-Sütlü tatlı, meyve kompostosu dışındaki diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastalar. Doğru beslenmeyle düzene konabilecek gastritin sıkıtıntıları özel olarak hazırlanacak bir bitki çayıyla azaltılabilir.
Öğle ve akşam yemeklerinde yayla, şehriye gibi gaz yapmayan çorbalar, iyi pişmiş- gaz yapmayan sebze yemekleri ( karnabahar, brokoli kereviz, turp vb sebzeler dışındakiler), veya ızgara, haşlama, buğulama, fırın yöntemlerinden biri kullanılarak pişirilmiş et yemekleri, az yağlı pilav veya makarna, beyaz ekmek ...
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİ TÜKETMEYİN
İlk olarak yapmanız gereken şeyler arasında süt ve süt ürünlerini tüketmemek bulunuyor. Gastrit neden olur sorusunun yanıtları arasında ilk sırada süt ve süt ürünleri yer alıyor.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler. Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler. Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri.
İlgili 16 soru bulundu
Gastrite Zarar Veren Besinler
İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Gastrite iyi gelir
En büyük problemin birini oluşturan ve oldukça büyük bir kitle tarafından yaşanmakta olan bu sorun için düzenli olarak ve yeterli miktarda Antep fıstığı tüketilmesi önerilmektedir.
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Ülser, gastrit ve reflü hastalarına genel olarak tahin helvası önerilir. Tahin helvasının mideye olan şifalı etkileri çok kişi tarafından bilinir. Mide rahatsızlığı olan kişilere tahin helvası genelde tedavinin yanında önerilir ve tedavi sürecinde tahin helvası tüketen kişilerin daha çabuk sağlığına kavuştuğu görülür.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Meyve kompostosu ve sütlü tatlıların dışındaki tatlılar tüketilmemelidir. Kuru fasulye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek, bulgur gibi gaz yapıcı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Gastrit ve kolit hastaları marul tüketmesinde fayda vardır. Maruldaki lifler, bağırsakları temizler ve vücudun onu zehirleyen toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur.
ACI BİBERİN YEMENİN SAĞLIĞA ZARARI VAR MI? Acının ülsere iyi geldiği yanlış ve yaygın bir inanıştır. Acı midesi sağlam olanlar için faydalı olabilir. Ancak midesinde ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar bulunanlara acı biber iyi gelmemektedir.
Ceviz ya da fındık gibi kuruyemişler doğal yapıları ile gastrite iyi gelen yiyecekler arasında olduklarından rahatça tüketilebilir.
Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Her gün 2 adet alma yemek ya da elma suyunu içmek gastrite iyi gelir.
•H.pylori enfeksiyonuna bağlı gastrit vakalarında; -Zencefil tüketiminin olumlu etkisi vardır. -Sarımsak, soğan, elma, kereviz gibi flavonoidlerden zengin gıdalar bu bakterinin çoğalmasında önleyici etki sağlayabilir.
Gastrit belirtilerinin artmasına neden olabilir.Gastritte, tuz ve tuzlu gıdaların kısıtlanması önerilmektedir. Çünkü tuz mide iç zarına zarar verebilir. Turşu, tuz oranı yüksek bir gıdadır. Bu nedenle gastritte turşu tüketilmemesi veya azaltılması önerilmektedir.
Üzüm pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Her derde deva elma sirkesi mide asidini düzenleyici özelliği sayesinde gastrit için adeta bir kurtarıcı niteliğinde. Özellikle organik ya da ev yapımı elma sirkesi tercih ediyorsanız, düzenli olarak tükettiğinizde mide ile ilgili pek çok şikayete kısa bir zamanda veda edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri