Bu kazık kökler suyun içerisinde çok tuz var demez gelen tuzun tamamını emer. Netice de 26'lık tabir ettiğimiz azot, potasyum, fosfor ile birlikte tuz ihtiva eden gübrenin kazık kökler tarafından alınmasını sağlamış oluruz. Böylece fındık kazık köklerinin gübreli ve bol tuzlu suyu almasını sağlamış oluruz.
Fındık üretiminde yüksek kalite ve verim elde etmek istiyorsanız gidya içerikli toprağa ek olarak gübre kullanabilirsiniz. Fındık gübrelerinin fındık üretiminde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Gübre kullanımını doğru sulama teknikleri ile destekleyerek ürün veriminizi arttırabilirsiniz.
Fındığın normal gelişebilmesi ve bol ürün verebilmesi topraktan aldığı besin maddeleri ile mümkün olmaktadır. Bu besin maddelerinden en önemlileri ise azot, fosfor, potasyum ve kalsiyumdur. Diğer besin maddeleri de fındık için çok önemli olmasına rağmen bunlar önceki besin maddeleri kadar önemli değildir.
Bölgemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fındık bahçelerinde kireçleme için Kasım -Aralık ayları tercih edilmelidir.
Yetişme Koşulları Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever Yıllık 1000-2000 mm. kadar yağış ister fındık, 2 santigratın altındaki sıcaklıklarda zarar görür. Don olayları ürün miktarı ve kaliteyi düşürür.
İlgili 44 soru bulundu
İklim ve Toprak İstekleri
Yarı nemli, kurak iklim bölgelerinde fındık yetiştirilebilse de yağışın yetersiz olması mutlak surette sulamayı gerektirmektedir. Fındık Karadeniz Bölgesinde sahilden 60 km içeriye ve 750 m yüksekliğe kadar ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.
Fındık tarımında gübreleme; gübrelerin uygulama zamanlarına göre kışlık ve yazlık gübreleme olarak bilinir. Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir.
FINDIKTA YÜKSEK RANDIMAN VE BOL VERİM İÇİN ÇOTANAK FERTİL
Ayrıca konuyla ilgili Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanlarının görüşleri de alınarak “20.12.15+2(MgO)+B+Zn” desenli Çotanak Fertil gübresi formüle edildi. GÜBRETAŞ'ın uzman ziraat mühendisleri, Çotanak Fertil gübresinin toprağa karıştırılmasını tavsiye ediyor.
Mart ayı içinde özellikle fındık bahçelerinin gübrelenmesi gerektiğinin altını çizen İslam, fındık ocaklarının dip bölgelerine atılacak azotlu gübrenin, ürünün daha randımanlı olmasını sağlayacağını vurguladı.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Fındık Ağacı Sulaması
Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
Fındık ağacı bakımında sıcaklık çok önemlidir. Genel sıcaklığın en fazla 36 - 38 derece olması gerekir. Fazla sulama isteyen bir ağaç olmamasına rağmen özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nem oranlarının dengelenmesi için sulaması yapılmalıdır. Bakımlarında çapalama ve gübreleme ise oldukça önemlidir.
Fındık fidanı gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre dikim toprağına karıştırılarak fidanı yerleştirip üzeri kapatılmalıdır.
Fındık için tavsiye edilen gübreleme yöntemi azotlu gübrelemedir.
Yüzeysel veya kayalık araziler, altta geçirimsiz tabaka bulunan topraklar ile killi ve ağır topraklar uygun değildir. Besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu topraklar ile alüvyal ve geçirgen topraklarda iyi büyür. Hafif asidik (pH'sı 6-6.5) topraktan hoşlanır.
Hava sıcaklığı düşükse, kar ve don varsa, hava bulutlu ve bir iki gün içerisinde yağmur gelecekse ÜRE kullanımında sakınca yoktur.
Giresun ilimizdeki fındık bahçelerinde organik madde oranına yönelik olarak yapılan araştırmalarda; bir vejatasyon (bitkilerde büyüme) döneminde, dönüme 20-24 kg saf azot verilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Uzunmusa Fındık Çeşidi
Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Uzman bahçıvanlar toprağı işlemenin verimi arttırmada en önemli faktör olduğu konusunda hemfikirler. Organik yönden zengin topraklar daha fazla besin ve suya ulaşabilen sağlıklı, geniş köklerin büyümesini teşvik eder. Bu verimli toprak tabakasını elde etmenin en hızlı yolu, yükseltilmiş yataklar yapmaktır.
- Fındık bahçelerinde kışlık gübreleme; Kasım ve Şubat ayları arasında fosforlu, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir.
Fındıkta budama, dikim budamasıyla başlar; sırasıyla şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budamasıyla devam eder. Dikim budamasında yaralı kökün ucu ve saçak kök uçları kesilir. Fidanın boyu ise yaklaşık 40-50 cm. yukarıdan, sağlam bir göz üzerinden kesilerek fidanın dikimi yapılır.
Fındıkların yerle temasını önlemek için hasat işlemi uygun arazilerde, fındık dalları tenteler üzerine silkelenerek yapılmalıdır. Toprakla temas etmiş fındıklar ve zedelenmiş fındıklar ayrılmalıdır. Bu şekilde toplanan fındıklarda, zuruflar dalda solduğundan ön kurutmaya gerek kalmamaktadır.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri