Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der.
Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.
Urfa (Şanlıurfa) Frenk Çömleği; yörenin iklim koşullarında yetişen ivesi koyununun eti ve susuz tarım ile üretilen domatesi (yöresel dilde frenk), Şanlıurfa Biberi (İsot) temel malzemeleri ile birlikte toprak kapta (çömlek) pişirilen, yöre adı ile ün kazanan ve beşeri unsurların etkisi ile varlığını devam ettiren ...
Avrupa'nın en büyük domates üreticisi İtalya'dan gemilerle Türkiye'ye getirilen domatesle Adanalılar ilk kez 1859'da tanışmış. "Frenk patlıcanı" olarak adlandırılan domatesin tohumlarından akrep ürediğine inanan halk, domatesi makruh sayarak, konduğu kapları bile hemen kalaylatmış.
İdeal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu kaydedildi.
İlgili 39 soru bulundu
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
Patlıcanın epey tombul ve iri olan cinsine bostan patlıcanı denir ve iri yapısıyla kemer patlıcanla yapılamayan farklı tariflerin daha güzel yapılmasını sağlar.
Kayseri'nin Yemliha beldesinde patlıcan üreten çiftçiler, bazı market ve manavlarda başka patlıcanların Yamula Patlıcanı adıyla satılmasına tepki gösteriyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, kendine has koku ve tadıyla sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan yerli domates "maniye" coğrafi işaret tescili aldı.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı 'kızanak' sözcüğüdür.
İspanyolca sözcük Nahuatl (Aztek) dilinde tomatl "yumru" sözcüğünden alıntıdır.
Zebra Domates Alaca Bordo Çeri
Salkım çeri domates türlerinden olan bu geleneksel tohumu her yıl saklayıp ertesi yıl yine aynı meyveyi üretebilirsiniz. Etli bir domates türü olup sulu kısmı daha azdır. Çok lezzetli bir domates türüdür. Likopen oranı yüksek bir domatestir.
yunanlar, domates kelimesini de domata'nın çoğul hali olarak kullanırlar.
Orta erkenci bir çeşittir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyveler silindirik yapıda, az çekirdekli, beyaz etli, ince kabuklu, sivri uçlu, parlak siyahımsı özelliklere sahiptir.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Patlıcan sevenlerin favorisi olacak zade kebabı, Çanakkale ve çevresinde sık sık tüketilir. Zade kebabı kırmızı et, patlıcan, patates ve domates ile hazırlanır. Genellikle küçük güveç kaplarına yerleştirilerek fırında pişirilir.
Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.
En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Patlıcan İngilizcede “eggplant” (tavuk yumurtası üreten bitki) olarak adlandırmıştır, çünkü bazı patlıcan çeşitleri beyaz ve oval meyveler üretir ve bu meyveler tavuk yumurtalarına benzerler.
Küçük boyutları ve kırmızı rengi ile kiraza benzetilen bu domates, İngilizce kiraz anlamına gelen 'cherry' kelimesinin Türkçe telaffuzu ile 'çeri' domatesi olarak bilinir, yani kiraz domatesidir.
Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetiştirilen ince kabuklu ve bol sulu ata tohumundan üretilen domatesler, Türkiye'nin dört bir yanından ilgi görüyor. Kış hazırlığının vazgeçilmezi olan Ayaş domatesleri, yaz mevsiminin sonlarına doğru olgunlaşıp pazar tezgahlarında yerini alıyor.
Seçtiğiniz domatesler armut domates ya da Rio domates denen, bol etli az sulu salçalık domateslerden olursa, menemeniniz daha kıvamlı olur. Eğer böyle domates bulamadıysanız da menemeni pişirmeden önce domatesin çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri