Çeşitli kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Türkiye'de bazı iller, o ile özgü hayvanların adıyla anılıyor. Binlerce yerli ve yabancı turist, bu hayvanları görebilmek için söz konusu illere gidiyor. ÇİFT BAŞLI KARTAL VE ERZURUM Erzurum, Selçuklu eserlerinde mühür özelliği taşıyan çift başlı kartalı ile tanınıyor.
Dünyanın en ilginç hayvanları arasında bulunan hem kanguruya hem tavşana benzeyen uzun kuyruklu Arap tavşanı Erzincan'da görüntülendi. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) 'kırmızı' listesinde bulunan Arap tavşanı Erzincan'nın Çağlayan beldesinde vatandaşlar tarafından görüntülendi.
Cevap. Bitlis'te meşhur olan bir hayvan yoktur.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
İlgili 34 soru bulundu
El bakırcılığı ürünleri: Erzincan'da el bakırcılığı oldukça meşhurdur. Semaver, darbuka, tepsi, şekerlik, duvar tabağı, biblo ve vazo gibi süs eşyaları alabilirsiniz. El dokuma halılar: El dokumacılığı da Erzincan'da ünlüdür.
Bu düzenleme sırasında Erzincan, Kuzey Erzincan ve Güney Erzincan şeklinde iki nahiyeye ayrılmıştır. Kemah sancağı içinde bir kaza durumundaki Erzincan, 1534 Irâkeyn Seferi sırasında Erzurum beylerbeyiliğinin kurulması üzerine Kemah ile birlikte buraya bağlanmış, 1566'da Kemah'tan ayrılarak müstakil kaza olmuştur.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Gasefe, Erzincan ilinin yöresel tatlısıdır. Kuru kayısı kullanılarak hazırlanmakta olan tatlı üzerine kırılmış ceviz dökülerek servis edilir. Hazırlanması kolay olan gasefe tatlısı yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır.
Erzurum'da ki en meşhur yemeği cağ kebabı olarak bilinmektedir. Kuzu ve dana eti ile özel olarak hazırlanan cağ kebabı yatay bir şekilde pişirilmektedir. Şalgam dolması Erzurum'un yöresel lezzetlerindendir. Özellikle görüntüsü itibari ile Şalgam dolması hem güzel hem de lezzetlidir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Tarihin çeşitli dönemlerinde doğu–batı, kuzey-güney yönlerine giden ticaret yolları kavşağında bulunan Erzincan' ın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Asur kaynaklarında Zuhma (Suhmi- Suhma) bölgenin bilinen en eski adıdır. Erzincan adı Aziris ya da Eriza' dan gelmektedir.
Garman çorman olmak ..: Birbirine karışmak.
Erzincan Üzümü
Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Doğuda yer alan diğer iller gibi Erzincan için de Kürt diyenler vardır. Ancak Doğuda yer alan iller içerisinde en az Kürt nufusunun yaşadığı ildir. Erzincan nüfusunun %90'ı Türk'tür. Geri kalan nüfus Zaza ve Kürt'tür.
Halife Hz. Osman (644-656) zamanında Habib bin Mesleme 35/655 senesinde Erzincan ve yöresini ele geçirerek, bu bölgeyi tamamen Müslümanların yönetimine kattı.
Erzincan, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümünde yer alıyor. Şehrin doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ, Malatya, kuzeyinde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatısında Giresun illeri bulunuyor.
Üçte biri İstanbul'da yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Kadayıf dolması
Erzurum'un en meşhur tatlısıdır.
Erzurum, Oltu işçiliği konusunda dünya çapında ün kazanmıştır. Oltu taşı ve gümüşten tespih, ağızlık, bilezik, gerdanlık, broş, küpe ve saç tokası yörenin önemli hediyelik eşyaları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri