Gereksiz yere glutensiz gıda tüketimi; lif, tiamin (B1), folat (B9), A vitamini, magnezyum, demir ve kalsiyum yetersiz alımına ve beslenme sorunlarına neden olur. Aynı zamanda glutensiz diyetler civa ve arsenik gibi toksik metal riskine sahiptirler.
Bu ekmek benzeri ürünler çok yararlı değil; buğday kepeğinde ve rüşeyminde bulunan mineraller, vitaminler, antioksidanlar ve sağlıklı bileşenlerin hiçbirisi bu glutensiz ürünlerde yok. Glutensiz ürünleri tükettiğimiz zaman beslenme ile ilgili sıkıntılar yaşayabiliriz.
Evet doğru anladınız glutensiz ürünler gluten içeren muadillerine oranla çok daha fazla yağ ve karbonhidrat içeriyor. Yani siz glutensiz beslenme uygularken market raflarında gördüğünüz glutensiz ürünlerle uygularsanız bu beslenme düzeni size fazla kilo olarak geri dönecektir.
Beslenmenizde glüten içermeyen besinler tüketerek, kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Glutensiz beslenme çölyak hastalarında oluşan kronik enflamasyonu giderebilir. Gluten tüketmediğinizde, daha sağlıklı ve güçlü tırnaklara sahip olursunuz.
İlgili 17 soru bulundu
Gluten, bağırsak yapısını bozarak demir emilimini azaltır. Glutensiz beslenerek bağırsak işlevlerinizin düzelmesine yardımcı olabilir demir, çinko, B6, B12 gibi vitamin ve minerallerin emiliminin artmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kansızlık sorununun önüne geçebilir ve daha sağlıklı olabilirsiniz.
Çölyak hastaları Glütensiz Ekmek, glütensiz kek ya da glüten içermeyen yiyecekleri tüketiyor. Çölyak hastalarının, glüten hassasiyeti olan kişilerin ve glütensiz beslenen kişilerin ekmeği nohut unu, Hindistan cevizi unu, badem unu ya da karabuğday unu gibi unlar kullanılarak yapılan yiyecekler, sebze ve meyveler.
Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Çölyak hastaları, marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
Glüten, çölyak hastaları tarafından tüketildiğinde bağışıklık sistemi reaksiyon göstererek ince bağırsak dokusuna zarar verir. İnce bağırsaklarda bulunan villus ya da farklı bir deyişle besinlerin emilimini sağlayan parmak benzeri yapılarda atrofi yani körelme oluşur.
Kimilerinde ishal, kimilerinde ise kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları görülebilir. Uzmanlara göre bunun en temel sebebi, glütenin besin emilimini yavaşlatması. Eğer siz de sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız, glüten intoleransınızın olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Glutensiz Ekmeğin 100 gramında 246 kcal kalori, ayrıca 1 İnce Dilim yani 30 gram Glutensiz Ekmekte 74 kalori bulunmaktadır.
Gereksiz yere glutensiz beslenmek, bağırsak floranız üzerinde olumsuz etki yaratır. İmmun (bağışıklık) sisteminizi güçsüzleştirir. Yine glütensiz beslenmek kalp hastalıkları, kanser, diyabet (şeker hastalığı) ve obezite riskini arttırır.
Sonuç olarak gluten intoleransı veya çölyak hastasıysanız glutensiz beslenmek çok önemli hatta yaşam kurtarıcı diyebiliriz. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa glutensiz beslenmek gerekli değildir, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Önemli olan dengeli ve sağlıklı bir beslenme programından ayrılmayın.
Glüten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları olan kişilerin, glüten tüketmemesi gerekir.
Bununla birlikte glutensiz beslenme günümüzde tip 1 diyabet, nörolojik hastalıklar, otizm, dermatit, irritabl bağırsak sendromu (İBS), romatoid artrit, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve insülin direnci gibi birçok hastalıkta da tedavi amacıyla uygulanmaktadır.
Gluten unu besin değerinin yüksek olması sayesinde, kişileri tok tutarak kilo vermelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca tiroit sorunlarına, fazla ödemin atılmasına, kansızlığa, kişilerin sağlıklı saç ve tırnaklara kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
Deri dökülmesi, kaşıntı ve kızarıklık sorunları özellikle buğday içeren besinleri tüketenlerde görülür. Ağız ülseri ve reflü gibi problemler gluten hassasiyeti belirtileri arasında gözlenir. Bir diğer belirti ise kollarda ve bacaklarda yaşanan uyuşmadır. Yine kilo kaybı ve astım bu belirtiler arasında yerini alır.
Şişkinlik: Gluten intoleransı karın şişkinliğini açıklayabilen önemli bir sebeptir. Glutene duyarlı olan kişilerin en yaygın şikâyetlerinden biri olup çölyak-dışı gluten duyarlılığında şişkinlik sık rastlanan bir belirtidir.
Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkar. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali fazladır, yani genetik geçiş önemli rol oynar.
Glutensiz Diyette Kaç Kilo Verilir? Gluten diyetinde bir haftada 5 ile 8 kilo arasında kilo kaybı sağlanabilir.
Gluten vücuttan ne kadar sürede atılır? Yapışkan bir madde olan glutenin vücuttan atılması üç ay kadar sürebilir.
Gluten alerjisi olan bir kişi, gluten tüketiminden sonra ciddi ve hızlı bir şekilde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı gibi belirtiler yer alabilir.
Gluten hassasiyeti olan kişilerde; mide-bağırsak problemleri, cilt problemleri, kilo problemleri ve çeşitli hastalıklar oluşabilir. Gluten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkları olan kişilerin, gluten içeren gıdalardan kesinlikle kaçınması gerekir.
Çölyak hastaları için cevap evet. Çünkü buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein ailesinin adı olan gluten içeriğini almak, sindirim sistemlerinde ciddi bir tepkiye neden olabilir. Bu nedenle glutensiz ekmek tüketmek glutene bağlı tepki gösteren kişiler için vazgeçilmezdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri