun ömürlü olma eğilimindedir. Granit mezar taşları, dış etkenlere karşı daha dirençlidir ve çatlama, aşınma ve renk solması gibi sorunlara daha az maruz kalır.
Ülkemizde geleneksel olarak mezar yapımında genellikle mermer ve traverten kullanılmıştır. Bunun sebebi bu mermerlerin yaygın şekilde bulunması, maliyetlerinin daha düşük olması ve mermerciler tarafından işlenmelerinin kolay olmasıdır. Halbuki mermer, traverten gibi başkalaşım kayaçlar iç mekanda kullanıma uygundur.
İlgili 37 soru bulundu
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Yukarıdaki modeller dışında yatay çizgilere sahip Marmara Beyazı, Elazığ Vişne ve Sivrihisar Bej mermerler mezar taşı yapımında sıkça tercih edilmektedir. En sık tercih edilen ve en çok kullanılan mezar taşı türünü Traverten olarak söyleyebiliriz.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3 kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir.
Çift Kişilik Mezar Modelleri
Kaplama olarak kullandığımız mermer 2 cm üst küpeşte olarak 4 veya 6 cm kullanırız. Mezar baş taşını ise 6 cm olarak tercih ederiz.
Yeni defin yapılan yer için geçici mezar baş taşı yaptırabilirsiniz. Defin tarihi itibari ile 15 gün sonra mezar yeri tapusunu alabilirsiniz. 90 gün sonra da mezar inşaat ruhsatını çıkartabilirsiniz.
Mermer ile granit arasındaki fiyat farkı da iki malzeme arasında tercih yapılırken dikkate alınan bir diğer etkendir. Fiyat olarak mermer daha uygun fiyatlara sahipken granit ise mermerden daha pahalı bir malzemedir.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Kuvars mı granit mi diye düşünenler için granitin %100, kuvarsın %97 doğallıkta olduğunu, kuvarsın daha fazla renk seçeneği sunduğunu, granitin daha sağlıklı olduğunu, kuvarsın gözeneksiz yapısı sayesinde bakımının daha kolay olduğunu, dayanıklılık açısından hemen hemen aynı yapıda olduklarını belirttik.
Mezar inşaat ruhsatını cenazenizin vefat tarihinden 3 ay (90 gün) sonra çıkartabilirsiniz. 3 aydan (90 günden) önce mezar inşaat ruhsatı çıkartmanız yasaktır. Mezar inşaat ruhsatını çıkartmaya giderken yanımda hangi belgelerin olması gerekir ? Mermerci ile yapmış olduğunuz sözleşme.
Mezara ilk toprağı ölü yakınları atar. Mezar kazılırken ve kapatılırken kürek elden ele dolaşmaz; sürekli olarak yere konur ve yerden alınır. Mezar kapatıldıktan sonra ayak ucuna ve baş ucuna taş konur. Baş ucuna konan taşa “baş taşı”, ayak ucuna konan taşa ise “ayak taşı” denir.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
Mermerit Polyester bazlı üretim olduğu için, kasılmadan dolayı kırılma yapmaz. Esneme payı mermere göre daha fazladır. Bu yüzden çok sağlam ve dayanıklıdır.
Mermer ve granit her ne kadar kullanım alanları ve görsel olarak birbirine benzer olsa da ayrılan temel yapıları vardır. Mermerler granit taşlara nazaran daha yumuşak yapıya sahiptir. oluşumu daha geç olması nedeni ile granitler ise mermere nazaran sert yapılıdır.
Eğer doğal taş temizleyici kullanmak istemiyorsanız, bir parça beyaz sirkeyi veya limon suyunu biraz suyla seyrelterek de kullanabilirsiniz. Yüzeyi Temizleme: Hazırladığınız temizlik solüsyonunu mezar taşının yüzeyine uygulayın. Yumuşak bir fırça veya diş fırçası kullanarak dairesel hareketlerle yavaşça ovalayın.
Mezar yapımında yasal süre 30 gündür ancak ortalama olarak 1 hafta 10 gün sürede tamamlanır.
Mezar Taşı, Baştaşı isteğe bağlı olarak 6-8-10 cm kalınlıklarında yaptırabilirsiniz. Mezar Küpeştesi isteğe bağlı olarak 4-6-8-10 cm kalınlıklarında yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri