Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Günümüzde ameliyat sonrası çoğu hastaya uygulanması önerilmektedir. Ameliyat sonrası genellikle bir ay içinde kemoterapiye başlanır. Hasta ve hasta yakınlarının yan etkiler açısından tedavi öncesi iyi bir eğitim almaları çok önemlidir.
Günümüzde meme kanserlerinin yaklaşık %75-80' i meme alınmadan tedavi edilebilmektedir. Yani meme kanserinde meme alınmadan ameliyat seçeneği mevcuttur. Bu işlemlerin tümüne genel olarak meme koruyucu cerrahi adı verilir.
Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Evre 0'da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmayabilir. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II 'de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
İlgili 27 soru bulundu
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Eskiden, 20 yıl önce, meme kanserinde ortalama yaşam süresi yüzde 86 ise bugün yüzde 90'ın üzerinde. Elimizde çok özel ilaçlar, tedavi yöntemleri, cerrahi teknikler, ameliyatlar, onkoplastik cerrahi, radyoterapi var.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
İşlem genellikle 100-150 dakika kadar sürer. Ameliyattan çıkışta o taraftaki kol sargıyla gövdeye yaklaştırılmış ve ön kol askıya alınmış durumdadır. Ameliyat bölgesinden dışarıya doğru uzanan bir dren (ameliyat sahasından dışarıya uzanan 3-4 mm çapında bir hortum) bulunur. Hastanede bir gece yatış yeterlidir.
Bu evredeki meme kanseri tedavilerinde evre 1 meme kanseri tedavisiyle aynı yöntemle uygulanabilir. Ancak tümör büyük ve lenf bezlerine sıçramışsa tedaviye kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi gibi tamamlayıcı tedavi yöntemleri de eklenir.
Evre 0: meme kanserinde cerrahi müdahale uygulanması mümkündür. Hasta kemoterapi almaz. Radyoterapi ise tedaviye eklenebilir. Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır.
Adjuvant kemoterapiye, ameliyatınızdan sonra en kısa zamanda başlamanız gerekiyor. Eğer bir engel yoksa, ameliyat tarihinden itibaren, yaklaşık 3-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Adjuvan ve neoadjuvan kemoterapi genellikle kullanılan ilaçlara bağlı olarak toplam 3 ila 6 ay arasında verilir. İlerlemiş meme kanseri tedavisinin uzunluğu, ne kadar iyi çalıştığına ve sahip olduğunuz yan etkilere bağlıdır.
Çünkü erken evre meme kanserli hastalar tamamen iyileşerek kanserden kurtulabiliyor. Hastanın yaşamının kurtulmasının yanında fiziksel görünümü de erken tanı sayesinde olumsuz etkilenmiyor.
Memenin tamamen alınması, meme kanseri tedavisi için çok önemli bir adım olsa dahi bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalar, riskin büyük ölçüde azaldığını göstermektedir ancak deride kalan dokularda tekrar tümörün gelişme riski yüzde 10 oranında vardır.
Meme Kanseri Evre 1: Tümör boyutu 2 cm' den küçüktür. Meme Kanseri Evre 2: Tümör boyutu 2-5 cm arasındadır ve/veya lenf bezlerine kanser hücreleri sıçramıştır / yayılmıştır. Meme Kanseri Evre 3: Tümör boyutu 5 cm' den büyüktür ve/veya Meme Kanser hücreleri lenf bezlerine sıçramıştır / yayılmıştır.
Meme kanseri erken tanı ile tamamen tedavi edilebilir. Bu nedenle her ay kendi kendine meme kontrolü erken teşhis açısından hayati önem taşımaktadır.
Kemoterapi Seansı Ne Kadar Sürer? Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir.
Kemoterapi ve iyileşme
– Yineleme riski düşük ancak koruyucu kemoterapi verilmesi gereken hastalarda 21 günde bir 4 kür (3 ay) kemoterapi uygulanır. Bu grup hastalarda sıklıkla klasık kemoterapi ilaçlarından olan siklofosfamid ve adriamisin 4 kür 14 günde bir (2 ay) veya 21 günde bir (3 ay) verilir.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Meme kanserinin belirtilerinden şüphelenildiğinde hızla harekete geçilmelidir. Kanser erken evrede (ilk evrede) teşhis edildiğinde meme kanseri tedavisinin başarı ile sonuçlanma oranı %90'ların üzerinde olmaktadır.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
Meme kanseri ülkemizde her 8 kadından 1'inde görülüyor. Ancak erken tanı ve uygun tedaviyle tamamen iyileşme ve hastalıktan kurtulmak mümkün olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri