Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Vergi istisnası, 23.12.2020'den itibaren 30.09.2021 tarihine kadar yapılacak alış işlemlerini kapsamaktadır. Fonun hesaba geçtiği gün alım tarihi olarak esas alınmaktadır. Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest özellikteki fonlar ve unvanında 'döviz' ifadesi geçen yatırım fonları hariçtir.
Fon alış satışında komisyon uygulanıyor mu? Fon alım-satım işlemlerinde komisyon yoktur.
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Fon portföyü tamamen kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesabı, gelir ortaklığı senedi, vaad işlemleri gibi faiz içermeyen kıymetlerden oluşmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi kapsamında, hisse senetlerinin alım satım kazançları yönünden stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Menkul kıymet yatırım ortaklıkları hisse senetleri alım satım kazançları %10 oranında stopaja tabidir.
Yatırımlarda gelir vergisi, elde edilen kâr üzerinden stopaj ya da beyan yöntemiyle ödeniyor. Stopaj usulüne örnek olarak; X yatırım enstrümanı için yapılan 1.000 TL'lik yatırımdan 500 TL kazanç sağlandığında; o enstrüman için gelir vergisi kesintisi yüzde 10 ise 500 TL'nin 50 TL'si gelir vergisi olarak alınıyor.
Yatırım Fonları için;
Düzenleme kapsamında; 23.12.2020 - 30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Evet. Türkiye'de faaliyet gösteren kredi kuruluşlarının yurt içi şubelerindeki resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki mevduat ve katılım fonları (tasarruf mevduatı, ticari kuruluşlar mevduatı ve diğer kuruluşlar mevduatı) sigorta kapsamındadır.
Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyenler için yatırım fonu oldukça idealdir. Profesyoneller tarafından yönetilen yatırım fonları, risk beklentilerinize ve getiri hedeflerinize göre farklı varlıklar içerir.
b) Yukarıda sayılanların dışındaki kurumların; - Hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde ettikleri kazançlar %0, - Diğer kontratlardan elde ettikleri kazançlar %10, oranında stopaja tabi. - Stopaj nihai vergidir. - Beyan edilmez.
Sonuç olarak yatırım fonları hem mudarabe ve inan şirketi, hem de ücretli vekalet kapsamında (diğer şartlar da fıkhi prensiplere uygun olması şartıyla) caiz görülebilecek bir işlemdir.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır. Faizden arınmış fonların alınması caizdir. Kişi araştırma yapıp bu tür fonlara yatırım yapabilir. Sonuç olarak yatırım fonları faiz ve diğer haram unsurlardan arındırılarak yapılırsa caiz olur.
Hayır. Yatırım hesabı açılırken, sizin adınıza Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde açılan hesap için oluşan masraflar dahil olmak üzere herhangi bir açılış ücreti veya hesap işletim ücreti alınmamaktadır.
01.10.2006 tarihinden itibaren yatırım fonunun portföyü üzerindeki tüm vergi yükü sıfırlanırken, yatırımcının fon katılma belgesini satması halinde, elde ettiği gelir üzerinden sadece %10'luk vergi kesintisi (stopaj) yapılacaktır.
Buna göre, muafiyet kapsamında elde edilen hasılatın 2024 yılı için 1.100.000 TL'yi aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacaktır.
Fonun yönetimi karşılığında ödenen ücrettir. Fon yönetim ücreti her gün için fon toplam değerinin belirli bir oranı olarak hesaplanmaktadır ve aylık olarakta fonun içinden tahsil edilmektedir.
Fonu alış emri verdikten sonra paranın hesaptan çekilip fonun alınması 1-2 gün sürmektedir. Portföyünde yabancı menkul kıymet tutan fonlarda bu süre 4-5 güne kadar çıkmaktadır. Fonu satarken de aynı şekilde çoğu fonda para hesaba 1-2 gün içinde geçerken, bazı fonlarda bu süre 4-5 güne kadar uzayabilir.
Fon işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. Ancak iş günlerinde 13:46-18:00 arasında yapacağınız alış işlemleriniz bankamızın üst limiti olan 100.000 TL dahilinde gerçekleştirilebilir. Sözkonusu limit iş günlerinde saat 24:00, haftasonu/tatil günlerinde ise tatilin son günü saat 24:00 itibarıyla sona ermektedir.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri