GAİP KELİMESİNİN ANLAMI
Görünmez alem, göz önünde olmayan, hazır bulunmayan, nerede olduğu bilinmeyen anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle gayip şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gaip şeklinde olmalıdır.
Gayb (Arapça: الغيب el-ġayb [“gayb” sözü “gaip” sözü ile karıştırılmamalıdır]) İslam inanışına göre görünmez anlaşılmaz yani akıl ve 5 duyu ile algılanamaz âlem.
Sözlükte yer alan anlamı ile göz önünde bulunmayan, nerede olduğu bilinmeyen kişi gaip olarak tanımlanır. Ancak söz konusu kelime hukuki anlamda teknik bir terim olarak kullanılmaktadır. Hukuki anlamda mahkeme tarafından verilen gaiplik hükmü ile ilgili kişi gaip sıfatını almış olur.
Gaipten haber vermek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kendisinde manevi güç olduğuna inanılan kimse, gelecekte neler olacağından veya bilinmeyen âlemden haber vermek.
İlgili 27 soru bulundu
Kişinin ölüm tehlikesi dahilinde kaybolması yahut kendisinden uzun süre haber alınmaması neticesinde mahkeme kararıyla kişiliğine son verilmesine gaiplik denir.
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan ya da kendisinden uzun zamandır haber alınamayan kişiye “gaip” denmektedir.
Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden çok uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli bir olasılık varsa, hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine, mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
Hukuk terimi olarak gaiplik; bir kişinin ölüm tehlikesi içinde kaybolması ya da kendisinden uzun bir müddet haber alınamaması neticesinde hakim kararı ile kişiliğine son verilmesidir.
Gaiplik Kararı ve Kararın Nüfusa Etkisi
Bu kararın verilebilmesi içinse kişinin kaybolmuş olması, uzun süredir kendinden haber alınamaması ve ölüm tehlikesi altında bulunuyor olması koşullarına bakılır. Kişi ile ilgili ölümüne yönelik kuvvetli bir ihtimalin olması durumunda ölüme bağlı olanlar gaiplik davası açabilir.
İslam bilgi teorisinin ana konularından biri de gayb meselesidir. Gayb, genel olarak akıl ve duyularla bilinemeyen veya o anda muttali olunamayan her şey ise de, daha çok gelecekle ilgili alan anlamında kullanılır.
Epistemolojik açıdan gayb bilgisi, mutlak gayb ve izâfî gayb olmak üzere iki kısma ayrılabilir. Mutlak gayb, sadece Allah'ın bildiği, melekler dâhil hiçbir canlının sahip olamadığı bilgilerdir. İzafî gayb ise bazı varlıklara gizli kalırken bazıları tarafından bilinen durumlardır.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Kişiden uzun süreden beri haber alınamaması veya kişinin ölüm tehlikesi içerisinde kaybolması durumlarında kanunumuz, “gaiplik” kavramından bahsetmektedir. Kişi hakkında gaiplik kararı verilmesi durumunda, ölüm halinde olduğu gibi kişilik sona ermektedir.
GALOŞ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
İşlemeli yün çorapları ve galoşları hâlâ ayağında idi.
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
Ey Âdemoğulları! “Her mescide giderken giyinin, ziynetinizi takının. Yiyin, için fakat israf etmeyin! Çünkü Allah israf edenleri asla sevmez.”
“İnsanlar arasında bulunmayan” veya “onlar tarafından görülemeyecek şekilde gizlenmiş olan” anlamındaki gāib kelimesi İslâm tarihinde özellikle Şiî fırkaları tarafından, ölmediğine ve kıyametten önce mutlaka bir gün dönerek kendilerini kurtaracağına inandıkları önderleri hakkında bir sıfat olarak kullanılır.
Hiç şüphesiz tam bir ilimle kendilerine (yaptıklarını) anlatacağız ve biz (onlardan asla) uzak değildik. Sonra da, tüm yaptıklarını şaşmaz ve kesin bir bilgi ile onlara bildireceğiz. ÇünküBiz, her an onların yanındaydık ve olup bitenlerden asla habersiz değildik! Onlara bilgi ile anlatırız.
Gaiplik nedir sorusunun cevabı hakkında; gaiplik kararı, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş ya da kendisinden uzun bir süre haber alınamayan ve ölme olasılığı yüksek olan kişilerin, mahkeme kararı ile hukuki olarak kişiliğine son verilmesine denir. Gaipliğe kendiliğinden karar verilemez.
Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir.
özel i. “Aptal aptal bakmak” anlamındaki Agop'un kazı gibi bakmak deyiminde geçer.
Madde 33 - Gaiplik kararının istenebilmesi için, ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerekir. Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi bulunan kimseleri, belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılan ilânla çağırır.
İfa Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: 1. Bir işi yapma, yerine getirme. 2. Ödeme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri