Fosfor, sembolü "P" olan ve atom numarası 15 olan kimyasal bir elementtir. Saf fosfor, beyaz ve kırmızı fosfor olmak üzere iki ana formda bulunmaktadır.
Fosfor, 1669 yılında simyacı Hennig Brand tarafından keşfedilmiştir. “Işık saçan” anlamına gelen “phosphoros” kelimesinden türeyen fosfor elementi, doğada yarı saydam ve beyaz renginde bulunur.
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır.
Kurum yetkilileri beyaz fosforun aydınlatma (yer gösterme) amaçlı yasak getirilmediği belirtmişlerdir. Ancak bu maddenin toksik özelliklerinden dolayı silah olarak kullanımının yasak olduğunun altını çizmektedirler.
İlgili 37 soru bulundu
Fosfor bombasının çıkardığı dumana maruz kalanlar boğuluyor. Vücut, cilt altından içten dışa doğru yanıyor ve yanma durdurulamıyor. Beyaz fosfor yalnızca yakıcı değil, böbreği ve karaciğeri de etkiliyor. Organ yetmezliğine neden oluyor ve ölüme yol açıyor.
Fosfor bombası, "1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi" kapsamında yasaklı. Uzmanlar, İsrail'in saldırılarında kullandığı beyaz fosfor bombasının, temas ettiği bölgede toprağa ve suya geçtiğini, çevreye olan etkisinin yıllar boyunca devam edebildiğini söylüyor.
Beyaz fosfor zehirlidir ve ciltle teması ciddi yanıklara sebep olabilir. Karanlıkta parlar ve havayla temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilir. Kırmızı fosfor ise zehirli değildir.
Fosfor doğal sularda ve atıksularda genellikle fosfat (PO4) şeklinde bulunur. Bunlarda ortofosfatlar, kondens fosfatlar (pyro, meta, ve diğer polifosfatlar) ve organik bağlı fosfatlardır. Fosfat kaynakları çeşitlidir. Bazı orto fosfatlar ve yoğuşmuş fosfatlar arıtma sırasında su kaynaklarına geçebilir.
Hennig Brand ( y. 1630 – y. 1692 veya y. 1710 ), Hamburg'da yaşayan ve çalışan bir Alman simyacıydı. 1669'da Brand temel metalleri altına dönüştürdüğüne inanılan bir madde olan " felsefe taşını " ararken yanlışlıkla fosfor kimyasal elementini keşfetmiştir.
Fosfor insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir. Simgesi P ve atom numarası 15'tir. Be- yaz fosfor doğada en yaygın olan fosfor allotropudur. Kristal yapılıdır ve 44.1 °C 'de erir.
Kuru Baklagiller
Kuru fasulye, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagil çeşitleri fosfor açısından zengin besinlerdir.
Fosforlu renk olarak da adlandırılabilen canlı ve çok dikkat çekici olan renklere neon renk denilmektedir. Kıyafetlerde sıklıkla karşılaşılan renkler olsa da günümüzde çok fazla alanda bu renkleri görebilirsiniz. Fosforlu renkler için de yine neon renk tanımı yapıldığı görülür.
Fosfor, simgesi P ve atom numarası 15 olan ve insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir.
Toprakta bulunan fosforun başlıca kaynağı kaya ve minerallerdir. Kaya ve minerallerin parçalanması ile açığa çıkan fosfor toprağa karışır. Ayrıca organik maddelerin yapısında fosfor olduğu için toprakta organik fosfor bileşikleri de bulunur. Ancak topraktaki fosforun büyük kısmı bitkilerin yararlanamayacağı formdadır.
Ülkemizde, gübrenin ana maddelerinden biri olan fosfatın tamamına yakını Mazıdağı, Mardin bölgesinde yer almaktadır. Türkiye'de üretilen ve ithal edilen fosfatın tamamına yakın bölümü gübre sanayiinde tüketilmektedir.
Fosforesans, fosforlu malzemelerin enerji verildikten sonra ışık ürettiği özel bir fotolüminesans türüdür. Bu malzemelerin içindeki atomlar görünür ışık veya diğer kaynaklar aracılığıyla enerji kazandığında atomun elektronları üst düzeylere geçerek uyarılmış olurlar.
İnsanlar için son derece zehirli olan beyaz fosfor dumanı, teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve nefessiz kalarak boğulmaya yol açabiliyor. Beyaz fosfor, ciltte de ikinci ve üçüncü derece süregelen yanıklara neden olabiliyor.
Vücutta fosforun yaklaşık %85'i kemiklerde ve dişlerde depolanırken kalan kısmı da kas dokusunda ve kanda bulunur. Fosfor kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan ikinci mineraldir. Diş minesi ve çene kemiğinde bulunan mineral düzeyinin yoğunluğunu ayarlayan fosfor, ağız ve diş sağlığının korunmasını destekler.
Böbrek yetmezliği sürecinde yüksek fosfor, tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler mortalite için bir risk faktörüdür ve aynı zamanda ve düşük böbrek sağ kalımı oranı ile ilişkilendirilmiştir.
MADDE 264 : İzinsiz yasak silah veya bunlara ait fişek,yakıcı,öldürücü alet,barut,ateşli ecza maddelerinin yapımı,ticareti,kaçakçılığı bu madde ile yasaklanmıştır.
Cilt ile temasında kimyasal yanıklara neden olur. Göz ile Teması Göze sıçramaları, şiddetli yanıklara, gözlerde de ciddi hasara neden olur. Sindirim sisteminde hemen korozyona ve sindirim yolunda tahribata neden olur.
Fosfin (PH3) Gazının Terminolojisi
Fosfin kimyasal formülü PH3 olan, renksiz, son derece toksik ve yanıcı bir gazdır. Kokusuz ve renksiz olması sebebiyle bulunduğu ortamda anlaşılması zordur. Havadan daha ağır bir bileşiktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri