Pesto, Pesto Sosu veya Pesto alla genovese, Liguria'nın başkenti olan Cenova'ya özgü bir sos olup, ezilmiş sarımsak, çam fıstığı, tuz, fesleğen yaprağı, Parmigiano-Reggiano (Parmesan peyniri) ve pecorino sardonun zeytinyağı ile harmanlanması suretiyle hazırlanmaktadır.
Ayçiçek yağı, %30 taze fesleğen, kaju fıstığı, %5 PDO peyniri(süt,tuz,peynir mayası), mısır lifi, peynir altı suyu tozu(süt), tuz, süt proteini, %1 natürel sızma zeytinyağı, şeker, fesleğen özü, doğal aroma vericiler(süt), asitlik düzenleyici:laktik asit, sarımsak.
Barilla'nın ikonik Pesto alla Genovese sosunda, Parmigiano Reggiano peynirinin eşsiz tadına %100 İtalyan fesleğen yaprakları eşlik ediyor. Hiçbir koruyucu, katkı maddesi eklenmeden hazırlanan bu yaz kokulu pesto sos, makarnanızda İtalya'nın en güzel tatlarını keşfedebilmeniz için kullanıma hazır olarak geliyor.
Pesto sos, makarna, ekmek ve salataların içerisinde kullanılan bir sos çeşididir. Gerçek pesto sosu çam fıstığı, fesleğen ve parmesan peyniri ile hazırlanır. Ancak zeytinli, rokalı, kişnişli ve cevizli gibi çeşitleri de mevcuttur.
Alfredo sos yapılışı;
Tereyağını bir tava içerisinde eritin. Ardından içerisine krema ekleyin. Sarımsak ve rendelediğiniz parmesan peynirini tavaya ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip peyniri eritince ocaktan alın.
İlgili 17 soru bulundu
Usta ellerden çıkan harika tariflerde yeri şimdiden hazır olan Knorr Napoliten Sosun içinde; taze domatesler, maydanoz, sarımsak, fesleğen ve defne yaprağı var.
Dünya mutfağında kullanılan 5 temel sos bulunur. Bunlardan dört tanesi (beşamel, veloute, espanyol ve domates) 19'uncu yüzyılda ünlü şef Marie-Antoine Careme tarafından "19'uncu Yüzyılda Fransız Mutfak Sanatı" isimli kitapta listelendi. Bu dörtlüye daha sonra hollandez sos eklendi.
Siciliana sos; patlıcan, mozarella, fesleğen ve domates sosunun birleşiminden meydana gelen sostur. 3 adet patlıcan alacalı olarak soyulur ve küp doğranarak tuzlu suda bekletilir. Daha sonra patlıcanları kurulayarak, kızgın yağda kızartılır.
Careme'in reçetelendirdiği soslar; beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos ( sauce velouté), kahverengi sos (espagnole sauce) ve kırmızı (tomato sauce) sos olarak sıralanabilir. 5. sosu ise 19. yüzyılda Auguste Escoffier bulmuştur.
piyasada hazır olarak pek çok pesto bulunur, barilla en iyisidir. daha pahalı olan kimi pestolarda çiçek yağı ile zeytinyağı karıştırılırken barilla'da sadece zeytinyağı vardır. bu sosun mükemmel ve rezalet olması arasında çok ince bir sınır var.
İçinde domates, roka gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Orijinal adı 'pesto genovese'dir. Pizza, makarna, et yemekleri gibi birçok yemeğin içinde kullanılabilir.
gercekten inanilmaz lezzetlidir ama cok da yaglidir. burada tarif edilen klasik versiyonu pesto genovese olarak da bilinir. somon baligi filetosunun üzerine bir parça crème fraiche ile sürülüp firina verildiginde, lezzette kuzey-güney karisimi yakalanip afiyetle tüketilebilecek bir sos.
pesto | Sadece #ŞOKMarketler'de bulabileceğiniz #Piyale Pesto Sosu ile hazırladığımız #ŞOKNefisTarif'imizi mutlaka denemelisiniz.
Yassı çubuk makarna olarak da bilinen Linguine'nin en çok yakıştığı soslardan biri fesleğenli pesto sostur. Bununla birlikte Linguine aynı zamanda istiridye bazlı soslarla da harika bir uyum içerisindedir. Burada uyulması gereken en önemli kural, Linguine'yi her zaman pesto ya da kremalı beyaz soslarla servis etmektir.
Yaprak yaprak ayıklayıp, bol suda yıkadığınız fesleğenleri güzelce kurulayın. Mutfak robotuna fesleğenleri ekleyin. Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri, sarımsak, limon suyu tuz ve çam fıstığını ekleyin. Tüm malzemeleri mutfak robotunda püre haline getirin.
İlk önce bir başka kasenin içinde yoğurt ve 1 çay bardağı su karıştırılır. Diğer kabımıza sirke, yağ, tuz, karabiber ve küçük doğranmış dereotu ve robottan geçirilmiş soğan, hardal, kırmızı toz biber ve limon suyu eklenir. Sonra yoğurt, mayonez ve ketçap eklenir ve karıştırılır.
Kavrulan soğan ve sarımsağın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası koyun. Salçanın hafifçe kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından tavaya doğranmış domatesleri, 1 çay kaşığı kuru fesleğen ve damak tadınıza göre tuz ekleyin. Domatesleri kısık ateş üzerinde iyice yumuşayana kadar pişirin.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Harissa, Kuzey Afrika orjinli bir sos olup ana malzemeleri arasında kavrulmuş kırmızı biber, Arnavut biberi, kurutulmuş domates, farklı acı biber çeşitleri, baharat ve taze otlar bulunmaktadır. Et, tavuk ve balık marinasyonlarında kullanılabileceği gibi, tek başına ekmeğe sürülerek de tüketilebilir.
Duxelles (düksel okunur) tavuk, hindi içi, çorbalar ve soslarda kullanılabilen, mantar, soğan ve aromalı otlardan oluşan bir karışımdır. Yemeklere mantar tadı katması için kullanılan bir üründür, bununla beraber aperitif olarak da hazırlanabilir.
Bolonez sos, özellikle makarnayla özdeşleşmiş bir sos çeşididir. Bolca domates, sarımsak ve kuru soğandan yapılan bolonez sos, taze ve kuru baharatlarla tatlandırılır.
sarımsak, soğan, domates, kırmızı biber, karabiber ve kuru maydanozla yapılan acı ve güzel bi makarna sosu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri