Çakıldak fındık her türlü iklim ve toprak koşullarına uyum gösterebildiğinden en çok verim alınabilen fındık çeşitleri dediğimizde aklımıza gelecek türdür.
En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
En çok merak edilen sorulardan birisi olan ” En kaliteli fındık nerede?” sorusuna elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız. Fındık, özellikle su ihtiyacının karşılandığı iklim şartlarını sevmektedir. Bu yüzden Karadeniz Bölgesinde özellikle Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Rize ve Artvin illerimizde yetişmektedir.
Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur.
İlgili 31 soru bulundu
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Üretim bölgesi, yeni mahsul fındık fiyatlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Örneğin dünyanın en kaliteli fındıklarının yetiştiği Karadeniz fındık bölgesindeki, Giresun fındık fiyatı diğer hasat bölgelerine kıyasla daha pahalıdır.
Türkiye'de son 28 yılın ortalamasına göre en fazla fındık üretimi yapan iller %27.82 ile Ordu, %16.28 ile Sakarya, %14.77 ile Giresun, %11.52 ile Samsun, %8.75 ile Trabzon, %8.68 ile Düzce, %3.69 ile Zonguldak, %1.66 ile Kocaeli, %1.15 Artvin ve %0.55 ile Bartın'dır.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Yaygın olarak Giresun'da yetiştirilen tombul fındık, her yıl düzenli olarak verim alınabilen bir fındık türüdür. Kabuğu açık, parlak, kahverengidir. Kabuk kalınlığı ortalama olarak 1.10 mm civarındadır ve kolayca kırılabilir. İç meyve zarları dediğimiz kısımsa kolayca soyulabilme ve beyazlatılma özelliğine sahiptir.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Giresun kalite fındığın üretim bölgesi dışında kalan bölgelerde üretilen tüm fındıklara levant fındık denir. Levant fındık yetiştirildiği lokasyona göre; Akçakoca, Levant Ordu, Levant Trabzon ve Levant Samsun olarak adlandırılır. Levant fındıklar Giresun kalite fındıklardan daha az yağ oranı içerir.
Foşa Fındığı
Ortalama 17.87 mm. genişlikte kabuklu meyveye sahiptir. İç meyve zarları koyu kiremit, kahverengi, üzeri kaba damarlı, kalınca, meyve etine yapışık, içi fildişi renkte, sertçe ve göbek boşluğu büyük olan iç, meyve kabuğunu iyice doldurmuştur. İç randımanı %50-53 ve yağ oranı % 66.69"dur.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir. Ordu fındığının tescili, üreticilere ve tüketicilere birçok fayda sağlar.
2023 fındık fiyatları belli oldu. Levant ve Giresun fındık fiyatlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan kabine sonrası yaptığı açıklamada Giresun kalite için kg başına 84 lira, levant kalite için kg başında 82,50 TL olarak belirlenmiştir." dedi.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
TMO'yu yeniden görevlendirdik. Fındık alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç Giresun kalite için kilogram başına 84 lira, revant için 82 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir." ifadelerini kullandı. Şurada Paylaş! Ayrıca alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecek.
Ordu'da 50 Randıman Fındık 100 TL!
Ülkemizde yetişen fındık çeşitleri arasında en önemli ve popüler Ordu Çakıldak fındıktır diyebiliriz. Yaygın olarak Ordu'da yetişen ve Karadeniz'de "Delisava” adıyla da ünlenmiştir. Diğer fındık çeşitlerine göre oldukça geç uyanır ve bu da don olaylarından mümkün mertebe az zarar görmesini sağlar.
Karamuk / garamuk: İçi boş, çürük, gelişmemiş fındık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri