Türk Dil kurumuna göre eşek kelimesinin doğru yazılışı eşek şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre 'EŞEK' olarak yazılır. Bu kelimenin cümle içerisinde kullanılmış doğru örneklerini burada bulabilirsiniz. Bu sene memlekete gittiğimde hiç eşek görmedim. Bu eşekler neden hiç ses çıkarmıyorlar?
TDK'ya göre eşek kelimesinin doğru yazılışı "eşek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime genellikle eşek başı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşekbaşı şeklinde olmalıdır.
Böyle kelimeleri yumuşama olmadan aslı neyse öyle hecelerine ayırmamız gerekiyor. Yani e-şek-in şeklinde hecelerine ayrılır.
İlgili 39 soru bulundu
Eşek (Equus asinus), atgiller (Equidae) familyasının evcilleştirilmiş türlerinden biridir. Eşekler, ilk kez MÖ 3000 civarında Mezopotamya veya Mısır'da evcilleştirilmiş ve dünyaya yayılmıştır.
Bu kelime genellikle eşek oğlu eşek, eşşek oğlu eşşek, eşşekoğlueşşek, eşşoğleşşek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşekoğlueşek şeklinde olmalıdır.
YEŞİLSOĞAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zar kanatlılar takımından, zehirli iğnesi olan bir tür iri yaban arısıdır. Bu kelime genellikle eşekarısı, eşşekarısı, eşşek arısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşek arısı şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle eşek kulağı, eşşekkulağı, eşşek kulağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşekkulağı şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle eşek sırtı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eşeksırtı şeklinde olmalıdır.
TDK sözlüğüne göre aslan kelimesi okunduğu şekli ile “aslan” şeklinde yazılır. Bu kelimenin arslan şeklinde yazılması ise yanlıştır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
BİRTAKIM MI, BİR TAKIM MI? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, Birtakımşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"birtakım"dır. #Birtakım nasıl yazılır?
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
YK'de, sözcüklerden her ikisi veya ikincisi birleşme sırasında anlam değişimine uğradığında bitişik, uğramadığında ise ayrı yazılır, kuralıyla çelişen örnekler bulunmaktadır. Sözgelimi, yeşil + biber bileşiğinin ikinci sözcüğü olan biber anlam değişmesine uğramadığı hâlde bitişik yazılmıştır (yeşilbiber).
Hastahane Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hastane kelimesinin doğru yazılışı "hastane"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil kurumuna göre eşek kelimesinin doğru yazılışı eşek şeklindedir. Yapılan hatalı yazım ise eşşek şeklinde olmaktadır.
Meyve kelimesi Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde en çok aratılan kelimedir. "Meyve" kelimesi "meyva" şeklinde kullanılmaktadır. "Meyva" yazımı doğru bir yazım değildir. "Meyve" olarak yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri