Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eskişehir mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, çi börektir. İnce bir şekilde açılan hamurun, kıymalı harç ile doldurulduktan sonra yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan bu yemek, hem kahvaltı, hem de çay saatlerinin vazgeçilmezidir.
İlgili 19 soru bulundu
Eskişehir'in Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
Eskişehir'den alınabilecek hediyelikler ise Atlıhan Çarşısı'ndan lületaşı, Sorkun Köyü'nden Sorkun çömleği, met ve nuga helvası, Kurşunlu Külliyesi'nden cam objeler ve leblebi tozu kurabiyesidir.
Toplam 200 bin tona yakın marul, ıspanak, patlıcan, domates, salatalık, biber ve tâze soğan, meyve olarak armut, elma, vişne, kayısı, bâdem, dut, karpuz ve kavun yetişir.
Eskişehir'in en bilinen lezzetlerinden biri de çibörek. Her ne kadar isim olarak çiğböreği andırsa da çibörek olarak biliniyor. Ülkemizin birçok bölgesinde yapılsa da en güzel ve yöreye en uygun olarak Eskişehir'de yapılıyor.
Sakarya Vadisinin İlçemiz sınırları içerisinde kalan bölümünde ise kavak ve söğüt ağaçları yanında büyük bir kısmını dut, kayısı, zerdali, armut, erik, nar, incir, üzüm, zeytin ağaçları bulunmaktadır. Mihalgazi: Rakımı 200 metre, yüzölçümü 131 km2 dir.
İskenderle kapışır: Balaban köfte
Şehrin en ünlü ve lezzetli yemeklerinden olan balaban köfte, minik kareler şeklinde kesilen pidelerin kemik suyu ile ıslatılması, üzerine domatesli bir sos, yoğurt ve tereyağ gezdirilmesi ve son olarak ızgara köftelerin eklenmesiyle oluşuyor.
Kıygaşa: Eskişehir'e gelip kahvaltıda kıygaşa yemeden gitmeyin. Diğer yörelerde de farklı isimlerle (Örnek: Pişi) anılan bu yemek pişiden farklı olarak hamurunda çörekotu içeriyor. Balaban Köftesi: Birçok yöremizde çeşitli köfte türleri mevcut.
Türkiye'nin en ünlü tatlısı olan baklava, ince yufka tabakaları arasına ceviz, fıstık veya badem dolgusu konularak hazırlanır.
Sazova Parkı Giriş Ücreti
Sazova Parkı'na giriş ücretsiz.
Otobüslerle özel turların düzenlenmiş olduğu bu güzel şehir, her açıdan farklı zenginliklerle doludur. Eskişehir'de Deniz ve Göl Var mı? Eskişehir'de deniz olmadığını ifade etmek mümkündür. Bununla beraber aynı zamanda yine göl de bulunmamaktadır.
Eskişehir çok büyük bir şehir değil, zaten çoğu yer birbirine yakın ve yürüyerek gezmeye uygun. O nedenle şehri 2-3 günde rahatlıkla gezebilirsiniz. Eğer Eskişehir etrafında bulunan yerleri gezmek isterseniz 1-2 gün daha ekleyebilirsiniz programınıza.
Balıkdamı Kuş Cenneti, Gürleyik Şelalesi, Musaözü Barajı ve Mesire Alanı, Sakarıılıca Kaplıcaları, Avlakkaya Kanyonu ve Şelalesi, Yelinüstü Mağarası ve Hasırca Çiftliği de Eskişehir'de görülmeye değer doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
Eskişehir'de konaklama için en çok tercih edilen bölgeler Odunpazarı ve Tepebaşı ilçeleridir. Şehrin merkezi kabul edilen ve Eskişehir'in cazibe merkezlerine yakın konumu ile tercih edilen Odunpazarı ve Tepebaşı otelleri arasında, hem 4-5 yıldızlı oteller hem de süit ve daire tipi konaklama seçenekleri mevcuttur.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde edilir. Eskişehir'de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006′da 544 bin tona, 2007′de de 437 bin tona kadar geriledi.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Tropik ve subtropikal iklimlere özgü palmiye ağaçları, bozkırın ortasındaki Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde yetişiyor. Mikroklima özelliği gösteren Sarıcakaya ilçesinde aynı zamanda mandalina, portakal, zeytin ve hatta yüksek kesimlerinde fındık bile üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri