Meme ucunun damar kasılmasına bağlı beyazlaşmanın esas nedeni bebeğin anne memesini yetersiz tutması nedeniyledir.
Memede vazospazm yaşandığı zaman meme ucu aniden beyazlaşabilir. Kan tekrar damarlara akmaya başlayınca meme ucu beyazdan mora, maviye ve kırmızıya dönebilir. Memede renk değişikliğinin yanı sıra görülebilen diğer meme ucu beyazlaması belirtileri şunlardır: Bebek memeyi bıraktığı anda meme ucu beyazlaşabilir.
Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır.
Meme başlarının koyulaşması: Hamilelikle birlikte vücutta değişen hormon seviyeleri sebebiyle meme başlarının çevresindeki dairesel bölgeler daha da koyulaşıp genişleyebilir. Hassas göğüs ve göğüs uçları: Ağrılı, sızlayan, şişmiş ve hassas göğüsler hamileliğin ilk belirtilerindendir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
İlgili 16 soru bulundu
Bu süreçte mide bulantısı, memede hassaslık ve kusma gibi belirtilerle görülen boş gebelikte, hafif kramp veya pelvik ağrı ve vajinada hafif lekelenme veya kanama olabilir. Rahmin ultrasonu ile bakıldığında içinde embriyo bulunmayan, gebelik kesesi adı verilen, içi sıvı dolu boş bir kese görülür.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
7 günde hamilelik belirtilerinden bazıları görülebilmektedir. Bu belirtiler adet döneminde gecikme, sıklıkla idrar çıkma, kokulara karşı fazla duyarlı olma, yorgunluk hali gibi belirtilerdir.
Hormonlar, süt kanalları, bebeğin yaptığı basınç ve daha birçok etkenin rol aldığı meme ağrıları, göğüs bölgesinde veya meme içinde hissedilebilir. Meme uçları da çok hassaslaştığından bu bölgede yanma, kaşınma ve acıma hissi görülebilir.
Yaş ilerledikçe, cilt ve doku elastikiyeti doğal olarak azalır. Bu durum memede yumuşamaya yol açabilir. Hamilelik ve emzirme sırasında meme dokusu genişler ve sıkılık kaybı yaşanabilir. Emzirme sonrası dönemde meme dokusu daha yumuşak hale gelebilir.
Adet öncesi memeden akıntı gelmesi normal mi? Hormonal dengenin değiştiği adet döngüsünde memeden bir miktar akıntı gelmesi normal kabul edilir. Eğer bu akıntı berrak ve az miktarda ise zararsızdır.
Meme başında gelen akıntılar tek bir memeden gelebileceği gibi her iki memeden de gelebilir. Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir.
Göğüs ucu meme meridyeni üzerinde olmalı ve açılanması yukarı bakmalıdır. Bu açı değeri 20°± 7 olarak saptanmıştır. Estetik ve çekici memelerde memenin üst kısmının dış hattı % 61 oranında düz, % 33 konkav ve sadece % 6 sı konveksdir. Alt meme bölümünün dış hattı ise yumuşak bir hatla konveks olmalıdır.
Ergenlik Döneminde Meme Gelişimi
Önce meme dokusu areola altında tomurcuklanarak büyür. Daha sonra areola genişler ve areola altında meme dokusu büyür ve yağ dokusu artar. Böylece areola ve meme başı meme dokusu üzerinde ikinci bir kabarıklık oluşturur.
Galaktore, emzirme dönemi dışında her iki göğüsten süt içeren akıntı gelmesi olarak tanımlanır. Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır.
Kadınlar için sağ ya da sol memeden süt gelmesi, gebelik dönemi içinde normal kabul edilen bir durumdur. Gebeliğin ilk haftasından doğum anına kadar vücut süt hormonları salgılar ve yaklaşık 40 hafta boyunca bedeniniz sizi emzirme dönemine hazırlar.
Hamileliğin son döneminde ve emzirme döneminde meme başından süt veya süte benzer akıntıların gelmesi normal olarak kabul edilebilir. Bunun dışındaki bir dönemde meme başından sıvı akıntıların gelmesi normal bir bulgu değildir.
Adet gecikmesinin 10. gününde idrar değerlerinde Hcg düzeyi artar fakat sonuçtan emin olmak için birkaç gün daha beklemek faydalı olmaktadır. Bu yüzden evde gebelik testi uygulamadan önce en doğru zaman adet döneminin gecikmesinin 11 ya da 12. günleri olabilmektedir.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Boş gebeliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yumurta döllendiği zaman gebelik kesesini ve plasentayı oluşturan hücreler çoğalmaya başlar. Ancak bazen embriyoya dönüşmesi gereken hücreler çoğalamaz. Bu da boş gebeliğe neden olur.
Bu gibi kaşıntılı ve kesilmiş süte benzeyen kıvamdaki akıntılar, akıntı mayası enfeksiyonu olabilir. Berrak görüntüde ve akışkan bir yapıda akıntınız var ise bu doğal olan bir akıntıdır. Herhangi bir zamanda görülebilen bu berrak ve akışkan olan akıntı, spor ve egzersizlerden sonra yoğun miktarda görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri