Ayakkabının iç kısmındaki varsa tabanlık ve bağcıklar çıkarılarak ayakkabı gazeteye sarılır. Çıkan tabanlığın küflenmemesi ve koku yapmaması için açık bir alanda kurutulması gerekmektedir. Gazete ayakkabıya mümkün olduğunca sıkı sarılmalıdır. Bu sayede kâğıt nemi emerek ayakkabının kurumasını sağlamaktadır.
Kurutma makinesi için uygun olmayan ayakkabıların dışarıda havalandırılarak, kurutulması tavsiye edilir. Hava şartlarının soğuk olduğu zamanlarda kalorifer ya da sobanın yanına koyarak da kurumasını sağlayabilirsiniz. Ancak kaloriferin üzerine direkt olarak ayakkabıyı koymanızı önermeyiz.
Kuruma süresi, ayakkabının malzemesine, kurutma yöntemine ve çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle, iyi havalandırılan bir alanda kuruyan bez veya kanvas ayakkabılar 1-2 gün çinde tamamen kurur.
Çoğu ayakkabının tamamen kuruması en az 8 saati bulur.
Spor ayakkabılarını kurutma makinesinde kurutmamanı tavsiye ederiz; bu makinenin devir hızı ve yüksek ısısı ayakkabının formunu bozabilir. Spor ayakkabılarını kuruturken gölge bir ortam seçmelisin. Yoğun ve doğrudan güneş ışığı ayakkabının renginin solmasına neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ürünlerin yıkama sonrası iyice kurumasına özen göstermelisin. (Ayakkabıları kesinlikle kurutma makinesine atmaman gerekiyor.) Makinede/elde ayakkabı yıkama işlemi öncesinde ayakkabıların bağcıklarını ayırmalısın.
Isıtma radyatörleri sayesinde ıslak olan spor ayakkabı ortalama 3-4 saat içinde kuruyabilmektedir. Isının deforme edebileceği malzemelerde ayakkabının sağlığı ve uzun ömürlü olabilmesi açısından bu yöntemin kullanılması sağlıklı olmamaktadır.
Daha etkili bir kurutma istiyorsanız ıslak deri ayakkabılarınızın içerisine gazete veya kâğıt buruşturarak yerleştirin ve bunları birkaç saat sonra çıkartmayı unutmayın. Kâğıt nemi emdiğinden deri ayakkabılarınızın içi de kısa sürede kurur.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Yaz aylarında güneşe direkt maruz kalmayacak şekilde balkonda kurutabilirsiniz. Kış aylarında ise petek üzerinde ayakkabıları kurumaya bırakabilirsiniz. Bu noktada ayakkabılarınızı direkt petek üstüne değil; peteğin alt kısmına koymalısınız. Aşırı sıcak ayakkabının formunun bozulmasına neden olabilir.
Ayakkabı Nasıl Hızlı Kurutulur? Gazeteler ayakkabı üzerindeki nemi çekerek ayakkabının hızlı bir şekle kurumasını sağlamaktadır. Ayakkabının iç kısmındaki varsa tabanlık ve bağcıklar çıkarılarak ayakkabı gazeteye sarılır. Çıkan tabanlığın küflenmemesi ve koku yapmaması için açık bir alanda kurutulması gerekmektedir.
ıslak, nemli yerde bakteri oluşumu vardır bu da kokuya neden olur. Islak ayakkabı koku yapar hemde normal ayak kokusundan daha beter.
Ayakkabı içine kokulu maddeler koyun.
Ayakkabı içine biraz karbonat veya kabartma tozu serpmek, kötü kokunun giderilmesine yardımcı olabilir. Bu maddeler ayakkabı içindeki nemin absorbe edilmesine ve kötü kokunun azalmasına yardımcı olur.
Yıkama işleminden önce sabunlu su ile ayakkabı üstündeki kirler fırça yardımıyla temizlenmeli ve ayakkabı file içerisine konularak makineye atılmalıdır. Ayakkabılar için uygun olan 30 derece sıcaklık ve 600 devir sıkma programı ayarlanarak yıkama işlemi başlatılmalıdır.
Ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak istiyorsanız, kısa programda ve sıkma olmadan (veya düşük seviye sıkma) ayarlanması gerekir. Spor Ayakkabı kaç derecede yıkanır? İdeal sıcaklık ise 30-40 derece civarlarıdır. Daha yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınmalısınız.
Deri ayakkabının ıslanması ayakkabının yapısı üzerinde olumsuz etki bırakabilir. Deri ayakkabı ıslandığında sertleşen bir yapıya sahiptir. Bu sebep ile de ayakkabının sertleşmemesi için ıslanmamasına özen göstermek gerekir. Ayakkabı ıslanır ise en doğru yöntemler ile kurutulması gerekir.
Islak ve nemli ayakkabılar oda ısısında kurutulmalıdır. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 2 gün ara ile giymeniz daha uzun süre kullanım olanağı sağlar.
İlk ve yaygın olarak tercih edilen yöntem karbonat yöntemidir. Ayakkabının içerisine tüm zemini kaplayacak şekilde karbonat dökülür. Karbonatın koku emici özelliği ayakkabı içerisindeki kötü kokuyu çeker. Bir gün kadar karbonat ile bekletilen ayakkabının giyilmeden önce silkelenmesi yeterlidir.
Ayakkabı kokusu patates ile de giderilebilmektedir. Çiğ patatesi soyun ve ince dilimler halinde doğrayın. Ayakkabınızın içinin patates suyuyla bozulmaması için ince peçete koyabilirsiniz. Patatesleri ayakkabılarınızın içinde bir gece bekletip çıkarttıktan sonra birkaç saat havalandırmaya bırakın.
Çamaşır Suyu
Ancak çamaşır suyunu, tekstil ürünü beyazlatmada kullanacaksan, sulandırmayı sakın unutma! Zira tek başına kullanılan çamaşır suyu, ayakkabı ve kıyafetlerde istenmeyen izler bırakabiliyor.
Çamaşır makinesinde yıkanan ayakkabı türlerinin hepsini düşük derecede 30 derecede ve kısa programda yıkamalısınız. Sıkma devri ise en fazla 600 olmalıdır. Ekstra bir sıkma işlemi yapmanız halinde ayakkabılarınızın şekli bozulabilir.
Ayakkabıları ister kendi kutularında, isterse de plastik kutularda saklamak mümkün. Kesinlikle nemli veya ıslak ayakkabıları kutulara koymayınız. Kuru ve temiz ise kutulara koyabilirsiniz. Ayakkabıların şeklini bozmaması için özel üretilen kalıplar satılmakta.
Bu yöntem, ayakkabıların hızlı bir şekilde kurumasına ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca saç kurutma makinesi veya özel ayakkabı kurutucuları kullanarak ayakkabıları kurutabilirsiniz. Bu cihazlar, ayakkabıların şekillerinin bozulmasını önler ve hızlı bir şekilde kurumasını sağlar.
Spor ayakkabılar çamaşır makinesinin yanı sıra elde de yıkanabilir. Ancak ilk olarak ayakkabıların bağcıklarını çıkarman gerekir. Spor ayakkabı bağcıkları herhangi bir deterjan ya da ısıda temizlenebilir. Ayrıca maliyeti düşük olduğu için yenisiyle de değiştirebilirsin.
Ayakkabıyı her gün giymek ayakkabının normal ömrünü kısaltır. Ayakkabının ömrünü belirleyen ise ayakkabıda kullanılan taban teknolojisidir. Çoğunlukla 1000-1500 km. arasında kullanılabilir. Performans ayakkabılarında bu yarı yarıya düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri