Şehirde isim yapmış en meşhur lezzet ise “çi börek”tir; Tatarlar “çi” kelimesini güzel anlamında kullanırmış, bu lezzetli böreğin adı da buradan geliyor. Özellikle Odunpazarı tarihi bölgede bulunan otantik bir çok restoranda çi börek tadabilirsiniz.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Damak zevkimizi ve mutfağımızı zenginleştirmek için Eskişehir'in yöresel yemeklerini öğrenmekte fayda var. Eskişehir'in en meşhur yöresel yemekleri: çiğ börek, balaban köfte, haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek, haşhaşlı bükme yufkalı büryan, kıygaşa ve kavurma börektir.
İlgili 21 soru bulundu
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
KİRAZ, ELMA VE VİŞNE İÇİN ESKİŞEHİR
Eskişehir'de en çok kiraz, elma, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor.
Odunpazarı İlçe şehrin ilk yerleşim yeridir. Eskişehir kent merkezinde yer alır ve diğer ilçelere göre yükseltisi daha fazladır. İlçe sınırları içerisinde 85 mahalle yer almaktadır.
Çankaya Mahallesi'nde bulunan Şelale Park'ta parka adını veren bir yapay şelale, çocuk oyun alanı, çocuk spor alanı, yürüme yolları, seyir terası, ahşap yel değirmeni, mini amfi tiyatrosu ve oturma alanlarının yanı sıra Don Kişot ve Sanço Panço Heykelleri de bulunuyor.
Bunlardan en meşhur ilçesi Odunpazarı ilçesidir. Tarihi çarşısı ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. Buradan çok çeşitli hediyelik; anahtarlık, magnet, cam objeler, cüzdan, takı, kupa, ayna, biblo, çini ürünler gibi eşyalar alabilirsiniz.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, ayçiçeği, patates ve en çok olarak da şekerpancarı elde edilir. Eskişehir'de en fazla buğday ve arpa üretimi yapılıyor. 2005 yılında 610 bin ton olan buğday üretimi 2006′da 544 bin tona, 2007′de de 437 bin tona kadar geriledi.
Semt pazarları Cumartesi günleri açık olacak - Eskişehir Odunpazarı Belediyesi.
Odunpazarı Perşembe Pazarı - 216 ziyaretçidan 1 tavsiye.
Odunpazarı Evleri, Eskişehir'in ilk yerleşim yerini oluşturan Odunpazarı semtindeki Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi evlerdir. Safranbolu, Beypazarı, Göynük gibi yerlerdeki mimari özellik ve motifleri taşırlar. UNESCO dünya mirası listesindedir.
Merkez Odunpazarı Evleri konumuna en yakın tramvay durağı Gökmeydan. 6 dk yürüme mesafesindedir.
Porsuk Çayı Gondol Turu
Gondol turu, Espark AVM ile Kentpark arasındaki Porsuk Çayı üzerinde yapılır. Gondol turuna her gün 10:00-22:00 saatleri arasında binilebilir.
Kanuni Sultan Süleyman vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından, 1515- 1525 tarihleri arasında, saray mimarı Acem Ali'ye yaptırılmış.
İlimizin karasal iklime sahip yüksek rakımlı arazilerinde buğday, arpa, şekerpancarı gibi stratejik ürün- ler yetiştirilirken; Sakarya vadisinde yer alanmikroklima özelliğine sahip ilimiz arazilerinde nar, incir, antepfıs- tığı, Trabzon hurması, zeytin gibi su- btropik meyveler yetiştirilmektedir.
Eskişehir İlinde Yetiştirilen Arpa, Buğday, Şeker Pancarı, Mısır, Yeşil Mercimek, Nohut, Domates, Kuru Fasulye, Haşhaş, Kozla, Kuru Soğan, Ayçiçeği ve Aspirin Üretim Girdi Maliyetlerinin Belirlenmesi.
İlimiz çok eski bir yerleşme merkezidir. Bölgenin ilk yerleşme noktası şimdiki yerin 6 km kuzeyindeki Dorylaion'dur. Tarihinin çok eski olmasından dolayı da Eskişehir adı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri