Bulancak Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun (eskiden “Vilayet-i Çepni”) ilinin nüfus ve ekonomi bakımından en büyük ilçesidir . Eski adı Terastios'tur.[kaynak belirtilmeli] Karadeniz kıyısında yer alır.
Bulancak'ın adı bu tahrir tutulduğu sırada NİYABET-İ KEBSİL'dir. Niyabet-i Kebsil, Canik-i Bayram kazasına bağlı bir nahiye merkezi idi. Başköy manasına gelen Kebsil ismi muhtemelen daha önceki Rum halk tarafından konulmuş ve değiştirilmeden Türkler tarafından da uzun süre kullanılmıştır. oluşmaktadır.
TUİK tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre açıklanan 2022 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre, Bulancak merkez nüfusu 977 kişi artarak 49 bin 053 oldu. Bulancak'ın toplam nüfusu ise 69 bin 395 oldu.
16 Mahalle (2), ve 61 Köyü (3), bulunan Bulancak, Giresun'un gerek nüfus gerekse ekonomik olarak en büyük ilçesidir. Karadeniz Sahil şeridinde kurulu olan ilçenin sınırları, Giresun şehir merkezi, Dereli ilçesi, Ordu ili ve Piraziz ilçe sınırları ile çevrilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Giresun ilinin 2007 yılındaki nüfusu 417.505 dir. İle bağlı bulunan 15 ilçeden Bulancak ilçesi 59.325 nüfusu ile en fazla nüfusa , Doğankent ilçesi ise 6.881 nüfusu ile en az nüfusa sahip olan ilçelerdir.
Giresun´da nüfusu bini geçen en kalabalık köyler sıralaması da şöyle gerçekleşti: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü (Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
Giresun nüfus kütüğüne kayıtlı toplam kişi sayısı ise 1 milyon 154 bin 100 oldu. Buna göre 763 bin 467 kişi başka illerde ikamet ediyor. Verilere göre başka şehirlerde ikamet eden Giresunlular en çok 492 bin 556 kişi ile İstanbul'da yaşıyor.
Samsun - Bulancak arası toplam 197 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 3 saat 30 dakika sürüyor.
Giresun, bir Miletos kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı "Kerasus"dur. İsminin, yabani kiraz ağaçlarından dolayı "Kiraz diyarı" olabileceği söylenir. Giresun, 1397 yılında Türkmen beyi Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk yurdu haline getirilmiş olup, Eski Türklerde adı Vilayet-i Çepni'dir.
1887 yılında belediye kurulmuş, 1934 yılında ilçe olmuştur. 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 68.557'dir.
İmparatorluk döneminde Trabzon eyalet merkezi,Giresun'da eyalet merkezine bağlıydı.Tanzimatın ilanından sonra Giresun idari örgütte birkaç yıl Şebinkarahisar'a bağlandı.Daha sonra Trabzon'a bağlı ilçe merkezi iken 1920 yılında müstakil muta sarraflık ,1923 yılında Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi oldu.
Bulancak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Genellikle bulanık akan su.
İki şehir arasındaki mesafe 1030kms km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 13 saat 15 dakika saat kadar sürer.
Bulancak - Trabzon arası mesafe kaç km? Bulancak - Trabzon arası yaklaşık olarak 146 km'dir. Kamil Koç ile Bulancak - Trabzon seyahatiniz tahmini olarak en az 2 saat 10 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
En ucuz Bulancak - Ordu otobüs bileti 70,00 TL'dir.
Avrupa'da, Almanya, İtalya, Belçika, Avusturya başta olmak üzere 400 bin dolayında Giresunlu olduğu bilgisi var. Amerika'da neredeyse Yağlıdere ilçemizde yaşayanlardan daha fazla Yağlıdereli var. Bu insanlar zevk için göçmüş değil. Hepsinin ayrı hikayesi var.
Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre Giresunlular en çok 494 bin 295 kişi ile İstanbul'da yaşıyor. En az Giresunlu ise 75 kişi ile Kilis'te yaşıyor.
1 milyon 151 bin 280 Giresunlu var.
Yaz aylarının vazgeçilmez ilçeleri arasında yer alan Dereli, doğal güzellikleriyle turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Şelale ve yayla açısından geniş bir yelpazeye sahip olan Dereli, Giresun'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Türkiye'de Rum yerleşim yerlerinden biri olan Giresun'un Zeytinlik semtindeki 2. derece sit alanı olarak tescilli 85 yapı yok olma tehlikesi altında. Giresun'un Çınarlı Mahallesi'ne bağlı Zeytinlik semtinde daha önce Giresun'da yaşayan Rumlar, kısmen de olsa yapılarını koruyabilmiş.
2000´li yıllardan beri Türk varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır. M.Ö. 7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer, Avşar, Karkın, Halaç´ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak Türklerinin yerleşimi mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri