Fermente sebzelerin en bilineni kesinlikle lahana turşusudur. Ayrıca havuç, pancar, salatalık, patlıcan, sarımsak, fasulye, domates ve soğan gibi birçok sebze de fermente edilerek yenebilir. Fermantasyon sonucu elde edilen süt ürünleri arasında ise peynirler, yoğurtlar ve kefir yer alır.
Sirke kullanmadan yapılan fermentasyonda sebze ve meyvelerin içinde bulunan nişasta ve şeker, laktik asit bakterileri tarafından laktik aside çevrilmekte ve sebzeler bu yolla fermente olmaktadır. Ortaya çıkan laktik asit “sirkesiz turşunun” bozulmasını engelleyerek uzun süre saklanmasına olanak vermektedir.
fermente gıdalar, kontrollü mikrobiyal büyüme ve fermantasyon 1 geçirmiş gıda ve içeceklerdir . Fermantasyon, maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların gıda bileşenlerini (örneğin, glikoz gibi şekerler) diğer ürünlere (örneğin organik asitler, gazlar veya alkol) parçaladığı anaerobik bir işlemdir .
Zira fermente gıdalar aynı zamanda probiyotik olarak da adlandırılır. Fermente gıdalar bağırsağımızda bulunan probiyotikleri besleyerek çoğalmalarına katkıda bulunur. En bilinen probiyotik içeren besinlerden başlıcaları ise yoğurt, kefir, peynir, turşu, ayran, tarhana, boza, sucuk, pastırmadır.
İlk sırada bizi buğdaydan elde edilen ürünler karşılıyor. Buğdaydan fermente edilmiş içecekler, ekşi maya, ekşi mayalı ekmek, boza ve tarhana bilinen en geleneksel ve en lezzetli buğday bazlı fermente gıdalarda sayılıyor. Bir diğer fermete edilmesi pratik ürün ise pirinç.
İlgili 36 soru bulundu
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür.
Tereyağı, yayıkaltı ve ekşi krema: Tereyağı spontan fermantasyon veya genellikle starter kültür kullanılarak kontrollü fermantasyonla olgunlaştırılmış ekşi kremadan üretilen bir süt ürünüdür.
Bütün peynirler fermente edilerek yapılıyor ancak hepsi probiyotik içermez. Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir.
'Türk Gıda Kodeksi, Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde (2009/25) ayran, “Yoğurda su katılarak veya kuru maddesi ayarlanan süte Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus'un kültürleri katılarak hazırlanan fermente süt ürünü” olarak tanımlanmıştır. yalnız ülkemize özgü bir içecektir.
Turşu; çeşitli meyve ve sebzelerin yüzeyinde doğal olarak bulunan laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği fermentasyon sonucu elde edilen, içeriğindeki laktik asit ve tuzun etkisi ile uzun süre saklanabilen fermente bir üründür [1].
İçinde canlı laktik asit olan yoğurt magnezyum,potasyum ve protein kaynağıdır. Her yaştan rahatça tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Tüm öğünlerimizde tüketebileceğimiz Her Gün 1 Kase Yoğurdun İnanılmaz Faydaları vardır.
Başlıcaları; yoğurt, ayran, kefir, kımız, quark ve asidofiluslu süttür. Fermente süt ürünlerinin besin değeri Gıdaların besin değeri, bileşiminde yer alan maddelerin organizmaya olan uygunluğu dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Ekmek; ''Saccharomyces cerevisiae'' (maya) ve laktik asit bakterilerinin fermantasyonu ile üretilen fermente bir üründür.
Fermente yiyecek ve içecekler, yeterli ve dengeli beslenmede önemli yer tutar. Özellikle peynir, yoğurt, tarhana, kefir ve turşu gibi fermente yiyecekler besleyici değerlerinin yanı sıra, besin çeşitliliğine katkı sağlayabilirler ve sağlığı destekleyebilirler.
BAKLİYATLARI LAKTİK ASİTLE FERMENTE İŞLEMİ
Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatların ıslama suyuna bir miktar probiyotik olan yoğurt, kefir, turşu suyu eklemektir. Bu işlemde en önemli nokta ıslatma (fermente etme) süresi ve ortamın ısıdır.
Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotikler olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf olarak sıralanıyor.
Fermente besinler ve süt ürünleri dışında kimi meyve ve sebzeler de probiyotik açısından zengindir. Örneğin muz, elma ve şeftali gibi taze meyvelerin yanı sıra kuru incir ve kuru kayısı; sebzeler listesinde ise pırasa, bezelye, soğan, pancar ve lahana probiyotik kaynağıdır.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Fermente ürünler sağlığı geliştirici faydaları ve bunlarla ilişkili işlevsel mikroorganizmaları barındırmaları bakımından bozulabilir besinleri koruma, besin değerini zenginleştirme, antioksidan üretimi, terapötik faktörler ve immünolojik etkileri gibi biyolojik işlevleve sahiptir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir
Yüksek probiyotik içeriği nedeniyle, fermente gıdalar bağışıklık sisteminize destek verebilir ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon riskinizi azaltabilir. Probiyotik açısından zengin yiyecekleri tüketmek, hasta olduğunuzda daha hızlı iyileşmenize de yardımcı olabilir.
Sirke, kefir, kombucha, turşu suyu gibi fermente içecekler birçok kültürde yüzyıllardır gerek şifa, gerekse besin kaynağı olarak tüketiliyor.
Fermente işlemi mayalama olarak bilinir.
Günlük beslenmemizde sıklıkla kullandığımız fermente ürünler nelerdir diye bakacak olursak; Süt, peynir, bira, şarap, bira, yoğurt, kefir, turşu, soya sosu, soya sütü, zeytin. Ve daha birçok örnek sayılabilir.
Hangi peynirde probiyotik var? Gouda, mozzarella, cheddar peynirleri gibi bazı peynirlerin olgunlaşması bakterilerle oluyor, bu çeşit peynirler probiyotik ve K2 vitamini içerir. Bu açıdan peynir çok besleyici bir yiyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri